De opvoeding van AI
Niet-intelligente algoritmes hebben inmiddels een onmisbare plaats verworven in het ondersteunen van mensen in digitale communicatie. Denk aan de aanbevelingen die je krijgt op Netflix, gezichtsherkenning op je iPhone of Google-zoekopdrachten die tot steeds slimmere resultaten leiden. De komende tien jaar kunnen we daar intelligente algoritmes bij optellen: deze ‘coachen’, ‘vergezellen’ of ondersteunen de mens bij het maken van complexe besluiten.
TNO voorspelt dat intelligente algoritmes snel ‘volwassen’ zullen worden. Zo kunnen ze op basis van grote hoeveelheden data medisch of juridisch advies bieden, maar ook autonoom worden ingezet in situaties waarbij te weinig man-, denk- of tijdkracht beschikbaar is. Je kunt daarbij denken aan AI-oplossingen in de context van camerabewaking of cybersecurity. Daarnaast worden ook zelfsturende auto’s en drones door deze algoritmes gevoed. Het is bij alle toepassingen aan de mens om voor de ‘opvoeding’ van AI te zorgen, oftewel het stellen van menselijke normen en waarden waaraan de AI moet voldoen.
Over de opvoeding van AI, lees je in hoofdstuk 1 van visiepaper 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032.' (pdf) Hoe kunnen we aan AI duidelijk maken welke doelen de mens nastreeft? En hoe bewaken we dat intelligente systemen altijd ten dienste van de samenleving functioneren?
‘Onze kinderen en kleinkinderen moeten zien dat wij ons uiterste best hebben gedaan om deze discussie te voeren en dat we op een verstandige en morele wijze zijn omgegaan met deze vraagstukken.’
Download visiepaper
Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'
Meer over 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032'
- David Deutsch over de ontwikkeling en toepassing van AI
- Georgette Fijneman over de belofte van AI voor zorgverzekeraars
- Rob de Wijk over de opkomst van AI in geopolitieke context
- Bram Schot over de invloed van AI op mobiliteit
- Eppo Bruins over AI in verschillende overheidsdomeinen
- Bas Haring over AI, wetenschap en filosofie
- Arnon Grunberg over AI, creativiteit en moreel handelen