Vreemd of verdacht? Campagne overheid goede eerste stap.
Op 13 januari ging de publiekscampagne ‘Vreemd of verdacht?’ van start. Dit initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie is bedoeld om het bewustzijn van Nederlanders te vergroten over georganiseerde ondermijnende criminaliteit en hen actiever te betrekken bij de strijd daartegen.
Binnen de campagne is een belangrijke rol weggelegd voor de oproep Zie je iets? Meld het dan van Justitie en politie om te melden als je iets verdachts ziet. Ze geven daarbij voorbeelden van verdachte situaties en waar je dat vervolgens kunt melden.
Weerbare samenleving
José Kerstholt, onderzoeker bij TNO en de Universiteit Twente, benadrukt het belang van deze campagne: “Het is een belangrijke eerste stap om de bewustwording van burgers te vergroten. Het past bij de noodzaak om de Nederlandse samenleving weerbaarder te maken, zowel tegen binnenlandse als buitenlandse dreigingen. De samenleving is een verantwoordelijkheid van iedereen.”
Meldingsbereidheid vergroten
José beschreef na onderzoek samen met Nicole Lieve, Strategisch adviseur community policing bij Politie Nederland, een 4-stappen aanpak om de meldingsbereidheid van burgers te vergroten.
- Zie ik het? Heb ik door dat er sprake kan zijn van ondermijning? Maak het onzichtbare zichtbaar en wat ver weg is dichtbij.
- Vind ik het erg? Raakt het mij? Schets de impact op een manier die raakt (bijvoorbeeld via storytelling).
- Moet ik iets doen? Waarom is mijn melding belangrijk? Geef inzicht in de waarde van de melding als puzzelstukje in het geheel.
- Waar kan ik melden? Wat kan ik doen? Maak anoniem melden makkelijk. Zorg voor warm contact tussen overheid/politie en melder.
"Dit past bij de noodzaak om de Nederlandse samenleving weerbaarder te maken, zowel tegen binnenlandse als buitenlandse dreigingen. De samenleving is een verantwoordelijkheid van iedereen."
Meer weten over de 4-stappen aanpak?
Lees het artikel Burgers betrekken bij de aanpak van ondermijning van José en Nicole in Secondant, het platform voor maatschappelijke veiligheid.