Aardgasvrije renovaties meest gunstig voor bewoners

Thema:
Inclusieve energietransitie
17 oktober 2024

Energiearme huishoudens hebben vaak last van tocht, kou, vocht en schimmel in de woning, een hoge energierekening, financiële zorgen en mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Nieuw onderzoek van TNO toont aan dat aardgasvrije renovaties met warmtepompen en zonnepanelen veel van deze aspecten meer verbeteren dan reguliere verduurzamingsrenovaties. Eerder onderzoek van TNO liet al voordelen van renovaties zien, maar de meerwaarde van aardgasvrije renovaties was nog niet eerder onderzocht.

Lees de inzichten en conclusies

In een nieuw onderzoek onderzochten we de effecten van renovaties en de meerwaarde van aardgasvrij wonen voor energiearmoede-gerelateerde aspecten.

Meerwaarde van woningrenovaties

De huidige studie, die zich richtte op zes renovatieprojecten van woningcorporaties, wees uit dat aardgasvrije renovaties met warmtepompen en zonnepanelen leiden tot verschillende voordelen, namelijk: een lagere energierekening, een grotere verbetering van het wooncomfort en minder financiële zorgen dan bij reguliere verduurzamingsrenovaties (hierbij werd dak- en spouwmuurisolatie aangebracht, raamwerk en kozijnen vervangen en mechanische ventilatie en cv-installatie en leidingwerk verbeterd).

Dit nieuwe onderzoek biedt een eerste inzicht in de meerwaarde van deze woningrenovaties voor huishoudens die te maken hebben met energiearmoede.

arianne_van_der_wal_350

“Bewoners met aardgasvrije renovaties hebben minder financiële zorgen dan die met reguliere renovaties.”

Arianne van der Wal

Social scientist energietransitie, TNO

Lagere energierekening: gemiddeld 173 euro per maand

Bij beide typen renovaties (regulier en aardgasvrij) verbeterde de fysieke gezondheid van bewoners, waarschijnlijk door de verbeterde isolatie. Ook was de energierekening lager bij beide type renovaties. Bewoners van een aardgasvrij gemaakte woning hadden echter de grootste vermindering op hun energierekening: de gemiddelde besparing bedroeg 173 euro per maand.

Bewoners van een gerenoveerde woning hadden een gemiddelde besparing van 95 euro per maand. Dit is te danken aan het feit dat aardgasvrije woningen geen gas meer gebruiken, terwijl gasverbruik een flink deel van de energierekening uitmaakt.

Arianne van der Wal, een van de betrokken TNO-onderzoekers: “Bewoners waarvan de woning gerenoveerd is hebben minder financiële zorgen dan bewoners die nog geen renovatie hebben gehad. Echter, aardgasvrije renovaties verminderen de financiële zorgen meer dan de reguliere renovaties.”

arianne_van_der_wal_350

“Gemeenten en woningcorporaties kunnen energiearme huishoudens veel voordelen bieden door afspraken te maken over verduurzaming door aardgasvrije renovaties met warmtepompen en zonnepanelen.”

Arianne van der Wal

Social scientist energietransitie, TNO

Maak afspraken over aardgasvrije renovaties

Het is niet mogelijk om alle huurders aan te sluiten op een warmtepomp, onder andere vanwege netcongestie en de andere opgaven waar woningcorporaties ook aan werken. Dit onderzoek toont de voordelen van aardgasvrije renovaties voor kwetsbare huishoudens aan.

Arianne van der Wal: “Gemeenten en woningcorporaties kunnen energiearme huishoudens veel voordelen bieden, zoals financiële verlichting, gezondheidsverbetering en een hoger wooncomfort, door afspraken te maken over verduurzaming door aardgasvrije renovaties met warmtepompen en zonnepanelen.”

Verder onderzoek nodig

“Verder onderzoek naar alternatieven voor het aardgasvrij maken van woningen, zoals bijvoorbeeld warmtenetten, is nodig om de uitkomsten van deze studie te vergelijken.

Desondanks, denken we dat de bevindingen van dit onderzoek waardevolle inzichten bieden voor beleidsmakers en woningcorporaties voor het verbeteren van de leefomstandigheden van energiearme huishoudens en het realiseren van de aardgasvrijdoelstellingen van het Klimaatakkoord”, zegt Van der Wal.

Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede

Dit onderzoek maakt deel uit van het Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede dat TNO uitvoert in samenwerking met de ministeries van Klimaat en Groene Groei, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Brabant, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Scenario’s voor klimaatneutraal energiesysteem

Informatietype:
Artikel
TNO heeft twee scenario’s uitgewerkt voor een klimaatneutraal energiesysteem in 2050. Lees de resultaten uit de scenariostudie om de energietransitie te versnellenn

Energiearmoede voorkomen

Informatietype:
Artikel