Weinig zicht op omvang groep platformwerkers in kwetsbare situaties

Thema:
Werk gezondheid
27 maart 2025

Bezorgers van eten of pakketten, vertalers en loodgieters werken vaak via digitale platforms. Een deel van deze platformwerkers bevindt zich in een kwetsbare situatie. Om hen beter te beschermen tegen onder meer ongezonde werkomstandigheden, moeten zij beter bereikt worden. Bijvoorbeeld voor onderzoek en informatie over gezond en veilig werken. Op dit moment ontbreekt inzicht in de omvang van deze groep en hun eigen ervaringen. Dat concluderen het RIVM en TNO in een rapport over de kansen en risico’s van maatschappelijke ontwikkelingen voor platformwerkers.

De vijf meest impactvolle ontwikkelingen die het RIVM en TNO voor werkenden in kwetsbare situaties zien zijn AI, nieuwe wet- en regelgeving, migratie, arbeidsmarktkrapte en globalisering. Deze ontwikkelingen bieden zowel kansen als risico’s voor gezond en veilig werken en komen samen bij werkenden in kwetsbare situaties, zoals platformwerkers.

Sterk afhankelijk en ongunstige werkomstandigheden

Een deel van de platformwerkers bevindt zich in een kwetsbare situatie. Deze groep is afhankelijk van platformwerk en voert relatief eenvoudig werk uit. Als er geen speciale vaardigheden of kennis nodig zijn, kunnen deze mensen makkelijk vervangen worden. Ook andere werkomstandigheden zijn ongunstig: ze werken voor een laag tarief, maken lange dagen en werken onder hoge tijdsdruk. Daar komt bij dat platformwerkers minder contact met collega’s hebben en niet zijn vertegenwoordigd bij vakbonden of een ondernemingsraad van een organisatie.

Klussen krijgen via algoritmen

Platformwerkers worden op een laagdrempelige en efficiënte wijze via algoritmen aan een klus gekoppeld. Soms worden daarbij (ook) het tarief en werk door AI bepaald. Dit biedt de kans om op een eenvoudige manier aan het werk te komen, maar hierdoor hebben ze zelf minder invloed op wanneer en hoe zij het werk uitvoeren. Verder kunnen impliciete aannames en vooroordelen in de algoritmes de kans vergroten dat iemand door discriminatie geen werk krijgt.

Beter bereiken in de toekomst

Platformwerkers zijn nog lastig te bereiken voor onderzoek en beleid. Mogelijk vormen minder goede digitale vaardigheden of een gebrek aan taalvaardigheden ook een belemmering om de juiste informatie te filteren. Ook via opdrachtgevers, platforms en arboprofessionals worden zij nu niet bereikt. Het is daarom belangrijk om geschikte communicatie(kanalen) vast te stellen om platformwerkers beter te bereiken.

Dit onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en uitgevoerd door het RIVM en TNO.

Rapport 'Werkenden in kwetsbare situaties en de toekomst - platformwerk uitgelicht'

Laat je verder inspireren

104 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert spin-off voor objectieve recruitment via AI

Informatietype:
Nieuws
3 maart 2025
TNO kondigt de oprichting aan van ObjectivEye, een spin-off die zich focust op het objectief werven en selecteren van nieuwe medewerkers via AI-tooling.

Minder werknemers met flexibel contract

Informatietype:
Nieuws
14 februari 2025

Groot arbeidspotentieel bij mensen met chronische aandoening

Informatietype:
Nieuws
13 februari 2025

Zó ziet het grootste Nederlandse experiment met skills-paspoorten eruit

Informatietype:
Insight
6 februari 2025

TNO en RIVM: AI als kans en risico voor arbeidsomstandigheden

Informatietype:
Nieuws
28 januari 2025