Factsheets over fysieke belasting op het werk

Thema:
Werk gezondheid
27 februari 2024

TNO publiceert drie nieuwe factsheets met de meeste actuele cijfers over fysieke arbeidsbelasting, beeldschermwerk en zitten op werk. Behalve actuele cijfers bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelen om de risico’s te beperken.

Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) is gestegen van 56% in 2021 naar 60% in 2022. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Door het lange zitten op werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten.

Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Positief is dat thuiswerkers in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) hebben dan een jaar eerder (respectievelijk 76% en 65%).

Deze factsheets geven ook inzicht in de sectoren en beroepen waar de fysieke belasting het hoogst is. De cijfers van de factsheets zijn afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO/CBS), aangevuld met cijfers uit andere onderzoeken.

Factsheets fysieke arbeidsbelasting

Laat je verder inspireren

99 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO en RIVM: AI als kans en risico voor arbeidsomstandigheden

Informatietype:
Nieuws
28 januari 2025
In de Technologieradar Gezond & Veilig Werken wordt een inschatting gemaakt van de gevolgen toekomstige technologische ontwikkelingen voor gezondheid en veiligheid op het werk.

De arbeidsproductiviteit moet omhoog, maar hoe doen we dat?

Informatietype:
Insight
23 januari 2025

Kennisvoorsprong in SSbD biedt kansen voor Nederlandse chemiebedrijven

Informatietype:
Insight
22 januari 2025

Bredere inzet op R&D en skills nodig voor boost arbeidsproductiviteitsgroei

Informatietype:
Nieuws
21 januari 2025

Mensen behouden én aantrekken: technologie als bondgenoot bij personeelskrapte

Informatietype:
Insight
9 januari 2025