TNO legt met Qu-STAR basis voor quantuminternet via de ruimte
TNO gaat onderzoeken welke rol de ruimte kan spelen voor quantum informatienetwerken. Het quantuminternet, dat quantum-apparaten wereldwijd met elkaar moet verbinden, kan alleen informatie uitwisselen over een paar honderd kilometer omdat het afhankelijk is van netwerken op de grond. Satellieten kunnen helpen om wereldwijde connectiviteit te bereiken, maar er is nog geen algehele architectuur voor een wereldwijd quantuminternet. Qu-STAR helpt Nederland ook om een sterke positie te krijgen in dit opkomende domein door gebruik te maken van zijn sterke expertise op het gebied van quantumtechnologie, optica en fotonica.
Quantuminternet via de ruimte
Quantumcomputing heeft de potentie om een aantal van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Om de volledige kracht ervan te benutten, is een netwerk nodig dat quantumapparatuur over de hele wereld met elkaar kan verbinden. Grondnetwerken kunnen quantuminformatie alleen over relatief korte afstanden verzenden, waardoor ze ontoereikend zijn voor wereldwijde verbindingen. Satellieten bieden een veelbelovende oplossing voor het bereiken van een wereldwijd bereik, maar het ontwerp van een alomvattend wereldwijd quantuminternet ontbreekt nog.
“We geloven dat een gezamenlijke, open aanpak de beste resultaten gaat opleveren en verwelkomen andere organisaties om zich aan te sluiten bij dit initiatief.”
Expertise
In het Qu-STAR project gaat TNO samenwerken met Airbus Central Research and Technology om een ontwerp te maken. Ze gaan samenwerking zoeken met organisaties over de hele wereld, vooral via de Special Interest Group on Space van de Quantum Internet Alliance. TNO brengt zijn expertise in op het gebied van optica voor lasersatellietcommunicatie, quantumtechnologie en nieuwe ICT-infrastructuren. Airbus, een belangrijke speler in alle pijlers van quantumtechnologie met een focus op ruimtevaarttoepassingen, heeft geavanceerde kennis ontwikkeld op het gebied van optische en quantumcommunicatieverbindingen en quantumcommunicatienetwerken voor grondsatellieten.
Qu-STAR is het directe vervolg op de intentieverklaring die Airbus en TNO afgelopen november ondertekenden tijdens de Conférence Érasme Descartes in aanwezigheid van de ambassadeurs van Frankrijk en Nederland.
Kees Buijsrogge, directeur TNO Space: “Ons doel is om de technologieën te ontwikkelen die de realisatie van een wereldwijd quantum internet een stap dichterbij brengen. We geloven dat een gezamenlijke, open aanpak de beste resultaten gaat opleveren en verwelkomen andere organisaties om zich aan te sluiten bij dit initiatief.”
Naar een wereldwijd quantuminternet via de ruimte
Naar verwachting zal quantumcomputing de oplossing leveren voor enkele van de grootste uitdagingen van deze tijd. Van voorspellende analyse tot materiaalontwerp, van de ontwikkeling van geneesmiddelen tot de verwerking van enorme datasets. Maar het bouwen van een voldoende krachtige quantumcomputer is een enorme uitdaging.