Internationale Vrouwendag 2024

Thema:
Digitale samenleving
Duurzame samenleving
Gezonde samenleving
Veilige samenleving
8 maart 2024

Verschillende perspectieven verrijken ons werk en zijn nodig om tot waardevolle oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd te komen. Op Internationale Vrouwendag vertellen drie TNO’ers – Christa Hooijer, Sharon Prins en Esra Bektas – waarom het belangrijk is om deze dag te vieren.

Een plek waar iedereen zich thuis voelt

Bij TNO geloven we in de kracht van diversiteit en vinden we dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen om mee te doen en zich te ontplooien. In de samenleving in het algemeen, en als werknemer en collega. Daarom willen we een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.

Voor Internationale Vrouwendag werkt TNO samen met Equals om rolmodellen die bij TNO werken in het zonnetje te zetten.

Christa Hooijer (350 x 350 px)

Christa is Director of Science and Technology bij de unit Defence, Safety & Security van TNO. Ze studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze was beleidsmedewerker en later directeur bij Stichting FOM, de financieringsorganisatie voor natuurkundig onderzoek in Nederland. Christa maakte in 2019 de overstap naar TNO als Science Director bij de unit High Tech Industry.

Christa Hooijer

Director of Science and Technology

Waar werk je aan?

“Ik zet mijn kennis in om bij te dragen aan een veiliger Nederland. De dreigingen waar we mee te maken hebben, zowel fysiek als psychologisch, nemen toe. Dat leidt tot ingewikkelde, vaak ethische en morele afwegingen, waar we als TNO graag bij willen helpen.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik vind het lastig om er projecten uit te lichten. Ik ben eigenlijk enthousiast over alles waar we aan bijdragen, maar ik ben vooral trots als ik zie dat een innovatie echt in de praktijk gebruikt wordt. De manier waarop TNO’ers aan impactvolle oplossingen werken, vind ik geweldig.”

Waarom vind je Internationale Vrouwendag belangrijk?

“Toen ik als Science Director bij High Tech Industry binnenkwam zeiden vrouwelijke collega’s: ‘Wat fijn dat er nu een vrouw in het management zit’. Ook bij FOM was ik de eerste vrouwelijke directeur. Ik ben me bewust van mijn rol, ik heb nu eenmaal een duidelijk zichtbare positie. Ik probeer open te zijn over wat ik doe en wil laten zien dat een toppositie te combineren is met bijvoorbeeld een gezin. Het aandeel van vrouwen in topposities laat nog te wensen over, ook bij TNO. Dat terwijl representatie op de werkvloer ertoe doet! Je hebt voorbeelden en medestanders nodig. Als je nooit college hebt van een vrouw, aan wie kan je je dan spiegelen, hoe weet je dan dat het kan? Het helpt om een voorbeeld te zien. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor andere groepen die minder vertegenwoordigd zijn in topposities.”

“Ik zou vrouwen dan ook willen adviseren zich te laten leiden door hun hart, niet door de verwachtingen van anderen. Durf voor je droom te gaan: als zich een kans voordoet, pak die dan met beide handen aan.”

Sharon Prins (350 x 350 px)

Sharon is sinds 2019 Research Manager van Data Science binnen de unit ICT, Strategy & Policy. Als tiener vroeg ze zich af of ze slim genoeg was voor een technische studie. Toch koos ze voor Technische Wiskunde onder het mom van ‘laat ik het gewoon proberen’. Sharon werkte daarna aan cryptografie bij KPN Research, dat in 2003 door TNO werd overgenomen. Bij TNO is ze doorgegroeid naar leidinggevende van ruim vijftig Data Science onderzoekers.

Sharon Prins

Research Manager van Data Science

Waar werk je aan?

“De missie van onze afdeling is om AI zo menselijk mogelijk te maken. We maken maatschappelijke impact door kennis en data gedreven modellen te combineren op een betekenisvolle en betrouwbare manier en daarmee beslissystemen te verbeteren.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben vaak ook trots op de kleine dingen. De keren dat ik heb ontdekt waar iemand echt op aanslaat. Of als ik zie dat iemands zelfvertrouwen groeit en we met ons team een succes behalen. Het meest trots ben ik op hoe Data Science zich heeft ontwikkeld van ondergeschoven kindje en afdeling waar niet iedereen op zijn plek zat, tot een team waar slimme, gedreven en superleuke mensen met plezier werken. Ik ben trots dat ik dat proces, samen met het team en performance coaches, heb mogen begeleiden.”

Waarom vind je Internationale Vrouwendag belangrijk?

“Ik heb het altijd al interessant gevonden waarom het lastiger is om dingen te bereiken als je anders bent. In mijn carrière was ik vaak een van de weinige vrouwen in een groep. Ik heb daar niet veel last van gehad, maar het is wel belangrijk om aandacht te hebben voor minderheidsgroepen, het gesprek met elkaar aan te gaan en elkaar te helpen. Ik ben dan ook het aanspreekpunt voor diversiteit en inclusie binnen onze unit.”

“Ik zou vrouwen willen adviseren zelfvertrouwen te hebben. Doe wat je leuk vindt, probeer het gewoon en zorg dat je mensen om je heen verzamelt die je ondersteunen. Voor mij is succesvol zijn gelijk aan gelukkig zijn. Om gelukkig te kunnen leven is het belangrijk je innerlijke kompas te volgen, oprechte connecties met anderen aan te gaan, te weten wat je talenten zijn en die te ontwikkelen. Dat leidt tot mooie resultaten.”

Esra Bektas (350 x 350 px)

Esra studeerde architectuur in Ankara, Turkije en promoveerde aan de TU Delft. In september 2012, tijdens het afronden van haar PhD, startte ze bij TNO. Hier is ze nu Senior Scientist Specialist bij de unit Digital Built Environment.

Esra Bektas

Senior Scientist Specialist

Waar werk je aan?

“Ik ben gefascineerd door het begrijpen van besluitvorming over het levenseinde van civiele infrastructuren en door het toepassen van semantische technologieën. Ik creëer modellen en help Rijkswaterstaat bij het prioriteren van hun verouderende constructies in hun vervangings- en renovatieprogramma’s. Het toepassen van een opkomende technologie in de praktijk motiveert me. En het geeft mij een gevoel van relevantie om met mijn werk een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij.”

Waar ben je het meest trots op?

“Naar Nederland komen om mijn droom na te jagen, was echt een sprong in het diepe. Ik heb mijn comfortabele leven in Ankara opgegeven om me hier als onderzoeker te ontwikkelen. Ik ben trots op wat ik van nul af aan in Nederland heb opgebouwd, dat ik niet voor de makkelijke weg heb gekozen én op het voltooien van mijn promotie. Daarnaast kijk ik trots terug op een TNO-project waarin ik voor het Centrum Ondergronds Bouwen en Rijkswaterstaat een model voor tunnels heb ontwikkeld. Mijn promotietraject was soms best eenzaam, maar nu werk ik samen met collega’s met allerlei verschillende expertises en rollen, dat is leerzaam en fijn werken. Als je elkaar in een team aanvult en in vertrouwen samenwerkt, dan kun je alles overwinnen.”

Waarom vind je Internationale Vrouwendag belangrijk?

“Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen met technische functies om me heen binnen TNO. In ons vakgebied en vooral binnen projecten ben ik vaak nog een van de weinige vrouwen. Dat alleen al maakt Internationale Vrouwendag belangrijk. Ik denk dat het belangrijk is dat we ons als vrouwen in dit soort vakgebieden laten zien en dat we elkaar ondersteunen. Ook organisaties zouden meer de nadruk moeten leggen op de vrouwelijke kracht die ze in huis hebben.”

“Ik zou jonge vrouwen willen meegeven goed naar zichzelf te luisteren en zich moeten concentreren op wat ze willen. Volg je dromen en pak de kansen die je geboden worden. Het leven is te kort om te wachten, durf risico’s te nemen. Geef niet op en vertrouw in moeilijke tijden op waar je goed in bent. Het zal met ups en downs gaan, je ontwikkeling volgt geen lineaire lijn. Neem het jezelf niet kwalijk als plannen niet meteen uitkomen. Of zoals veel Turkse moeders zouden zeggen: er is iets goed in elke slechte situatie.”

Wil je meer weten over werken bij TNO?

Bekijk dan onze werken-bij-website en vacatures.

Laat je inspireren

1396 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers in beeld: Wilfred Visser over data uit de ondergrond

Informatietype:
Insight
20 december 2024
Tijdmaker Wilfred Visser, software engineer bij TNO Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN), brengt samen met 300 collega’s de ondergrond van Nederland in kaart.

De cruciale rol van de schietmeester bij kogelwerende bescherming

Informatietype:
Insight
20 december 2024

TU/e benoemt TNO’er Niek Doelman tot hoogleraar regeltechnologie voor optische golven

Informatietype:
Nieuws
18 december 2024

Veilig data delen in de zorg

Informatietype:
Insight
17 december 2024

Nederland bleef ook in 2023 veel zitten

Informatietype:
Nieuws
16 december 2024