Ondergrond in 3D: een nieuwe dimensie voor geodata

Thema:
Duurzame ondergrond
5 november 2024

Een belangrijke mijlpaal in het gebruik van 3D-geodata. De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft in samenwerking met ESRI, het Kadaster en het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening 3D webservices voor de Basisregistratie Ondergrond (BRO) ontwikkeld. De eerste versie van BRO 3D is nu beschikbaar voor gebruik.

Inzicht in de ondergrond in 3D

Het is heel belangrijk de boven- en ondergrond in samenhang te bekijken en 3D-visualisatie speelt hierbij een belangrijke rol. Medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en ingenieurs- en adviesbureaus die werken met ruimtelijke geo-informatie, kunnen nu eenvoudiger en overzichtelijker analyses uitvoeren. Denk aan projecten op het gebied van klimaatbestendigheid, duurzame energie en woningbouw.

Toegankelijkere informatie

In de Basisregistratie Ondergrond was het inladen van BRO-data en -modellen in een GIS-systeem altijd tijdrovend, door de enorme hoeveelheden gegevens en de grote schaal van de modellen.

De visualisaties en functionaliteiten vereisten veel technische kennis en expertise. De introductie van de BRO 3D webservices maakt de ondergrondinformatie in 3D toegankelijker.

Integratie in GIS-systeem

Met de nieuwe 3D webservices van de Basisregistratie Ondergrond kunnen gebruikers de ondergrond direct in een GIS-systeem integreren. Dit bespaart veel tijd en technische handelingen, waardoor de ondergrondinformatie toegankelijker wordt.

Gebruikers kunnen de basisversie van de BRO 3D webservices bekijken in een webbrowser en in GIS-software die de OGC-standaard I3S ondersteunt, zoals ArcGIS Online. Afhankelijk van de applicatie zijn er verschillende functionaliteiten beschikbaar.

Programma ‘Werk aan uitvoering’

De ontwikkeling van deze 3D webservices is mogelijk gemaakt door het overheidsbrede WaU-programma ‘Werk aan Uitvoering’. Dit programma richt zich op het creëren van een bredere 3D-basisvoorziening gekoppeld aan meerdere basisregistraties, waarbij dit het ‘ondergrondse’ deel is.

Door de eerste BRO 3D webservices beschikbaar te stellen, kunnen gebruikers praktijkervaring opdoen, wat belangrijk is voor verdere ontwikkeling.

Ontdek de mogelijkheden

De ondergrondmodellen GeoTOP en REGIS II zijn nu beschikbaar als 3D webservices. Ook grondwatermonitoringputten en geotechnische sondeeronderzoeken zijn als BRO 3D webservice ontwikkeld. Bezoek het BROloket om de BRO 3D webservices te bekijken.

Laat je verder inspireren

41 resultaten, getoond 1 t/m 5

Minder lekkende boorputten op de Noordzee dan gedacht

Informatietype:
Nieuws
24 oktober 2024
TNO en NIOZ komen tot een belangrijke conclusie over de de verlaten boorputten in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Ondersteuning gemeenten om warmtetransitie te realiseren

Informatietype:
Insight
7 oktober 2024

Nederlandse gasproductie daalt verder in 2023

Informatietype:
Nieuws
4 september 2024

Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Informatietype:
Nieuws
13 juni 2024

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024