Samenwerken aan duurzame innovaties: meer impact door gezamenlijke inspanningen

Thema:
Circulaire plastics
16 december 2024

De chemische industrie staat voor een enorme opgave: CO2-uitstoot drastisch terugdringen en tegelijkertijd werken aan een duurzamere toekomst. Veel bedrijven zien in dat samenwerking hierbij essentieel is, maar in je eentje is het vaak lastig om echte doorbraken te realiseren.

Gezamenlijke stappen in kunststofrecycling

Op 8 en 9 oktober ontmoetten TNO en zeven vooraanstaande petrochemische bedrijven elkaar op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De bijeenkomst, georganiseerd door de R&D Hub voor Plastic Waste Processing, stond in het teken van gezamenlijke doelen richting 2030.

Tijdens het evenement werd het startschot gegeven voor de volgende fase van vier innovatieve projecten die in hun eerste ronde al grote successen boekten. Met vooruitstrevende recyclingtechnologieën en intensieve samenwerking helpt de R&D Hub de kunststofsector om oplossingen te ontwikkelen die zowel het milieu als de maatschappij ten goede komen.

tamara_manuele_tno_350

“We begeleiden de samenwerking door strategische en technische ondersteuning te bieden en projecten richting te geven."

Tamara Manuele

Medior projectmanager bij TNO

Waarom samenwerking essentieel is

Fumihiko Shimizu van Mitsubishi Chemical Company benadrukt hoe belangrijk het is om samen te werken aan technologieën die CO2-neutraliteit dichterbij brengen. “Als bedrijf alleen is het vrijwel onmogelijk om zulke complexe doelen te behalen,” stelt hij. Door met andere toonaangevende bedrijven in Europa de handen ineen te slaan, ontstaan oplossingen die niet alleen voor onze bedrijven, maar ook voor de samenleving en het milieu van grote waarde zijn.

TNO speelt hierin een verbindende rol. “We begeleiden de samenwerking door strategische en technische ondersteuning te bieden en projecten richting te geven,” legt Tamara Manuele, projectleider bij TNO Energy & Materials Transition, uit. “Onze fundamentele onderzoeksactiviteiten vormen de basis van dit werk, maar de samenwerking met de industrie zorgt ervoor dat we praktische oplossingen realiseren.” Zo onderstreept TNO haar positie als een belangrijke innovator in de internationale onderzoekswereld.

Christoph Dittrich van Sabic vult aan: “Dankzij deze samenwerking kunnen we barrières doorbreken die normaal gesproken tussen concurrenten bestaan. Door onze krachten te bundelen ontwikkelen we duurzame innovaties die ons allemaal vooruithelpen.”

quote website 350x350 (2)

“Zonder een samenwerkingsverband zoals dit, zouden gesprekken tussen concurrenten veel minder vanzelfsprekend zijn.”

Fumihiko Shimizu

Algemeen directeur bij Mitsubishi Chemical Corporation

Open communicatie als motor voor innovatie

Binnen de R&D Hub wordt er opvallend open gedeeld tussen bedrijven die normaal gesproken concurrenten zijn. Dit is mede te danken aan de neutrale positie van TNO, die een veilige omgeving creëert waarin bedrijven vrijuit kunnen spreken. “Zonder een samenwerkingsverband zoals dit, zouden gesprekken tussen concurrenten veel minder vanzelfsprekend zijn,” zegt Fumihiko Shimizu.

Christoph Dittrich voegt toe: “Die open communicatie is onmisbaar. Het maakt het mogelijk om samen uitdagingen te onderzoeken en gedeelde oplossingen te vinden. Voor een duurzame toekomst is transparantie in onze sector essentieel.” Deze aanpak versnelt niet alleen innovatie, maar bevordert ook wederzijds vertrouwen en samenwerking.

quote website 350x350 (3)

“Het Enhanced Solvolysis-project is een enorme stap vooruit."

Christoph Dittrich

Onderzoeksmedewerker bij SABIC

Doorbraak in kunststofrecycling: Enhanced Solvolysis

Een concreet voorbeeld van de vooruitgang binnen de R&D Hub is het project ‘Enhanced Solvolysis’. Het team van TNO heeft recent aangetoond dat er synergie bereikt kan worden door solvolyse te combineren met andere technologieën. Daarmee heeft “enhanced solvolyis” een grote potentie om hoogwaardige vezels uit composieten terug te winnen.

Voor bedrijven zoals Mitsubishi Chemical Company, die koolstofvezelversterkte kunststoffen (CFRP) produceren, is deze technologie veelbelovend, zeker gezien de hoge energie-intensiteit van koolstofvezelproductie en de toenemende druk om recyclingprocessen te verbeteren.

Christoph Dittrich van Sabic: “Het Enhanced Solvolysis-project is een enorme stap vooruit. Het laat zien hoe we met baanbrekend onderzoek concrete problemen in onze sector kunnen aanpakken, zoals efficiëntere recycling. Innovaties zoals deze verbeteren niet alleen de industrie standaarden, maar dragen ook bij aan bredere milieudoelstellingen.”

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Het R&D Hub-programma biedt bedrijven een unieke kans om samen te werken aan duurzame oplossingen. Hierbij worden niet alleen technische barrières doorbroken, maar leren bedrijven ook van elkaar. Ruud Cuypers, senior scientist plastic recycling TNO, concludeert: “Door de voortdurende wisselwerking tussen industrie en onderzoek ontwikkelen we samen waardevolle oplossingen die bijdragen aan een meer duurzame toekomst.”

Het is nu of nooit. Wilt u ook bijdragen? TNO nodigt organisaties uit om deel te nemen aan deze samenwerking of om met ons te werken aan grootschalige projecten rond circulaire kunststoffen. Samen realiseren we innovaties met impact.

Laat je verder inspireren

37 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe leidt de R-ladder ons naar een circulaire economie voor plastic producten?

Informatietype:
Insight
21 november 2024
Wat is de R-ladder en hoe leidt het ons naar een circulaire economie voor plastic producten? Ontdek meer over de verschillende r-strategieën.

Hoe wordt plastic gerecycled?

Informatietype:
Insight
5 november 2024

Recycling van huishoudelijk afval

Informatietype:
Insight
24 oktober 2024

Circulaire plastics in 2050, wat is er nodig?

Informatietype:
Nieuws
17 oktober 2024

Circulaire strategieën: De sleutel tot fossielvrije verpakkingen in 2050

Informatietype:
Nieuws
3 september 2024