Koninklijke Marechaussee en TNO boeken vooruitgang in landen van kennis en innovatie op de werkvloer
De samenwerking tussen TNO en de Koninklijke Marechaussee (KMar) werpt zijn vruchten af. De kennis, waar beide organisaties al jaren aan werken, leidt nu tot concrete toepassingen die onder andere haar grenstoezicht en het bewaken en beveiligen in Nederland verbeteren.
Ingrid Weima, accountmanager van TNO, licht toe: "We zien dat de kennis die we hebben opgebouwd nu echt landt op de werkvloer. Er komen praktische toepassingen die inspelen op de uitdagingen van de Marechaussee, zoals een meer internationale en digitale werkomgeving waarin de menselijke capaciteit wordt ondersteund door nieuwe technologie of nieuwe tools."
Een concreet voorbeeld hiervan is de kennis over risicosturing in het grensdomein. Deze is de afgelopen jaren ontwikkeld in een Europees onderzoekstraject TRESSPASS met meerdere landen en zowel universiteiten als bedrijven. Deze kennis wordt nu gebruikt om een risicogestuurde grenstool te maken van alle grens controlelocaties aan de buiten- en binnengrenzen lucht, maritiem en land (spoor en (vaar)weg). Een ander voorbeeld is die van het gebruik van robots in de taakuitvoering van de Marechaussee.
Miguel Paulino van de Koninklijke Marechaussee vertelt: "Robotica kan ons echt helpen bij gevaarlijk werk en in situaties waar we met minder personeel moeten opereren. We werken nu aan de eerste toepassingen voor perimeterbeveiliging, maar hier gaat veel ontwikkeling en onderzoek aan vooraf met een breed wetenschappelijk veld."
“Er komen praktische toepassingen die inspelen op de uitdagingen van de Marechaussee, zoals een meer internationale en digitale werkomgeving waarin de menselijke capaciteit wordt ondersteund door nieuwe technologie of nieuwe tools.”
Irene van Kemenade en Sananda Dieleman van de Directie Strategie, Kennis en Innovatie van de Marechaussee lichten toe: “Het kennis- en innovatieproces is een zorgvuldig proces en verloopt in verschillende fasen. Beginnend bij fundamenteel onderzoek, via kennisopbouw naar praktische toepassing.” Dit 'treintje', zoals Weima het noemt, zorgt ervoor dat de opgedane kennis sneller kan worden omgezet in bruikbare technologie waar nodig samen met het bedrijfsleven.
De samenwerking richt zich niet alleen op technologie, maar ook op werkwijzen, personeelsbeleid, ethiek en de integratie van nieuwe kennis in de organisatie. Naast robotica werkt het team aan projecten op het gebied van data en intelligence, toekomstige grensbewaking en nationale militaire inzet.
Deze gezamenlijke inspanning van TNO en de Koninklijke Marechaussee toont aan hoe belangrijk het is om vooruit te kijken en te investeren in kennisopbouw. Het resultaat: innovatieve oplossingen die de KMar helpen om effectiever en efficiënter te werken in een steeds complexer wordende wereld.