Netcongestie deels te voorkomen door inzet slimme apparaten

Thema:
Transitie naar een duurzaam energiesysteem
22 november 2024

Nederland krijgt steeds vaker te maken met krapte op het elektriciteitsnet. TNO onderzocht op welke manier netcongestie op laagspanningsnetten in de gebouwde omgeving verminderd of voorkomen kan worden. TNO concludeert dat het gebruik van slimme apparaten overbelasting van het elektriciteitsnet in veel gevallen kan voorkomen. Het onderzoek maakt ook inzichtelijk wat er technisch nodig is om de apparaten slim te maken en de flexibiliteit te benutten.

Flexibiliteit van slimme apparaten

Netcongestie kan ontstaan door tijdelijk te veel opwek van stroom of door te veel gebruik ervan. Het onderzoek richtte zich op het voorkomen van overbelasting als gevolg van een (te) grote vraag naar stroom. TNO analyseerde de potentiële flexibiliteit van warmtepompen en laadpunten van elektrische voertuigen. Hanna van Sambeek, hoofdauteur van het TNO-rapport (pdf): “We hebben gekozen voor deze apparaten omdat die veel elektriciteit vragen op hetzelfde moment en in grote aantallen."

"Daar liggen dus mogelijkheden voor flexibel gebruik dus het verschuiven van een deel van het elektriciteitsverbruik in de ochtend- en avondpiek naar andere momenten van de dag. Verder hebben we voor 20 representatieve buurten*,waar nog geen sprake is van netverzwaring, berekeningen gemaakt van de netbelasting in de zomer en in de winter voor het jaar 2030 en 2035 met en zonder slimme inzet van apparaten”.

In deze studie zijn voor 20 buurten berekeningen gemaakt van de netbelasting in de zomer en in de winter in het jaar 2030 en 2035, met- en zonder slimme inzet van apparaten. Deze buurten zijn geselecteerd uit de ca. 14.000 buurten in Nederland, en waarvoor geldt dat het elektriciteitsnetwerk nog niet verzwaard zal zijn. De buurten zijn geselecteerd uit de drie archetypen: naoorlogse rijtjeshuizen, portiekwoningen en vrijstaande huizen op basis van een aantal kenmerken, zoals het type woningen en bouwjaar. Deze typeringen representeren samen ca. 55% van alle buurten in het land. Het type rijtjeshuizen vertegenwoordigt ca. 3300 buurten, het type portiekwoning ca. 1000 en het type vrijstaand ca. 2600.

hanna_van_sambeek

"Zonder slimme apparaten kan in 2030 in meer dan 50% van onze geselecteerde buurten, vooral in de winter, netcongestie optreden."

Hanna van Sambeek

Senior Consultant Energy Systems

In 2030 netcongestie in buurten zonder netverzwaring

“Onze simulaties laten zien dat in 2030 in meer dan de helft van de geselecteerde buurten met name in de winter netcongestie kan optreden zonder de inzet van slimme apparaten”, zegt Van Sambeek. “Die overbelasting is overigens niet constant aanwezig maar piekt op bepaalde momenten op een dag of in een jaar”.

Door de energietransitie hebben laagspanningsnetten (LS-netten) te maken met een toenemende vraag naar elektriciteit. Waar deze netten oorspronkelijk waren ontworpen voor een gelijktijdige vermogensvraag van 1 tot 1,5 kW, is er nu behoefte aan 5 kW of meer. Dit kan leiden tot overbelasting, vooral in buurten waar verzwaring van het net nog niet is gerealiseerd.

Warmtepompen en laadpunten kunnen flexibiliteit bieden

Afhankelijk van zomer of winter is de hoeveelheid verwachte flexibiliteit van warmtepompen en laadpunten verschillend. In de zomer leveren vooral de privé- en publieke laadpunten de flexibiliteit (elk circa 40% van het totaal). In de winter leveren warmtepompen een significante bijdrage.

Hanna van Sambeek: “Uit onze berekeningen blijkt dat het aandeel in verwachte flexibiliteit van warmtepompen in de winter ongeveer 60% is en van laadpunten 40%. De verhoudingen verschillen per type buurt. Het onderzoek laat zien dat flexibiliteit, waarbij bijvoorbeeld een warmtepomp en laadpunt hun vermogensvraag verlagen of uitstellen, nodig is om toekomstige netcongestie op het laagspanningsnet zo veel mogelijk te voorkomen.

Het uitgangspunt voor de beschikbare flexibiliteit is dat er geen significant comfortverlies is voor de consument. Concreet betekent dat voor warmtepompen een maximale temperatuurdaling van 0,8 graden tijdens de congestieperiode. Bij laadpunten moet de auto op de gewenste vertrektijd geladen zijn.”

Communicatieprotocol nodig

Het onderzoek concludeert dat slimme apparaten kunnen helpen om de piekbelasting op het elektriciteitsnet te spreiden. Huishoudens kunnen zo hun energieverbruik aanpassen zonder significant comfortverlies. TNO geeft ook aan wat er technisch nodig is om de apparaten slim te maken en de flexibiliteit te benutten: een interoperabel en open communicatieprotocol zodat slimme apparaten en energiemanagementsystemen met elkaar kunnen communiceren, financiële prikkels en een technisch vangnet.

“Omdat er in de markt nog geen consensus bestaat over de beste oplossing voor een protocol is coördinatie vanuit de Rijksoverheid belangrijk”, zegt Van Sambeek.

Meer weten?

Lees meer over de analyse van flexibiliteitsmogelijkheden, interoperabiliteit en beleidsopties in het rapport 'De rol van slimme apparaten bij netcongestie op het laagspanningsnet'.

Laat je verder inspireren

87 resultaten, getoond 1 t/m 5

Kleine kernreactoren (SMR’s) kunnen belangrijke rol spelen in toekomstig energiesysteem

Informatietype:
Nieuws
15 november 2024
TNO en NRG PALLAS hebbben aangetoond dat er een belangrijke rol en bijdrage is weggelegd voor kleine kernreactoren bij de Nederlandse energietransitie.

Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht; extra beleid snel nodig

Informatietype:
Nieuws
25 oktober 2024

Aardgasvrije renovaties meest gunstig voor bewoners

Informatietype:
Nieuws
17 oktober 2024

Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg, wel handvatten voor beleid

Informatietype:
Nieuws
25 september 2024

De impact van alternatieve economische toekomstconcepten in het ‘beyond growth’ debat

Informatietype:
Insight
23 september 2024