TU/e benoemt TNO’er Niek Doelman tot hoogleraar regeltechnologie voor optische golven

Thema:
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
18 december 2024

Eindhoven University of Technology (TU/e) heeft Niek Doelman van TNO benoemd tot deeltijd hoogleraar in regeltechnologie voor optische golven. Hij sluit zich aan bij de sectie Control Systems Technology binnen de faculteit Mechanical Engineering en blijft ook onderzoek doen bij TNO's Opto-Mechatronica onderzoeksgroep.

Doelman z’n onderzoek richt zich op regeltechnologie voor optische golven in de vrije ruimte en het aanpakken van vervormingen door atmosferische omstandigheden. Dit is cruciaal voor betere beeldresolutie in de astronomie en betrouwbaardere optische draadloze communicatie.

Veel toepassingen: van astronomie tot draadloze communicatie

Zijn werk is breed toepasbaar, denk aan de astronomie, draadloze communicatie, kernfusie, aardobservatie en biomedische beeldvorming. Deze ontwikkelingen dragen bij aan duurzaamheid, digitale connectiviteit, veiligheid, gezondheid en een beter begrip van het universum, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties.

niek_doelman_tno_350

“Ik kijk ernaar uit de volgende generatie technologische oplossingen te ontwikkelen en vooruitgang te boeken in data communicatie.”

Niek Doelman

Principal Scientist bij TNO

Samenwerking TNO en TU/e: een stap vooruit in innovatie

De leerstoel maakt deel uit van de faculteit Mechanical Engineering, sectie Control Systems Technology, en er wordt samengewerkt met andere expertisegroepen binnen TU/e. Het onderzoek sluit aan bij de technologische ontwikkelingsplannen van TNO High Tech Industry (HTI), met een focus op ruimte- en wetenschappelijke instrumentatie (vooral laser satelliet communicatie en astronomie vanaf de aarde), halfgeleiders en kwantumtechnologie.

Niek Doelman: “TU/e Control Systems Technology is de toonaangevende groep in regeltechnologie en mechatronica voor hightechsystemen. Ik kijk ernaar uit om de volgende generatie technologische oplossingen te ontwikkelen en vooruitgang te boeken in data communicatie met hoge snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid.”

Helen Kardan, Directeur Science and Technology, Unit High Tech Industry, voegt toe: “We zijn blij dat we de expertise van TNO en TU/e kunnen integreren. Deze benoeming is een belangrijke stap vooruit in het regelen van optische golven, met veelbelovende bijdragen aan zowel wetenschappelijke kennis als praktische toepassingen.”

Prof. Tom Oomen van TU/e: “We zijn verheugd om Niek als hoogleraar in onze sectie te verwelkomen. We kijken ernaar uit om ons gezamenlijke onderzoek met TNO op het snijvlak van optica en regeltechnologie te versnellen.”

Laat je verder inspireren

30 resultaten, getoond 1 t/m 5

Realisatie en verificatie van instrumenten

Informatietype:
Artikel
MAIT is de dynamische aanpak die de Space System engineering projecten van TNO van concept tot realiteit brengt. Het is een denkwijze die elke fase naadloos met elkaar verbindt.

Zestig jaar innovatie in de ruimtevaart: baanbrekend werk buiten de aarde

Informatietype:
Insight
6 november 2024

TNO’s lasercommunicatieterminal behaalt prestigieuze overwinning bij EARTO Innovation Awards

Informatietype:
Nieuws
23 oktober 2024

TNO legt met Qu-STAR basis voor quantuminternet via de ruimte

Informatietype:
Nieuws
16 september 2024

Grondgebaseerde astronomie

Informatietype:
Artikel
2 september 2024