Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Thema:
Duurzame ondergrond
Information and sensor systems
13 juni 2024

Bij Campus@Sea in de haven van Scheveningen, Den Haag, wordt innovatief onderzoek gedaan naar de bescherming van de vitale infrastructuur op de zeebodem. Hier liggen talrijke onderzeese kabels en pijpleidingen die cruciaal zijn voor onze energievoorziening, internetverbindingen en democratie. De dreiging van sabotage en digitale aanvallen is reëel en urgent. Samenwerking met de defensie-industrie is noodzakelijk om deze dreiging te weerstaan.

SeaSEC-partners en toonaangevende bedrijven uit de onderzeese technologie-industrie kwamen samen om innovatieve oplossingen te presenteren en te bespreken. Enkele hoogtepunten:

  1. Demonstraties Industrie: Lobster Robotics, Optics11, Drocean, Airhub, NOKIA & Marlinks, DroneQ, DEMCON en Fugro toonden hun nieuwste technologieën, van AUV's tot akoestische sensoren.
  2. Samenwerking in de schijnwerpers: Het SeaSec-initiatief benadrukte het belang van internationale samenwerking. Bedrijven, overheden en onderzoeksinstituten wisselden ideeën uit en werkten samen aan oplossingen voor de beveiliging van onderzeese infrastructuur, zoals datakabels en stroomkabels van windparken.
  3. Toekomstplannen: Tijdens het evenement werden gezamenlijke doelen en toekomstige stappen besproken. SeaSec blijft zich inzetten voor innovatie en informatie-uitwisseling om de industrie te versterken. Dit is cruciaal voor een veilige samenleving en voor de bescherming van milieu en klimaat.
  4. TNO’s Datasysteem: Het onafhankelijke TNO Datasysteem speelde een cruciale rol bij de analyse van de bescherming van onderzeese infrastructuur. Zo kunnen technologische en kennislacunes gericht worden aangepakt.

SeaSEC - De toekomst van zeebodembeveiliging pionieren

De onderzeese infrastructuur vormt een nieuw terrein binnen het beveiligingsdomein en biedt nieuwe marktpotenties. Het Seabed Security Experimentation Centre (SeaSEC) creëert samenwerkingen om dit proces te versnellen. Door bestaande technologie toe te passen op nieuwe domeinen streven we naar voortdurende verbetering. De SeaSec Meet-up bewees dat samenwerking en innovatie de sleutel zijn tot een veilige toekomst voor onze onderzeese wereld.
Het evenement in Scheveningen was een eerste try-out om te ontdekken hoe we diverse partijen kunnen benaderen en boeien. Meerdere evenementen volgen, waaronder in 2025: de SeaSEC Challenge Weeks. We kijken uit naar de volgende editie en blijven streven naar een sterke en veerkrachtige defensiesector.

Wil je weer weten over dit onderwerp?

Lees het artikel 'Een duik in de beveiliging van de zeebodem'.

Laat je verder inspireren

56 resultaten, getoond 1 t/m 5

Ondergrondse technologische toepassingen

Informatietype:
Artikel
Kijk onder het oppervlak. De mogelijkheden voor energie en opslag zijn eindeloos. Maak gebruik van de nieuwste innovaties met het TNO-lab voor geothermie.

Tijdmakers in beeld: Wilfred Visser over data uit de ondergrond

Informatietype:
Insight
20 december 2024

AIVD, CWI en TNO publiceren vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie

Informatietype:
Nieuws
3 december 2024

Nieuwe boortechnologieën om de warmtetransitie te versnellen

Informatietype:
Webinar
2 december 2024
1 aflevering

Tijdmakers in beeld: Romée Kars

Informatietype:
Insight
28 november 2024