Prefab versnelt de vooruitgang in producten en processen
Prefab bouwen is belangrijker dan ooit. Door de grote bouw- en renovatieopgave verschuiven we van projectmatig naar proces- en productmatig werken. Dat vereist het vereenvoudigen en standaardiseren van het totale bouwtraject: stroomlijnen van processen, ketenpartnerschappen, aanpassen van regelgeving en het implementeren van nieuwe technologie om de capaciteit en productiviteit te verhogen.
TNO werkt samen met marktpartijen aan het ontwikkelen van prefab producten en het optimaliseren van productieprocessen aan de hand van deze vier voorbeelden:
Ontwikkelen van een biobased strogevel
Samen met onder andere de Gebroeders van Herpen ontwierp en ontwikkelde TNO een nieuw product: de biobased strogevel. TNO deed de eerste aanzet voor een nieuw productieproces, de Gebroeders van Herpen produceerden vervolgens een aantal gevels. TNO werkte daarna het productieproces verder uit in meerdere scenario’s om gemakkelijk te kunnen opschalen bij een toenemende vraag.
Fabriek voor CLT wanden en vloeren
Met verschillende partners ontwierp TNO een fabriek voor het produceren van Cross-Laminated Timber (CLT) wanden en vloeren. Op basis van woningconcepten werd bepaald welke CLT wand- en vloerelementen er precies geproduceerd moesten worden. Belangrijk is dat dergelijke elementen zowel makkelijk te produceren als te verwerken moeten zijn. Dit principe van ‘design for manufacturing and assembly’ was het uitgangspunt voor het ontwikkelen van de elementen, maar ook voor het inrichten van de fabrieksstromen. Het resultaat: snellere montage en lagere kosten.
Opschaling van de productie van prefab woningen
Samen met diverse fabrikanten van prefab woningen onderzocht TNO het opschalen van de productie. TNO voerde op de werkvloer een waardeketen analyse uit. Experts keken mee met de mensen in de fabriek, op verschillende plekken en in verschillende stadia van het productie proces. Zo werd bepaald waar in het proces de waarde toevoegende activiteiten zitten en welke activiteiten juist tot verspilling leiden. Vervolgens werd het proces opgeschoond en kon er veel efficiënter gewerkt worden.
Kortere planfase
Hoe zorgen we voor versnelling in de bouw- en renovatieopgave? En zorgen we voor 100% benutting van de prefab-productiecapaciteit? Met gemeenten en ontwikkelaars werken we aan het flink verkorten van de planfase van bouwprojecten; deze duurt nu nog 7-9 jaar... Onder andere het automatisch toetsen van ontwerpen aan lokaal beleid en lokale regelgeving is hiervoor een onderzoeksrichting.
Ook het slim herhalen van succesvolle renovatieoplossingen blijkt enorme kansen te bieden: aanbieders van succesvolle renovatieoplossingen kijken op basis van data en slimme algoritmes waar diezelfde oplossing nog meer toegepast kan worden. Deze ‘contingenten-aanpak’ wordt nu ingezet door een consortium van warmtepomp installateurs en enkele grote renovatiepartijen.
Webinar: Geïndustrialiseerd en productmatig werken gebouwde omgeving
TNO organiseerde tijdens de Dutch Green Building week het “Meet the Expert”-webinar: Geïndustrialiseerd en productmatig werken in de gebouwde omgeving”.
Tim van Ee en Wouter van Groesen vertellen over de transitie van een projectmatige naar een product- en procesmatige bouwindustrie. Noodzakelijk omdat het realiseren van de grote nieuwbouw en renovatieopgave gehinderd wordt door problemen als personeelstekorten, fluctuerende prijzen en veranderende regelgeving. Naast voorbeelden van geslaagde projecten komen de impact op de markt, eindproduct, ketensamenwerkingen en regelgeving in het webinar alle aan bod.