Nederlands consortium ontwikkelt productietechnologie voor perovskiet zonnecellen

Thema:
Perovskietzonnecellen
24 februari 2025

TNO slaat met hightech start-ups Kalpana Systems en HyETSolar de handen ineen voor de ontwikkeling van een pilot productiellijn voor nieuwe generatie zonnecellen. In het Perovision Project werken de partners aan een geavanceerde productietechniek voor perovskiet zonnecellen, waarbij ze gebruik maken van spatial Atomic Layer Deposition (ALD) voor het aanbrengen van nikkeloxide (NiOx) lagen. RVO ondersteunt het project met een EKOO: Elektriciteit subsidie, omdat het project bijdraagt aan de Nederlandse energietransitie en energie-onafhankelijkheid. Resultaten van het project worden in 2027 verwacht.

Uitdagende opschaling

Het Perovision Project richt zich op perovskiet zonnecellen, die gezien worden als een doorbraak in zonnetechnologie. Door hun hoge efficiëntie, lage productiekosten en flexibiliteit bieden ze grote voordelen.

De stap naar grootschalige productie vormt echter nog een uitdaging. Het Perovision Project ontwikkelt daarom een nieuw productieproces om deze veelbelovende technologie op industriële schaal toepasbaar te maken.

Stap naar massaproductie

In het project wordt een proefopstelling van een spatial ALD-proces ontwikkeld voor de productie van ultradunne NiOx lagen in een perovskiet zonnecel. Deze NiOx-laag is essentieel voor een betere betrouwbaarheid en stabielere zonnecellen. De grootschalige productie van NiOx-lagen met behoud van de benodigde kwaliteit, is tot nu toe een uitdaging gebleken.

Met spatial ALD kunnen de lagen nu zowel zeer nauwkeurig als snel worden aangebracht. Deze combinatie van dunne lagen en hoge productiesnelheid maakt perovskiet zonnecellen commercieel interessant voor producenten. Het Perovision Project maakt zo de weg vrij voor massaproductie van hoogwaardige en betaalbare perovskiet zonnecellen.

tno-harald-kerp-quote

"Met dit innovatieve project versterken we de positie van het Nederlandse ecosysteem rond hoogwaardige ALD-depositietechnologie."

Harald Kerp

Senior Business Developer bij TNO

Partners met eigen expertise

De drie partners brengen elk hun eigen expertise in het project. TNO brengt haar expertise in op het gebied van materiaalonderzoek en procesoptimalisatie. "We zetten onze kennis van dunne-filmtechnologie in om het spatial ALD-proces voor onder meer perovskiet zonnecellen te optimaliseren," zegt Harald Kerp, Senior Business Developer bij TNO. "Met dit innovatieve project versterken we de positie van het Nederlandse ecosysteem rond hoogwaardige ALD-depositietechnologie."

Diederick Spee, CEO van Kalpana Systems: "Wij zetten innovatieve technologie in om de energietransitie te versnellen. Ons spatial ALD-systeem maakt het mogelijk hoogwaardige nikkeloxide lagen betaalbaar te produceren. Dat maakt de weg vrij voor grootschalige adoptie van perovskiet zonnecellen."

Ook HyETSolar, specialist in flexibele dunne-film PV-Modules, ziet grote kansen. "De technologie van Kalpana Systems is een van de mogelijkheden waarmee we perovskiet modules op industriële schaal kunnen gaan produceren," licht Thierry de Vrijer, Director of Technology van HyETSolar toe. "Hiermee komen lichtgewicht, flexibele perovskiet zonnepanelen binnen bereik voor grootschalige toepassingen."

Vanaf 2030 grootschalige productie

Het project loopt van februari 2025 tot januari 2027. De technologie wordt naar verwachting medio 2027 geïntegreerd in de productielijn van HyETSolar, waarna vanaf 2030 volledige productie mogelijk is.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Zonne-energie in Brabant - bouwen aan een duurzame toekomst voor Europa

Informatietype:
Webinar
12 september 2024
1 aflevering
De provincie Noord-Brabant wil grootschalige zonne-energie-industrie terugbrengen naar Nederland. Er wordt een ecosysteem ontwikkeld met nieuwe zonnetechnologieën.

Solar maakindustrie terug naar Brabant

Informatietype:
Podcast
18 juli 2024
1 aflevering

De volgende generatie zonnetechnologie

Informatietype:
Webinar
5 december 2023
1 aflevering

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel