Tijdmakers: Op maat gemaakte medicijnen uit de 3D-printer
Bij TNO drukken we een stempel op onze tijd. In deze serie maak je kennis met de TNO'er achter de innovatie; de tijdmakers. Wat doen zij precies en welke oplossingen hebben zij voor de uitdagingen van deze tijd? In deze aflevering spreken we tijdmaker Jayeeta Sengupta, programmamanager en senior consultant 3D pharma printing, over hoe een speciale printer op maat gemaakte medicijnen een stap dichterbij brengt.
Elke patiënt heeft een ander lichaam, eigen gewicht en conditie. Kinderen wegen bijvoorbeeld een stuk minder dan volwassenen. En een baby is weer compleet anders dan een tiener. De een kan makkelijk een pil doorslikken, de ander niet.
Pillen worden juist op grote schaal in precies dezelfde standaarddoses gemaakt: 500 milligram, 250 milligram, noem maar op. Waarom kan dat niet anders, vraagt Jayeeta Sengupta, programmamanger 3D-pharma printing zich af.
Pillen met precieze doses
Sengupta werkt aan een machine die tabletten kan 3D-printen, precies in de dosis die een patiënt nodig heeft. “De ene patiënt heeft bijvoorbeeld een dosis van 125 milligram nodig, terwijl de standaard tablet uit 500 milligram bestaat. Om iemand de juiste dosis te geven, moet zo’n tablet dan in stukken worden gebroken of opgelost. Het is lastiger dan je denkt om ervoor te zorgen dat elk stuk van de gebroken tablet exact de juiste dosis bevat” legt ze uit.
Het team van Sengupta ontwikkelt een printer en productietechniek waarmee je tabletten precies in de juiste samenstelling voor een individu kunt printen.
“Gepersonaliseerde tabletten zijn noodzakelijk om bijwerkingen te verminderen, zeker in de kindergeneeskunde. Een medicijn op maat garandeert dat elke patiënt precies de hoeveelheid krijgt die veilig en effectief is.”
Vrije vorm met voordelen
De printer biedt ook andere voordelen. “We kunnen pillen hiermee anders vormgeven. Denk aan een tablet met smallere diameter, die makkelijker door te slikken is. Of een pil die is opgerold, of een geribbeld oppervlakte heeft. Die lost langzamer of juist sneller op in het lichaam, wat de werking van het medicijn beïnvloedt. Met de momenteel veelgebruikte compressiemethode voor tabletten heb je mallen nodig voor elke aanpassing in het ontwerp. Dankzij 3D-printen zijn we vrij in het ontwerp van de tablet.”
Bovendien is het dankzij het printproces mogelijk om verschillende medicijnen samen te voegen in één pil.
“Dat is natuurlijk een uitkomst voor oudere patiënten, die soms wel 10 of 15 pillen op dag moeten nemen. Met de 3D-printer is dat terug te brengen tot slechts één of twee zogeheten polypillen. Dat maakt het makkelijker om geen medicijnen te vergeten."
Meer weten?
Wil je meer weten over de 3D-pharma-printer, of ben je geïnteresseerd in een samenwerking om deze innovatie naar de markt te brengen, neem dan contact op.
Unieke printer
TNO heeft meer dan 30 jaar ervaring met 3D-printen ingezet om deze unieke printer samen te stellen. Sengupta: “We zijn wereldleider op het gebied van voedsel printen. Al die kennis en ervaring heeft ons geholpen om deze extreem nauwkeurige pharma-printer samen te stellen. Er zijn maar een paar machines ter wereld die dít level van precisie kunnen behalen.”
Testen in 2024
Samen met het Erasmus Medisch Centrum voert het TNO-team tests uit met deze machine en optimaliseert het de formulering en het proces. "We streven ernaar om dit jaar, in 2024, de eerste tabletten voor patiëntgebruik te produceren, die getest zullen worden met patiënten" zegt Sengupta.
"De medicijnen of actieve ingrediënten in deze tabletten zijn niet nieuw. We werken alleen met goedgekeurde medicijnen. We testen specifiek het productieproces, dus hoe we de tablet maken. Dat proces moet aan alle medische eisen voldoen en efficiënt en effectief zijn."
Een belangrijke mijlpaal is dat het team al heeft aangetoond dat de technologie werkt en momenteel samen met het Erasmus MC bezig is met het optimaliseren van de print- en gerelateerde processen in de omgeving van de ziekenhuisapotheek. Met deze stap komt de beschikbaarheid van deze technologie voor personalisatie van medicatie een beetje dichterbij. "Gepersonaliseerde medicijnen voor iedereen - die realiteit ligt nog ver in de toekomst. Met deze innovatie willen we die toekomst een stuk dichterbij brengen."
Word tijdmaker bij TNO
Wil jij werken aan innovaties waarmee je echt toekomst maakt? Word dan net als alle TNO’ers een tijdmaker en druk jouw stempel op onze tijd.