Quantum Application Lab ontvangt subsidie voor ontwikkeling quantum computing toepassingen
Het Quantum Application Lab (QAL), een publiek-private onderzoekssamenwerking, ontvangt de “Subsidie Economische Structuur en Arbeidsmarktversterking" (SESA) van de Gemeente Amsterdam. Deze aanzienlijke financiële impuls van 1,2 miljoen euro is een strategische investering in QAL ter versterking van de lokale economische structuur en arbeidsmarkt. Daarnaast vergroot het de waarde van quantumtechnologieën voor eindgebruikers in verschillende sectoren, zoals levenswetenschap & gezondheid, energie, automobiel en financiën.
Opschaling
De SESA markeert een cruciaal moment voor QAL en volg een recente subsidie ontvangen van Quantum Delta NL (QDNL), ondersteund door het Nationale Groeifonds (NGF). Door middel van de SESA, kan QAL zijn activiteiten uitbreiden en de inspanningen op het gebied van toepassingsontwikkeling voor quantum computing intensiveren.
Deze subsidie stelt QAL in staat om nieuwe quantum valorisatiemedewerkers aan te stellen, een rol die essentieel is om academische kennis op hoog niveau om te zetten in tastbare meerwaarde voor eindgebruikers, en ervoor te zorgen dat quantumoplossingen aansluiten bij de behoeften van de markt. Koen Leijnse, al werkzaam als valorisatiemedewerker van QAL, reflecteert:
“Met de steun van de gemeente Amsterdam zal QAL niet alleen bijdragen aan de economische structuur door het creëren van hoogwaardige banen en het bevorderen van een vakkundige beroepsbevolking die bedreven is in de nieuwste quantumtechnologieën, maar ook door het dichterbij brengen van het praktische voordeel van het gebruik van quantumcomputers."
Quantum computing is een complexe en opkomende technologie en profiteert daarom aanzienlijk van gespecialiseerde expertise die meerdere disciplines en sectoren bestrijkt. QAL benut de complementaire vaardigheden van zijn consortiumleden om de implementatie van toepassingen van quantum computing tastbaar te maken en te vertalen in praktische werkwijzen, waardoor de complexiteit van quantumalgoritmen toegankelijker wordt voor een breder scala aan industrieën.
Consortium
Het QAL-consortium bestrijkt het gehele spectrum van quantumtoepassingsontwikkeling, van fundamentele kennis van quantumalgoritmen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) tot expertise in high-performance computing via SURF, softwareontwikkeling bij het Netherlands eScience Centre, toegepast onderzoek bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en de Nederlandse quantum-computing-in-de-cloud-provider Quantum Inspire (Verstrekt door QuTech – een samenwerking tussen TU Delft en TNO). Bovendien heeft QAL partnerschappen met quantum-hardware partijen, zoals IBM, QuiX Quantum, Amazon Web Services en Microsoft Azure.
Meer informatie over de initiatieven van QAL is te vinden op de website van QAL.