Dit is onze tijd: Ondernemen met TNO's laser-satellietcommunicatie technologie

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
15 juli 2024

Ons dataverbruik stijgt exponentieel door slimme technologieën zoals AI-chatbots, 4K-streaming en cloud computing, wat onze huidige netwerken tot het uiterste test. TNO werkt daarom aan een baanbrekende oplossing: laser-satellietcommunicatie, een technologie die gebruikmaakt van lichtgolven in plaats van radiogolven. Dit biedt hogere capaciteit, snellere verbindingen, en is bovendien veiliger. De technologie is, kortom, cruciaal voor onze data-intensieve wereld.

Voor de marktintroductie van deze technologie werkt TNO nauw samen met Nederlandse bedrijven om hen in staat te stellen een leidende internationale positie op te bouwen in deze snel opkomende en zeer competitieve miljardenmarkt. Zo startte TNO in 2024 een strategisch partnerschap met FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Group, die TNO’s technologie commercialiseert en industrialiseert.

Nederland koploper

TNO is al 60 jaar actief in de ruimtevaart en ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor telescopen en satellieten. Deze kennis en ervaring in astronomie en aardobservatie wordt nu ingezet om doorbraken te forceren in laser-satellietcommunicatie.

Kees Buijsrogge, Directeur Ruimtevaart bij TNO: “De concurrentie is enorm, maar met onze hightech bedrijven en kennisinstellingen heeft Nederland alle kaarten in handen om een onmisbare schakel te worden in deze opkomende technologie. Met onze technologische innovaties willen we de positie van Nederland en Europa versterken in deze snel opkomende mondiale waardeketen. Daarom gaan we actief partnerships aan met Nederlandse technologiebedrijven.”

Will Crowcombe quote

“Optische communicatie zorgt voor snelle, veilige verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen.”

Will Crowcombe

Managing Director bij FSO Instruments

FSO Instruments

FSO Instruments is zo’n technologiebedrijf. Het ontwikkelt, produceert en levert hoogwaardige instrumenten voor free space optics. In het bijzonder producten voor laser-satellietcommunicatie waarin het technologie van TNO integreert om deze in serie te produceren voor commercieel gebruik. Binnen het partnership kan FSO Instruments voor langere tijd beschikken over TNO’s technologie en expertise op het gebied van optische modules en subsystemen en onderdelen voor precisie uitlijning.

Will Crowcombe werkte binnen TNO tien jaar aan de ontwikkeling van optische technologie en is nu Managing Director van FSO Instruments. Will: “Optische communicatie zorgt voor snelle, veilige verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Dit kan door de ruimte, maar ook over land en in de zee. Met laserbundels kunnen over grote afstanden grote hoeveelheden data worden verzonden. Daarvoor is zeer geavanceerde optomechatronica nodig die ervoor zorgt dat de verbindingen betrouwbaar, veilig en snel zijn.”

Daarom werken TNO en FSO ook samen op gebied van R&D gericht op de ontwikkeling van innovatieve technologieën en toepassingen voor optische communicatie. TNO richt zich daarbij op vroege technologieontwikkeling en demonstratiemodellen, FSO Instruments focust op de technologie-industrialisatie, productie en marktontwikkeling.

Will Crowcombe quote

“Dit maakt TNO een belangrijke partner voor FSO Instruments. Onze samenwerking, waarbij waardevol toegepast onderzoek wordt geïndustrialiseerd tot commerciële producten, is een schoolvoorbeeld van valorisatie.”

Will Crowcombe

Managing Director bij FSO Instruments

Will: “Dit maakt TNO een belangrijke partner voor FSO Instruments. Onze samenwerking, waarbij waardevol toegepast onderzoek wordt geïndustrialiseerd tot commerciële producten, is een schoolvoorbeeld van valorisatie. Deze samenwerking vergroot onze capaciteit om in Nederland de toeleveringsketen te creëren die we nodig hebben om een toonaangevende internationale leverancier van optische modules en subsystemen voor laser-satellietcommunicatie te zijn.”

Will: “Ik hoop dat we ons over een paar jaar hebben gevestigd als een leidende state-of-the-art technologieleverancier waar Nederland trots op kan zijn. Het is fantastisch om hieraan te werken, vanwege de technologische en ook maatschappelijke uitdagingen. Ik zie het als een mooie kans om het ecosysteem verder te laten groeien en ben pas tevreden als we impact hebben, zowel maatschappelijk als economisch.”

Refer ondernemen

Tijd voor innovatief ondernemen

Wil jij net als Will een bijdrage leveren aan de maatschappij en een innovatie naar de markt brengen? Dit is onze tijd.

Dit is onze tijd #2 | Nederland onmisbaar maken in laser-satellietcommunicatie

De veelbelovende oplossing: laser-satellietcommunicatie

Tijdmaker Latica Pletikapić Exle over laser-satellietcommunicatie