JADS benoemt Ana Barros tot bijzonder hoogleraar voor de leerstoel Ondermijning

Thema:
Veilige samenleving
1 april 2025

's-Hertogenbosch, 1 april 2025 – Ana Barros is vanaf 1 april benoemd tot de nieuwe bijzonder hoogleraar bij Jheronimus Academy of Data Science (JADS) voor de leerstoel datascience en AI in het domein van georganiseerde criminaliteit en ondermijning.

De aanstelling is voor een periode van vier jaar. Ana Barros volgt Pieter Tops op, die de leerstoel de afgelopen vier jaar bekleedde. De leerstoel wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, RIEC Oost-Brabant en RIEC Zeeland West-Brabant, de gemeente Tilburg en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Over Ana Barros

Ana Barros brengt een schat aan ervaring en expertise mee op het gebied van anticipatory intelligence en de inzet van data science en artificial intelligence in de bestrijding van criminaliteit en het vergroten van de weerbaarheid van de samenleving. Zij is momenteel lector Intelligence bij de Politieacademie en Principal Scientist bij TNO. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van methoden en modellen om criminele organisaties een stap voor te blijven en slimme interventies te ontwikkelen.

Ana Barros promoveerde na haar masters in Statistiek en Mathematische besliskunde in 1995 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar passie voor wetenschappelijk onderzoek en het proces om kennis over te brengen bracht haar bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Daar werkt zij sinds 1997 als Principal Scientist. Daarnaast is zij verbonden aan het Institute for Advanced Study van de Universiteit van Amsterdam en aan het Kenniscentrum Criminaliteitsbeheersing, Intelligence en Opsporing van de Politieacademie. Bij JADS is zij één dag per week werkzaam.

TNO experts in lab om vezels windturbinebladen terug te winnen
Ana Barros

Rol van datascience bij het bestrijden van ondermijning

Binnen het Centrum voor de studie van Ondermijning zal Ana Barros leiding geven aan een breed onderzoeksprogramma dat zich richt op de rol van AI en datascience bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Dit programma verkent de mogelijkheden en beperkingen van AI bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en ondermijning en het vergroten van de weerbaarheid van de samenleving.

Het onderzoek omvat onder andere het identificeren van patronen en afwijkingen, inherent aan ondermijnende activiteiten. Hierdoor kunnen opkomende ondermijnende trends vroegtijdig worden gedetecteerd, zodat tijdige interventies (niet alleen repressieve) kunnen worden geïdentificeerd. Gezien de veerkracht van ondermijning zal ook de potentie van AI worden onderzocht om op een effectieve en duurzame manier met deze weerbaarheid om te gaan.

Slimmer en efficiënter werken door datagestuurd werken

De samenwerking tussen JADS en de oprichtende partijen van deze bijzondere leerstoel heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen en de operatie slimmer en efficiënter te maken door middel van datagestuurd werken. De kennis uit het onderzoeksprogramma zal bijdragen aan het handhaven van de openbare orde en het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.

De oprichtende partijen zijn verheugd over de komst van Ana Barros en spreken hun grote waardering uit voor het werk en de resultaten van haar voorganger Pieter Tops, die binnenkort afscheid neemt.

Over JADS

Bij JADS, een samenwerking van Tilburg University en TU/e, wordt sinds 2016 onderzoek verricht en onderwijs gegeven op het gebied van data science, met Crime & Safety als één van de focusgebieden.

In nauwe samenwerking met stakeholders uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van baanbrekende inzichten. Het JADS data science onderzoek legt verbanden tussen wiskundige- en computerwetenschappelijke beginselen en actuele maatschappelijke vraagstukken op juridisch, economisch en sociaal wetenschappelijk gebied.

De onderzoekers zijn experts in het toepassen van data en AI bij het optimaliseren van business- en maatschappelijke modellen en besluitprocessen.

Laat je verder inspireren

392 resultaten, getoond 1 t/m 5

TU Delft benoemt Richard Versluis van TNO tot Quantum en Computer Engineering Fellow

Informatietype:
Nieuws
1 april 2025
Richard Versluis van TNO is benoemd tot Quantum en Computer Engineering (QCE) fellow door de Technische Universiteit Delft.

Samenwerking Rijkswaterstaat met TNO-ESI en TU/e leidt tot betere besturingseisen in aanbestedingen

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2025

Spring niet op elke innovatietrein: TNO's afwegingskader helpt steden bij slimmere mobiliteitskeuzes

Informatietype:
Insight
21 maart 2025

Digitale Energie Systemen

Informatietype:
Artikel
20 maart 2025

Klimaatadaptatie

Informatietype:
Trending
19 maart 2025