
TU Delft benoemt Richard Versluis van TNO tot Quantum en Computer Engineering Fellow
Richard Versluis wordt Quantum and Computer Engineering (QCE) fellow bij de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de @Technische Universiteit Delft. Hij zet zijn werk als Principal Systems Engineer bij TNO voort.
QCE Fellows leggen een strategische verbinding tussen de academische wereld en externe partners, zoals TNO, binnen een specifiek expertisegebied. De afdeling Quantum en Computer Engineering aan de Technische Universiteit Delft behandelt de technische uitdagingen in quantum-enabled systemen en toepassingen. Als QCE Fellow zal Richard zich richten op het verbeteren van systeemengineering-benaderingen voor quantumcomputers, waarbij hij pioniert in de integratie van verschillende lagen, zowel theoretisch als door het bouwen van kleinschalige prototypes. De architectuur van de quantumcomputer omvat taal-specificaties, compiler-specificaties, controle hardware en software en quantumhardware om hybride klassieke en quantum calculaties uit te voeren.

“Ik ben vereerd met deze rol, die me in staat stelt de ontwikkeling van quantumcomputing te versnellen door TNO en de universiteit te verbinden en belangrijke technische uitdagingen aan te pakken.”
Quantumrevolutie
TNO heeft expertise opgebouwd in quantumtechnologieën door eigen gericht onderzoek en ontwikkeling te combineren met strategische partnerschappen. Als oprichtend partner in QuTech droeg TNO bij aan de realisatie van Quantum Inspire, de eerste openbaar toegankelijke online quantumcomputer in Europa en de eerste ter wereld die twee qubit-technologieën host. Dit fellowship zal een van de drijvende krachten zijn achter het TNO quantumtechnologie moonshot programma. TNO voorspelt dat quantumtechnologie een nieuwe technologische revolutie zal inluiden die ons leven fundamenteel zal beïnvloeden. Voor 2030 zal quantumtechnologie uit Nederland worden gebruikt om problemen op te lossen waarvoor momenteel rekenkracht ontbreekt, en om een veilig internet te realiseren. Onze blauwdrukken voor quantumcomputers, quantuminternet en quantumsensoren helpen Nederland een leidende wereldpositie te bereiken in een geheel nieuwe tak van de industrie.
Richard Versluis: “Ik ben vereerd met deze benoeming die mij de kans geeft om de ontwikkeling van quantumcomputertechnologie te versnellen door de mensen en kennis van zowel TNO als de universiteit met elkaar te verbinden, en door te focussen op het oplossen van de technische uitdagingen die voor ons liggen.”
Helen Kardan, Directeur Wetenschap en Technologie, Unit High Tech Industry: “In de loop der jaren heeft TNO expertise opgebouwd in quantumtechnologieën, waarbij Richard een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij was bijvoorbeeld een drijvende kracht achter de realisatie van Quantum Inspire. Dit fellowship erkent zijn prestaties op het gebied van quantumtechnologie en versterkt onze samenwerking met academici en de industrie, waardoor de volwassenheid van de technologie toeneemt.”
Rob Kooij, Hoofd van de afdeling Quantum en Computer Engineering (QCE): “We zijn verheugd om Richard te verwelkomen in onze QCE-afdeling als Fellow. We zijn ervan overtuigd dat Richard, als principal systems engineer met erkende expertise in quantumcomputing, in staat zal zijn systeemengineering-benaderingen voor quantumcomputers te verbeteren, waarbij hij pioniert in de integratie van verschillende lagen, zowel theoretisch als door het bouwen van kleinschalige prototypes.”
Neem contact op met ons
Laat je verder inspireren
Quantum devices en materialen


Quantum computing


Quantumcommunicatiesystemen


TNO levert eerste knooppunt voor quantuminternet van Duitsland


Tijdmakers in beeld: Anna Tchebotareva

