TNO legt met Qu-STAR basis voor quantuminternet via de ruimte

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
16 september 2024

TNO gaat onderzoeken welke rol de ruimte kan spelen voor quantum informatienetwerken. Het quantuminternet, dat quantum-apparaten wereldwijd met elkaar moet verbinden, kan alleen informatie uitwisselen over een paar honderd kilometer omdat het afhankelijk is van netwerken op de grond. Satellieten kunnen helpen om wereldwijde connectiviteit te bereiken, maar er is nog geen algehele architectuur voor een wereldwijd quantuminternet. Qu-STAR helpt Nederland ook om een sterke positie te krijgen in dit opkomende domein door gebruik te maken van zijn sterke expertise op het gebied van quantumtechnologie, optica en fotonica.

Quantuminternet via de ruimte

Quantumcomputing heeft de potentie om een aantal van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Om de volledige kracht ervan te benutten, is een netwerk nodig dat quantumapparatuur over de hele wereld met elkaar kan verbinden. Grondnetwerken kunnen quantuminformatie alleen over relatief korte afstanden verzenden, waardoor ze ontoereikend zijn voor wereldwijde verbindingen. Satellieten bieden een veelbelovende oplossing voor het bereiken van een wereldwijd bereik, maar het ontwerp van een alomvattend wereldwijd quantuminternet ontbreekt nog.

Kees Buijsrogge quote (2)

“We geloven dat een gezamenlijke, open aanpak de beste resultaten gaat opleveren en verwelkomen andere organisaties om zich aan te sluiten bij dit initiatief.”

Kees Buijsrogge

Directeur TNO Space

Expertise

In het Qu-STAR project gaat TNO samenwerken met Airbus Central Research and Technology om een ontwerp te maken. Ze gaan samenwerking zoeken met organisaties over de hele wereld, vooral via de Special Interest Group on Space van de Quantum Internet Alliance. TNO brengt zijn expertise in op het gebied van optica voor lasersatellietcommunicatie, quantumtechnologie en nieuwe ICT-infrastructuren. Airbus, een belangrijke speler in alle pijlers van quantumtechnologie met een focus op ruimtevaarttoepassingen, heeft geavanceerde kennis ontwikkeld op het gebied van optische en quantumcommunicatieverbindingen en quantumcommunicatienetwerken voor grondsatellieten.

Qu-STAR is het directe vervolg op de intentieverklaring die Airbus en TNO afgelopen november ondertekenden tijdens de Conférence Érasme Descartes in aanwezigheid van de ambassadeurs van Frankrijk en Nederland.

Kees Buijsrogge, directeur TNO Space: “Ons doel is om de technologieën te ontwikkelen die de realisatie van een wereldwijd quantum internet een stap dichterbij brengen. We geloven dat een gezamenlijke, open aanpak de beste resultaten gaat opleveren en verwelkomen andere organisaties om zich aan te sluiten bij dit initiatief.”

Naar een wereldwijd quantuminternet via de ruimte

Naar verwachting zal quantumcomputing de oplossing leveren voor enkele van de grootste uitdagingen van deze tijd. Van voorspellende analyse tot materiaalontwerp, van de ontwikkeling van geneesmiddelen tot de verwerking van enorme datasets. Maar het bouwen van een voldoende krachtige quantumcomputer is een enorme uitdaging.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd: Ondernemen met TNO's laser-satellietcommunicatie technologie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024
TNO startte in 2024 een strategisch partnerschap met FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Group, die TNO's technologie commercialiseert en industrialiseert.

Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024

AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Informatietype:
Nieuws
22 mei 2024

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023