Handboek voor burgerhulp tijdens een crisis

15 februari 2024

Hulp van burgers kan essentieel zijn in tijden of momenten van crisis. Maar hoe zet je dit slim in? In het nieuwe Handboek Eerste Hulp bij Crisis vind je handige tips voor hulpdiensten: van communicatie en expertise tot naastenzorg, en van ontruiming tot beschikbaar materiaal.

De meeste inwoners zijn zelfredzaam en willen helpen bij een crisis of ramp. Door goede organisatie van de burgerparticipatie wordt de behoefte vanuit de samenleving erkend en gericht, zónder dat mensen met de beste bedoelingen op pad gaan maar onbedoeld sporenonderzoek belemmeren. Daarom presenteerden Shanna Wemmers (TNO) en Arnout de Vries (TNO) op 12 december j.l. het Handboek Eerste Hulp bij Crisis aan het bestuur van Veiligheidsregio Groningen (VRG).

“Inwoners die de handen uit de mouwen steken verdienen onze waardering en aandacht. En we kunnen ook niet zonder.”

Wilma Mansveld

Directeur Veiligheidsregio Groningen

Toenemende trend

Burgertaken in het veiligheidsdomein is een toenemende trend. Mensen helpen graag bij de bestrijding van een incident. Zo wil 98% van de inwoners hulp verlenen tijdens een crisis, blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV). Maar deze burgerhulp met alle goede bedoelingen, gevraagd of ongevraagd, moet wel in goede banen lopen zodat iedereen weet hoe ze op een veilige manier een bijdrage kunnen leveren. Hiervoor is goede coördinatie nodig. Zo kunnen inwoners in vroeg stadium alert gemaakt worden om zich voorbereiden met Eerste Hulp Ben Jij (ehbj.nl).

Werkdocument Dagmar (1484x835)
Overhandiging Handboek Eerste Hulp bij Crisis

Samenwerking met operationele handvaten

Veiligheidsorganisaties werken er samen met partners als TNO hard aan om steeds meer inwoners op allerlei manieren bij verschillende crisissituaties te laten participeren. Operationele handvatten voor maximaal voordeel en minimaal nadeel in de praktijk ontbreken vaak nog. Dit handboek voor hulp- en crisisdiensten is praktisch toepasbaar met o.a. informatie over vijf categorieën van burgerhulp en verschillende crisistypen als voorbeeld.

Handboek Eerste Hulp bij Crisis

Laat je inspireren

21 resultaten, getoond 1 t/m 5

Koninklijke Marechaussee en TNO boeken vooruitgang in landen van kennis en innovatie op de werkvloer

Informatietype:
Nieuws
8 november 2024
De samenwerking tussen TNO en de Koninklijke Marechaussee (KMar) werpt zijn vruchten af. De kennis, waar beide organisaties al jaren aan werken, leidt nu tot concrete toepassingen die onder andere haar grenstoezicht en het bewaken en beveiligen in Nederland verbeteren.

Resilience en Security

Informatietype:
Artikel

Samen misdaad anders bestrijden

Informatietype:
Nieuws
3 april 2024

Onderzoek levert nieuwe mogelijkheden op voor flexibel bewaken en beveiligen

Informatietype:
Nieuws
26 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel