Het verduurzamen van woningen: AI biedt nieuwe inzichten en kansen

Thema:
Circulair en industrieel bouwen
8 maart 2021

De verduurzaming van woningen gaat in ons land nog niet erg voortvarend. Veel gebouweigenaren zijn nog zoekende naar wat de beste oplossing is. En aanbieders van verduurzamingsoplossingen hebben moeite om op te schalen. TNO ziet die impasse ook en zet daarom artificial intelligence in om per oplossing aan te geven welke woningen daarvoor in aanmerking komen.

“Je kunt er veel over soebatten, maar als je aanneemt dat een derde van alle CO₂-uitstoot op de een of andere manier uit de gebouwde omgeving komt, dan snap je dat daar een hoop werk aan de winkel is”, benadrukt Rogier Donkervoort.

Samen met zijn collega Stan Klerks werkt hij bij TNO aan een systeemoplossing die het verduurzamen van Nederlandse woningen moeten vergemakkelijken. “Het is belangrijk dat verduurzamingsoplossingen op grote schaal kunnen worden toegepast”, vervolgt Rogier. “Dat kan Nederland helpen de CO₂-doelen van het klimaatakkoord te halen.”

Andere benadering bij verduurzamen woningen

“We zijn natuurlijk niet de enigen die kijken hoe we de verduurzaming van woningen kunnen versnellen”, weet Stan. “Maar het grote verschil is dat wij voor een andere benadering hebben gekozen. De overheid en marktpartijen proberen vooral beschrijvende clusters te maken. Zij maken verdelingen in woningtypes en bouwjaren en hakken die clusters steeds verder op. Op zich een logische keuze, die Rogier en ik alleen maar toejuichen, maar je ziet dat er binnen die zorgvuldig samengestelde clusters nog steeds heel veel verschillende factoren meespelen. Bij het verduurzamen van een specifieke woning moet er daarom toch vaak nog veel maatwerk aan te pas komen.”

“Dankzij een speciaal algoritme zien we nu opeens dwarsverbanden die we zelf nooit hadden kunnen bedenken”

Op zoek naar specialisten

Een complex onderwerp waar zoveel factoren meespelen dat het voor een mens onmogelijk is om die allemaal te overzien… Dat leent zich natuurlijk heel goed voor een oplossing die gebaseerd is op artificial intelligence. Begin 2019 gingen Stan en Rogier dan ook op zoek naar specialisten die ervaring hebben op dat vlak.

Gelukkig heeft TNO dergelijke expertise in eigen huis. Het team werd dus uitgebreid met Pim van den Helm, een collega die precies weet hoe je datasets moet verzamelen, en Neha Sree Thuraka, die binnen TNO werkzaam is als AI-specialist.

Interessante, nieuwe inzichten

“We zijn nu een jaartje of twee bezig en zitten nog in de proeffase. Maar omdat we hem constant blijven verrijken, zal hij steeds beter en nauwkeuriger worden”, verwacht Rogier. “Aangezien het verduurzamen van woningen momenteel een belangrijk onderwerp is, krijgen we regelmatig de vraag of ons systeem niet al wat gerichter ingezet kan worden.

Maar het is nog te vroeg om een specifieke woning als uitgangspunt te nemen en daar dan een toepasbaar renovatieconcept bij te zoeken. We focussen ons nu dus eerst op de oplossingen. En pas als ons systeem op dat vlak betrouwbare voorspellingen doet, is het tijd om het om te draaien en de woningvoorraad als vertrekpunt te nemen.”

“Met behulp van artificial intelligence kunnen we beter inschatten of een bepaalde oplossing in specifieke woningen toepasbaar is”

Versnellen van verduurzaming

“Ja, een stukje verwachtingsmanagement is inderdaad wel handig”, vindt ook Stan. “Maar het is wel veelbelovend om te zien wat we in deze proeffase al met het systeem kunnen. Het algoritme signaleert op basis van de ingevoerde data al zaken die voor nieuwe inzichten zorgen. Dat is toch wel wonderlijk.” Rogier vindt ook dat het systeem een mooie dimensie toevoegt.

“Doordat we via ons algoritme inschattingen kunnen geven voor hoeveel woningen een specifieke oplossing geschikt is, kunnen de aanbieders van die oplossing daar ook hun investeringen en productielijnen op afstemmen. En ik kan me voorstellen dat die informatie ook interessant is voor hun financierders. Bovendien kunnen aanbieders gerichter acquisitie doen en weten ook woningeigenaren beter waar ze aan toe zijn. Dat alles kan de verduurzaming van woningen weer versnellen. Dat is in ieder geval wel onze verwachting.”

Data die het systeem verrijken

“Maar het is nog niet zover dat je al een abonnement kunt nemen op ons systeem”, zegt Stan nog even voor de duidelijkheid. “Wel hopen we dat partijen die met een soortgelijke ontwikkeling bezig zijn, ons een belletje geven. Dat zou ons echt helpen. Want hun data kan ons systeem weer verrijken en zij kunnen op hun beurt weer voordeel hebben van de inzichten die dat oplevert.”

Meer weten?

Meer weten over het algoritme dat zich richt op de verduurzaming van woningen? Of zelf met een soortgelijk project bezig? Neem dan contact op met Rogier Donkervoort.

Laat je verder inspireren

47 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO-consortium ontwikkelt succesvolle methodologie om betoninnovaties naar de markt te brengen

Informatietype:
Insight
20 november 2024
Met een grootschalige, meerjarige proeftuin voor constructief geopolymeerbeton, toont TNO samen met partners hoe je zulke complexe onderzoekstrajecten technisch opzet en hoe je ketensamenwerking organiseert om bouwinnovaties succesvol naar de markt te brengen.

Forensic Engineering helpt gebouwen en constructies veiliger te maken

Informatietype:
Insight
8 oktober 2024

Bouwmaterialen

Informatietype:
Artikel

Building Materials and Structures

Informatietype:
Artikel

TNO en The Urban Woods zetten met primeur belangrijke stap richting bouwen met circulaire bouwmaterialen

Informatietype:
Insight
27 juni 2024