Minder lekkende boorputten op de Noordzee dan gedacht

Thema:
Geo-energy research
Broeikasgassen
24 oktober 2024

Uit minder dan twee procent van de verlaten boorputten in het Nederlandse deel van de Noordzee ontsnapt methaan dat afkomstig is uit ondiepe gasvoorkomens. Tot die conclusie komen onderzoekers van NIOZ en TNO, in samenwerking met het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM. De uitkomst van dit onderzoek neemt de zorg weg van eerder Duits onderzoek waarbij geconcludeerd werd dat één derde van alle boorputten methaan zouden lekken uit ondiepe gasvoorkomens.

Kamervragen aanleiding voor dit onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van vragen die de Kamer stelde in 2017 en in 2020 over alarmerende berichten in eerder Duitse onderzoek over lekkage vanuit verlaten boorputten. Dat concludeerde op basis van onderzoek in de Noorse en Engelse Noordzee dat álle (100%) verlaten boorputten geboord door ondiep gas methaan zouden lekken. Ook putten geboord in de buurt van ondiep gas lekten vaker methaan. Tevens vonden ze dat 1 op de 3 putten door ondiepe gas is geboord. Hieruit concludeerden zij dat in de hele Noordzee één derde van alle putten lekt.

Benieuwd naar het onderzoek?

Lees in het rapport 'Fase 1 van het Noordzee Methaan Project' meer over de conclusies naar de bellenpluimen bij verlaten putten en locaties waar natuurlijk opborrelen plaatsvindt in de Nederlandse Noordzee.

Ondiep gas

Ondiep gas bevindt zich in los zand en klei tot een diepte van maximaal één kilometer. Aardgas wordt gewoonlijk gewonnen op diepten van drie tot vier kilometer. Om deze gasvelden te vinden wordt soms ook door het ondiepe gas geboord. Veel van deze putten worden na de boring afgesloten en verlaten omdat er geen diep gas werd aangetroffen.

Dit onderzoek toont aan dat het aantal lekkende putten lager is

Er zijn 1450 verlaten Nederlandse putten in de Noordzee. Op basis van karteringen van de ondergrond weten we dat in de Nederlandse Noordzee maar 1 op de 10 boringen door ondiep gas zijn geboord (en niet 1 op de 3). Voor dit onderzoek hebben we 57 van die verlaten boorputten bezocht met het onderzoeksschip de RV Pelagia, waarvan 33 door ondiep gas is geboord.

Bij 6 van de 33 putten bleek methaan te ontsnappen afkomstig van ondiepe gasvoorkomens. Dat is minder dan 20% (en niet 100% zoals het Duitse onderzoek suggereerde over de Noorse en Engelse delen van de Noordzee). Putten geboord in de buurt van ondiep gas lekten niet.

Wanneer deze cijfers worden geëxtrapoleerd lekt minder dan twee procent van de verlaten boorputten in het Nederlandse deel van de Noordzee methaan afkomstig van ondiepe gasvoorkomens.

Sterk broeikasgas

De consequenties van lekkend methaan kunnen in principe groot zijn. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Toch concluderen de onderzoekers dat de consequenties van deze beperkte hoeveelheid lekkende putten waarschijnlijk gering is. In het gebied borrelt ook van nature ondiep gas op uit de zeebodem.

In vergelijking met deze natuurlijke bron was het aantal bellenpluimen die werd waargenomen bij de verlaten boorputten veel kleiner. De precieze omvang van de methaanlekkages zal nog worden gemeten.

Laat je verder inspireren

40 resultaten, getoond 1 t/m 5

Ondersteuning gemeenten om warmtetransitie te realiseren

Informatietype:
Insight
7 oktober 2024
Decentrale overheden, met name gemeenten, spelen een cruciale rol in de warmtetransitie. Ontdek hoe TNO gemeenten ondersteunt in de warmtetransitie met kennis, ervaring en tools voor duurzame warmtebronnen zoals geothermie.

Nederlandse gasproductie daalt verder in 2023

Informatietype:
Nieuws
4 september 2024

Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Informatietype:
Nieuws
13 juni 2024

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024

Nederlandse tarief voor stadsverwarming: meer dan elders

Informatietype:
Insight
29 maart 2024