Tijdmakers: wearables die je gezondheid monitoren

8 februari 2024

Bij TNO drukken we een stempel op onze tijd. In deze serie maak je kennis met de TNO’ers achter de innovatie: de tijdmakers. Wat doen zij precies en welke impact heeft hun werk op de maatschappij? In deze aflevering spreken we tijdmaker Shavini Stuart, onderzoeker op het gebied van wearables (hybride geprinte elektronica), over het gebruik daarvan voor gezondheidsdoeleinden.

Wat zijn wearables en wat kun je ermee?

‘Wij kijken naar de mogelijkheden om verschillende sensoren te integreren, bijvoorbeeld voor het meten van de hartslag of voor wondmonitoring, om daarmee de medische diagnose en monitoring te kunnen verbeteren.’

‘Een smartwatch heeft niet dezelfde mogelijkheden als de wearables die wij maken’, legt Shavini uit. ‘Dat komt doordat de wearables nauw contact hebben met de huid. En het gaat ook om de plek. Op je pols zijn de metingen minder nauwkeurig dan op andere plekken op je lichaam. Met de sensoren die we voor onze metingen gebruiken, willen we meer kwaliteit bieden dan de sensoren die momenteel op de markt zijn.’

Verpleegzorg versus wondmonitoring via sensoren

Er zijn wonden die heel moeizaam genezen. Het genezingsproces kan soms maanden of zelfs jaren duren. Wondverpleegkundigen maken een behandelplan op basis van wat ze zien en voelen, dus een momentopname, en gaan daarbij vooral uit van hun ervaring. ‘De wondmonitoringssensoren leveren realtimegegevens over het verloop van de wondgenezing. Dat helpt bij het plan van aanpak en betekent ook 24/7 zorg’, legt Shavini uit.

Shavini Stuart

De wearables die we maken, geven eerder aan of er een infectie zou kunnen optreden. Dan kan er dus een alarm afgaan, dat aangeeft dat je naar de dokter moet. Dit betekent minder controles in het ziekenhuis, minder bijwerkingen door tijdig ingrijpen, en minder zware behandelingen voor de patiënt.

Shavini Stuart-Wijesuriya

Onderzoeker wearables – hybride geprinte elektronica

Het maken van een sensor

Shavini maakt gebruik van hybride geprinte elektronica (HPE), die zorgt voor de flexibiliteit, de rekbaarheid en het draagcomfort van de wearables. Door het gebruik van HPE is er meer ontwerpvrijheid en zijn er snellere iteraties mogelijk binnen het onderzoek, wat meer inzicht geeft in de interactie tussen de wearables en de mens. Elke laag van een wearable wordt optimaal afgestemd op de medische use-case, en de resultaten zorgen voor verdere verbeteringen in de volgende generatie gezondsheidswearables.

Word tijdmaker bij TNO

Wil jij werken aan innovaties waarmee je echt toekomst maakt? Word dan net als alle TNO’ers een Tijdmaker en druk jouw stempel op onze tijd. Dit is onze tijd.

Laat je inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

3D-geprinte voeding: de toekomst van gepersonaliseerd eten

Informatietype:
Insight
21 november 2024
Gepersonaliseerde voeding kan mensen helpen bij gezonder leven, prestatieverbetering of herstel. Om te onderzoeken hoe, ontwikkelde TNO & Wageningen University & Research samen met partners een innovatieve mobiele mini-fabriek voor het 3D-printen van eten.

TNO ontwikkelt eerste methode voor volledig circulaire elektronica

Informatietype:
Nieuws
25 april 2024

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?

Informatietype:
Insight
22 februari 2023

Hybride geprinte electronica

Informatietype:
Artikel