Met Brains4x van TNO versnelde innovatie op maatschappelijke uitdagingen in Nederland
Van de coronapandemie tot aan de stikstofcrisis: Nederland staat voor grote uitdagingen. Na het succes van Brains4corona en Brains4nitrogen gaat TNO vaker challenges organiseren: de Brains4x-challenges. Hiermee draagt TNO een extra steentje bij aan het vinden van oplossingen voor urgente vraagstukken. “We leveren daarmee op korte termijn waarde aan de maatschappij”, zegt Jaap Lombaers, Director Knowledge Management & Partnerships bij TNO.
TNO’ers lieten afgelopen twee jaar hun innovatiekracht zien in de Brains4corona en Brains4nitrogen challenges, waarbij zij zich inzetten om bijdragen te leveren aan de bestrijding van de coronacrisis en de stikstofcrisis. Lombaers is blij dat de aanpak wordt voortgezet.
“Ik denk dat we een succesformule hebben ontdekt, aanvullend op onze bestaande werkwijzen. Bij deze challenges baseren we ons op hergebruik van kennis en expertise die TNO al in huis heeft. Vaak worden daarbij verrassende kenniscombinaties gemaakt vanuit heel verschillende delen van TNO. Samen met kennispartners en belanghebbende partijen kunnen we die kennis door middel van dergelijke challenges dus op korte termijn toepassen.”
Alle TNO’ers kunnen meedoen aan de challenges en een projectvoorstel indienen. Vervolgens worden de projecten geselecteerd die daadwerkelijk uitgevoerd worden. Niet alleen de maatschappij heeft daar baat bij: ook TNO’ers zelf zijn enthousiast. “Het geeft veel voldoening om snel met oplossingen te kunnen komen”, zegt Lombaers. “Ik merkte tijdens Brains4corona en Brains4nitrogen ook het enthousiasme van mijn collega’s.”
De binnen zo’n challenge geselecteerde projecten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Oplossingen moeten op korte termijn in de praktijk kunnen worden toegepast. Ook moeten ze vernieuwend zijn; geen herhaling van wat anderen al ontwikkeld en misschien ook al geïmplementeerd hebben.
Een volgende ‘aflevering’ van de Brains4x-challenges is inmiddels in voorbereiding en gaat volgend jaar lopen. De keuze van het thema gaat binnenkort gemaakt worden.
Brains4corona
Voor de eerste challenge, Brains4corona, werden 21 projectvoorstellen geselecteerd uit circa 80 voorstellen. De grote verscheidenheid van de voorgestelde projecten verraste Lombaers. “In de projecten kwamen veel verschillende expertises aan bod.”Een van de projecten, PUPPY (of voluit Pop-Up, Pick-Up and Home Delivery), richtte zich op ondernemers, die hun omzet tijdens de coronacrisis zagen dalen. Het project ontwikkelde een kostendekkend en logistiek samenwerkingsmodel om lokaal producten op te halen en af te leveren bij consumenten. Een ander project uit deze eerste Brains4x-challenge ontwikkelde een snelle, goedkope en betrouwbare coronatest die binnen een uur uitslag geeft. Met de aangepaste testmethode (LAMP) wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd.
Brains4nitrogen
Voor de tweede challenge, Brains4nitrogen, zijn uiteindelijk vier projecten geselecteerd die een bijdrage leveren aan het bestrijden van de stikstofcrisis. De projecten kwamen met oplossingen voor verschillende bij de crisis betrokken sectoren, van bouw tot aan landbouw.
Het project ‘Bouwmaterieel Emissie Meetoplossingen’ richt zich op bouwmachines en zet een tool in waarmee de stikstofuitstoot van machines op de bouwplaats bepaald kan worden. Zo kan de keuze van in te zetten apparatuur, onderhoud en vervanging beter gepland worden. Een tweede project gericht op de landbouw, N2-ABLE, zet een slimme installatie in om stikstofemissies tegen te gaan, door mest te bewerken en chemisch te veranderen in een niet-schadelijke vorm van stikstof.
Brains4nitrogen is met zijn vier projecten weliswaar van kleinere omvang dan Brains4corona, “maar door slim hergebruik van al eerder bij TNO ontwikkelde kennis kunnen we ook hier toch écht iets bijdragen”, aldus Lombaers.