Nieuwe index "Hittekracht" helpt Nederland omgaan met toenemende hitte
In reactie op de toenemende hitte door klimaatverandering, hebben TNO, het KNMI, het RIVM en de VU gezamenlijk een nieuwe index ontwikkeld: hittekracht. Deze nieuwe index, vergelijkbaar met windkracht, biedt een uniforme manier om de impact van hitte te meten, te classificeren en te communiceren. Hittekracht wordt net als windkracht uitgedrukt in een genummerde schaal oplopend vanaf 1. Het doel is om zowel het algemene publiek als werknemers in verschillende beroepen beter voor te bereiden op extreme hitte.
Wat is Hittekracht?
Hittekracht is een index die in meerdere factoren combineert, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, stralingswarmte en wind, om een completer beeld te geven van de hittebelasting. Dit maakt het mogelijk voor verschillende groepen om een betere risico-inschatting te maken en passende maatregelen te nemen. Zo kan ook een hittekracht-indicatie worden gegeven voor bijvoorbeeld ouderen of andere kwetsbare groepen in de samenleving of bezoekers van een evenement. "Heel vaak kijken we alleen naar temperatuur, maar andere factoren zijn ook cruciaal voor het effect van warmte op de mens," zegt thermofysioloog Boris Kingma bij TNO en tevens trekker van de ontwikkeling van de index hittekracht.
Toepassing voor werknemers
Voor werknemers in verschillende beroepen biedt hittekracht een waardevol hulpmiddel. Het model houdt rekening met hoe goed iemand zich kan aanpassen aan de hitte, ook wel "hittefit" genoemd. Dit hangt af van factoren zoals activiteitsniveau, kledingkeuze, aanpasbaarheid van de omgeving en persoonlijke gezondheid.
"Werknemers zoals ME'ers, die zware beschermende kleding dragen, zullen eerder maatregelen moeten nemen tegen hittestress dan de algemene bevolking," legt Jody Schinkel, TNO business developer op het gebied van arbeidsomstandigheden uit. In relatie tot werk kunnen hittekracht en hittefit gebruikt worden om grenswaarden of richtlijnen vast te stellen en werkgevers te helpen bij het creëren van een veiligere, gezonder en productievere werkomgeving tijdens hete dagen.
Samenwerking en implementatie
De partners in Project WARM verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hittekracht benadrukken het belang van samenwerking tussen verschillende disciplines en instanties. "Het feit dat wij als partijen bij elkaar zitten en common ground hebben gevonden, is een belangrijk resultaat om op verder te bouwen," zegt thermofysioloog Hein Daanen van de VU.
Het KNMI wil hittekracht integreren in hun weerwaarschuwingen, zodat het publiek en veiligheidsdiensten zoals brandweer en politie beter geïnformeerd zijn. "We willen dat hittekracht net zo bekend wordt als windkracht, zodat mensen snel kunnen beslissen of er maatregelen nodig zijn," aldus Rob Sluijter klimatoloog en Programma manager Early Warning Centre van het KNMI.
Oproep tot verdere implementatie
Project WARM roept andere partijen op om bij te dragen aan de verdere concretisering en implementatie van hittekracht en hittefit. Een uniforme benadering van hitte zal helpen bij de communicatie en het succesvol implementeren van maatregelen om beter met de veranderingen in het klimaat om te gaan.
Project WARM
Hittekracht en hittefit: zo kan Nederland de toenemende hitte aan.