Hernieuwbaar syngas: essentieel voor de decarbonisatie van de industrie

Thema:
Photons-to-Chemicals
Duurzame chemische industrie
26 augustus 2024

Nog een stap dichter bij een duurzame chemische industrie met de ‘schone‘ productie van syngas (CO), dankzij het EU-Horizon 2020 project SPOTLIGHT. Het SPOTLIGHT-consortium benut zonlicht en fotonica om CO2 en groene waterstof om te zetten naar groen syngas. Op deze manier is groen syngas zelfs kostenefficiënt bij een CO2-heffing van 200 Euro per ton. Het project, waar we als TNO coördinator van zijn, is in juni dit jaar afgrond en gaat de volgende fase in. Nicole Meulendijks, betrokken projectmanager van TNO, legt uit hoe deze veelbelovende technologie werkt, en waarin deze technologie het verschil maakt.

Hoe SPOTLIGHT werkt aan groene chemicaliën

Het SPOTLIGHT-consortium werd opgericht met een helder doel: de zon als bron van duurzame energie benutten. Nicole Meulendijks (TNO) vertelt: “De zon helpt bij de omzetting van grondstoffen zoals CO2 en water in schone, alternatieve brandstoffen. Deze brandstoffen kunnen fossiele brandstoffen volledig vervangen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen drastisch wordt verminderd.”

“Bij TNO beheren we de dagelijkse activiteiten van het consortium en brengen we onze expertise in voor het prototype,” legt Meulendijks uit. “We leverden de katalysator, coördineerden de bouw van de apparatuur en analyseerden de resultaten samen met partner DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum). Na de eerste tests in onze faciliteiten is het proces bij DLR gevalideerd onder real-life omstandigheden.”

Productie van hernieuwbaar syngas

Het hoofddoel van het project is het ontwikkelen en valideren van een fotonisch apparaat en chemisch proces om CO2 en groen waterstof om te zetten naar methaan (CH4) en syngas (CO).

De productie van groen syngas dient als basis voor de productie van bijvoorbeeld koolwaterstoffen en methanol. Ook voor andere toepassingen kan de technologie worden uitgebreid, zoals voor de productie van fijnchemicaliën.

Door op deze manier hernieuwbaar syngas te produceren, zetten we een veelbelovende stap in de richting van duurzame chemie en emissiereductie.

Syngas is een mengsel van koolstofmonoxide (CO) en waterstof (H₂). Het wordt gebruikt als basis voor de productie van waardevolle chemicaliën zoals methanol.

Door syngas hernieuwbaar te maken, kunnen we fossiele processen vervangen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen, wat bijdraagt aan een duurzamere chemische industrie.

Zonlicht en LEDs voor schone energie

Hoe de technologie werkt? “De in te zetten technologie maakt gebruik van plasmonische katalysatoren.”, legt Nicole uit. “Deze materialen absorberen veel zonlicht en worden ingezet in chemische processen die door zonlicht worden aangestuurd. Door vervolgens de katalysatoren af te stemmen, kan de reactie geoptimaliseerd worden voor specifieke processen, zoals de productie van methaan of syngas.”

Het apparaat dat hiervoor is ontwikkeld bestaat uit 3 onderdelen:

  • een transparante plaatvormige reactor;
  • secundaire solar-optica (spiegels en lenzen): om geconcentreerd zonlicht op de reactor te richten;
  • een energie-efficiënte LED-lichtbron: voor werking bij afwezigheid van zonlicht.

Deze opstelling maakt een continue werking mogelijk, zelfs zonder voldoende zonlicht.

Technologie SPOTLIGHT
SPOTLIGHT’S fotonisch apparaat met links op de foto de reactor, in het midden de secundaire optica en aan de rechterkant de zonlicht concentrator die het zonlicht in de reactor koppelt.

Toepassing op grote schaal eenvoudig

De technologie ondersteunt ook koolstofafvang en -gebruik (CCU), gebruik van klimaatneutrale energiedragers zoals elektriciteit en waterstof, en zonlicht als CO2-vrije energiebron voor chemische processen. Het modulaire ontwerp maakt opschaling eenvoudig door simpelweg meer apparaten toe te voegen.

Bekijk de VR-tour

Benieuwd hoe de opstelling er in de praktijk uitziet? We geven je een VR tour door door de hoogflux-zonneoven onze partner DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum).

Doorontwikkeling en opschaling technologie

De productie en validatie van het fotonische apparaat voor o.a. syngas productie is succesvol afgerond. Bovendien zijn er techno-economische analyses en levenscyclusbeoordelingen uitgevoerd om ook de economische en ecologische haalbaarheid te beoordelen.

Uit deze analyses blijkt dat hernieuwbaar syngas kostenconcurrerend kan worden. Wel onder de voorwaarde dat de prijs van aardgas op zijn minst rond de 3 €/GJ ligt, en dat de CO2-belastingen moeten stijgen van 90 €/tCO2 vandaag naar 200 €/tCO2.

De technologie wordt doorontwikkeld en opgeschaald tot pilotschaal in vervolgprojecten.

Meer weten over het gebruik van zonlicht als duurzame energiebron om chemische processen aan te drijven?

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

West-Noord-Brabant wordt hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouwsector

Informatietype:
Nieuws
21 mei 2024
West-Noord-Brabant wordt dé hotspot voor biobased bouwstenen. Met 11 partners werken we samen om van plantaardige reststromen duurzame bouwmaterialen te maken: denk aan gras dat verandert in lijm en suikerbietenpulp die wordt omgezet naar verf.

Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op industriële schaal

Informatietype:
Nieuws
28 november 2023

Slimme ramen maken klimaatneutraal wonen beter bereikbaar

Informatietype:
Artikel

Klimaatneutraal wonen stap dichterbij met slimme energiezuinige ramen

Informatietype:
Nieuws
10 oktober 2023

Tijdmakers: Slimme ramen brengen klimaatneutraal wonen stap dichterbij

Informatietype:
Insight
10 oktober 2023