Dit is onze tijd: Werken aan betrouwbare AI

Thema:
Artificiële intelligentie
Digitale samenleving
27 januari 2025

Met zijn onderzoek helpt hij AI-modellen betrouwbaar te maken, ook als er weinig data beschikbaar is om van te leren. Maak kennis met Friso Heslinga, computer vision scientist en een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing.

Friso Heslinga doet onderzoek naar de inzet van AI om zo goed mogelijk beslissingen te kunnen nemen. “Ik ontwikkel AI-modellen die automatisch foto- en videobeelden kunnen beoordelen. Camera’s, satellieten, zelfrijdende auto’s, ziekenhuizen, bedrijven – we leggen steeds meer beelden vast. Soms 24/7. Al die foto’s en video’s interpreteren, dat is vrijwel onmogelijk zonder AI.”

Leren van voorbeelden

Hoe meer informatie AI kan interpreteren, hoe beter en sneller mensen beslissingen kunnen nemen. “Een AI-model leert van voorbeelden, dit noemen we een data-driven approach. Zo leert het model zelf afwijkingen opsporen.”

Van een diagnose stellen tot een auto die zijn omgeving moet kunnen herkennen, beeldanalyse met AI kan op verschillende manieren meerwaarde leveren. Tijdens zijn PhD richtte Friso zich op medische beeldanalyse, onder andere om hoornvliestransplantaties te ondersteunen. Daarnaast ontwikkelde Friso AI voor de analyse van netvliesbeelden, een onderwerp waar TNO ook veel stappen heeft gezet.

TNO tijdmaker in beeld quote (350 x 350 px) (12)

“Met betere en betrouwbare AI kunnen mensen sneller en beter beslissingen nemen.”

Friso Heslinga

Computer Vision Scientist, TNO

Als de data ontbreekt

Hoe train je een AI-model om iets te herkennen waar nauwelijks relevante beelden en video’s beschikbaar zijn? Om dit op te lossen, onderzoekt Friso bij TNO meerdere mogelijkheden. Zoals het aanvullen van echte data met synthetische data. “Dat is data die we zelf maken met behulp van 3D-simulatiesoftware. Sinds kort maken we deze data ook met generatieve AI. Zo maken we bijvoorbeeld bestaande synthetische datasets nóg realistischer. Of we brengen meer variatie aan, zodat het AI-model leert kleine verschillen te herkennen.”

TNO tijdmaker in beeld quote (350 x 350 px) (12)

“Hoe train je een AI-model om iets te herkennen als er nauwelijks relevante beelden en video’s beschikbaar zijn?”

Friso Heslinga

Computer Vision Scientist, TNO

Vertrouwen op AI

Mensen moeten kunnen vertrouwen op de AI-modellen die hen ondersteunen. Dat is een grote uitdaging, vertelt Friso. “Mensen zijn heel goed in generaliseren. Zodra ze een paar voorbeelden hebben gezien, kunnen ze hun kennis toepassen op nieuwe situaties, zelfs als deze er behoorlijk anders uitzien. Dat generaliseren is een grote uitdaging voor AI-modellen, helemaal als ze getraind zijn met synthetische data. We moeten dus nog stappen zetten om onze simulaties en AI-modellen te verbeteren. De opkomst van generatieve AI biedt daarbij enorme kansen, bijvoorbeeld door reeds gesimuleerde beelden extra realistisch te maken. Of nog beter, door een tekstuele beschrijving direct om te zetten naar een waarheidsgetrouwe afbeelding.”

Stroomversnelling

In vroegere stadia waren AI-modellen mede geïnspireerd door de neurale netwerken van het menselijk brein. Inmiddels zijn er veel stappen gezet qua modelarchitecturen en trainingsmethoden. Friso: “De techniek en de snelheid blijft me fascineren. AI kan steeds meer verschillende taken combineren. Dat verandert nu al hoe we werken en die veranderingen komen straks nog meer in een stroomversnelling. De impact van AI gaat heel groot worden, uiteindelijk in alle aspecten van ons leven. Dat ik hier met mijn werk een kleine bijdrage aan kan leveren, is heel tof.”

Ook tijdmaker worden bij TNO?

“Bij TNO zet ik mijn academische carrière voort en zit ik tegelijkertijd dicht bij de klant en concrete toepassingen. Ook het hele toffe team vind ik echt een meerwaarde. Ik werk met veel experts op het gebied van AI en computer vision en ik kan snel verbindingen leggen met allerlei andere vakgebieden.”

Wil jij net zoals Friso aan de slag bij TNO?

Young Excellent Researcher

TNO is trots op haar talentvolle onderzoekers, daarom organiseren we elk jaar de Young Excellent Researcher-verkiezing. Friso Heslinga was een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing.

Milad Golkaram werkt aan biologisch afbreekbaar plastic

Plastic is gaat lang mee, is multi-inzetbaar én goedkoop. Helaas is het vaak ook slecht voor het milieu. Samen met zijn team creëerde deze onderzoeker daarom een AI-model dat het ontwikkelen van nieuw biologisch afbreekbaar plastic een stuk makkelijker maakt. Maak kennis met Milad Golkaram, een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing.

milad-golkaram-yer-tno

Chris van der Ploeg werkt aan veiligere zelfrijdende auto’s

Hoe kunnen zelfrijdende auto’s zichzelf en de omgeving minstens zo goed leren begrijpen als mensen? Dat onderzoekt Medior Scientist Specialist Chris van der Ploeg bij TNO. Zijn onderzoek naar de inzet van AI helpt voertuigen veiliger te maken. Chris is een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing.

chris-van-der-ploeg-yer-tno-index

Vincent Zoutenbier werkt aan nauwkeurige en inclusieve medische apparaten

Met zijn onderzoek naar de interactie van licht met menselijk weefsel, maakt hij medische apparatuur voor diagnostiek en preventie nauwkeuriger, efficiënter én inclusiever. Maak kennis met Vincent Zoutenbier, specialist scientist en een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing.

vincent-zoutenbier-tno-index

Laat je verder inspireren

359 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO Unboxed #1 | GPT-NL: het Nederlandse taalmodel

Informatietype:
Podcast
28 januari 2025
1 aflevering
Met GPT-NL bieden we een betrouwbaar en veilig stuk gereedschap datde Nederlandse maatschappij verder helpt.”

De Nederlandse AI-revolutie: Hoe GPT-NL de toekomst van veiligheid vormgeeft

Informatietype:
Insight
28 januari 2025

Digitalisering en verduurzaming: hoe AI hierbij kan helpen

Informatietype:
Insight
28 januari 2025

Tijdmakers in beeld: Charlotte Kjellander

Informatietype:
Insight
24 januari 2025

Demcon sluit zich aan bij TNO en Universiteit Twente om innovatie in fotonische chips te versnellen

Informatietype:
Nieuws
21 januari 2025