Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
15 juli 2024

Door het explosief stijgende dataverbruik van slimme technologieën hebben we meer dan ooit behoefte aan snellere en veiligere communicatie. Het huidige radiofrequentiespectrum schiet tekort om al deze data in de toekomst aan te kunnen. Latica Pletikapić Exle werkt aan een veelbelovende oplossing: laser-satellietcommunicatie. Met haar team ontwikkelt ze compacte optische terminals die in kleine satellieten worden geplaatst.

Laser-satellietcommunicatie

Laser-satellietcommunicatie maakt gebruik van lichtgolven in plaats van radiogolven, wat zorgt voor een veel hogere capaciteit en snellere verbindingen. Bovendien is optische communicatie minder gevoelig voor storingen, waardoor het betrouwbaarder en veiliger is voor belangrijke toepassingen, bijvoorbeeld in het militaire domein. Laser-satellietcommunicatie kan dus een cruciale rol spelen in het ondersteunen van onze steeds data-hongerige wereld.

Latica werkt aan de ontwikkeling van compacte optische terminals die in kleine satellieten kunnen worden geplaatst. Zoals TNO’s CubeCAT: een krachtige terminal van 10x10x10cm die bi directionele ruimte-naar-grond communicatieverbindingen mogelijk maakt tussen de satelliet en een optisch grondstation.

Latica Pletikapić Exle quote

“We zijn als TNO echt voortrekker op dit gebied en spelen een belangrijke rol als connector tussen onderzoek en commercialisatie.”

Latica Pletikapić Exle

Project Manager TNO Optics

Kees Buijsrogge, Directeur Ruimtevaart bij TNO: “TNO is al 60 jaar actief in de ruimtevaart en ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor telescopen en satellieten. Die technische kennis en ervaring in astronomie en aardobservatie gebruiken we nu om doorbraken te forceren in laser-satellietcommunicatie.

“Een sterk gepositioneerde Nederlandse industrie in optische satellietcommunicatie is van cruciaal belang voor de technologische soevereiniteit van Europa binnen een sterke NAVO. Het bevordert snellere en veiligere breedbandconnectiviteit, zowel voor civiele als militaire toepassingen.”

Latica vervolgt: “Maar met alleen onze CubeCAT-terminal ben je er nog niet. Optische satellietcommunicatie is zeer complex en vereist een uitgebreid systeem. Uiteindelijk is een constellatie van satellieten nodig die een baan om de aarde draaien, elk uitgerust met geavanceerde laserterminals. Daarnaast is een netwerk van optische grondstations nodig. Alle deze componenten moeten nauwkeurig samenwerken. We werken daarom samen met diverse gespecialiseerde bedrijven en kennisinstellingen om dit te realiseren.”

Latica Pletikapić Exle quote

Het feit dat de optische terminal die ons team in ons lab in Delft heeft ontwikkeld nu in een baan rond de aarde succesvolle resultaten aflevert, is toch gaaf!

Latica Pletikapić Exle

Project Manager TNO Optics

Snelle industrialisatie

Latica: “Wereldwijd is het aantal organisaties dat aan deze technologie nog beperkt. We zijn als TNO echt voortrekker op dit gebied en spelen een belangrijke rol als connector tussen onderzoek en commercialisatie. We ontwikkelen de technologie en brengen die zo snel als mogelijk naar de markt in samenwerking met Nederlandse bedrijven.”

Zo werkt TNO samen met Will Crowcombe die met FSO Instruments de laser satelliet communicatietechnologie van TNO de komende jaren in licentie gaat industrialiseren en commercialiseren.

Maak de toekomst

“Ik werk nu een jaar bij TNO en het is ontzettend cool hier de toekomst mogelijk te maken. Het is heel inspirerend om met verschillende mensen samen te werken die allemaal nóg beter willen worden in wat ze doen. Het feit dat de optische terminal die ons team in ons lab in Delft heeft ontwikkeld nu in een baan rond de aarde succesvolle resultaten aflevert, is toch gaaf!”

Latica Pletikapić Exle refer

Ook tijdmaker worden bij TNO?

“Bij TNO is ontzettend veel mogelijk en je kunt hier veel leren. In 6 tot 10 jaar hoop ik dat we de laser-satellietcommunicatie marktvolwassen hebben gemaakt en dat we de technologie toegepast zien.”

Dit is onze tijd #2 | Nederland onmisbaar maken in laser-satellietcommunicatie

De veelbelovende oplossing: laser-satellietcommunicatie

FSO Instruments: ondernemen met laser-satellietcommunicatie