Dit is onze tijd: werken aan biologisch afbreekbaar plastic
Plastic gaat lang mee, is multi-inzetbaar én goedkoop. Helaas is het vaak ook slecht voor het milieu. Samen met zijn team creëerde deze onderzoeker daarom een AI-model dat het ontwikkelen van nieuw biologisch afbreekbaar plastic een stuk makkelijker maakt. Maak kennis met Milad Golkaram, een van de genomineerden voor TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing 2024.
Polymeren zijn de bouwstenen van plastic. Het team van Milad Golkaram heeft polySCOUT ontwikkeld, een machine learning-programma om nieuwe biologisch afbreekbare polymeren te ontwikkelen. “Ons AI-model voorspelt de chemische structuur van welk polymeer we maar willen. Dus als je een materiaal met bepaalde eigenschappen nodig hebt, voer je die eigenschappen in het model in, en dan geeft het model je een chemische structuur voor een geschikt polymeer.”
“Het liefst wil je dat deze microplasticdeeltjes afbreken vóór ze in ons lichaam terechtkomen.”
Nu al in gebruik
TNO gebruikt polySCOUT al in de praktijk. Bijvoorbeeld in onze samenwerking met Senbis, een textielproducent. Samen werken we aan de ontwikkeling van biologisch afbreekbare synthetische textielvezels. Milad: "Het synthetische textiel dat we nu veel gebruiken zorgt voor microplastics in het leidingwater, waarna het uiteindelijk in ons eten en drinkwater eindigt. Het liefst wil je dat deze microplasticdeeltjes afbreken vóór ze in ons lichaam terechtkomen."
Grenzen verleggen
Er is vaak discussie over biologisch afbreekbaar plastic. Is het sterk genoeg? Is het duurzaam? Opschaalbaar? Duur? Giftig? Het polySCOUT-model kan deze vragen beantwoorden, legt Milad uit. “We creëren iets unieks en verleggen daarmee de grenzen van wetenschap en technologie op dit gebied. Daar ben ik trots op.”
“Dit model kan enorm veel betekenen voor de samenleving. Je kunt het produceren en gebruiken van biologisch afbreekbaar plastic veel aantrekkelijker maken.”
Direct resultaat
PolySCOUT bespaart ook veel tijd. Milad: “Tijdens mijn studie moesten we het lab in om nieuwe polymeren te ontwikkelen. Het was een kwestie van trail and error, dat kan járen duren. Met machine learning leert ons model steeds meer over de eigenschappen van polymeren. En het kan sneller dan mensen correlaties herkennen en daar conclusies uit trekken. Zo krijg je eigenlijk vrijwel direct het gewenste resultaat.”
“Sommigen zijn sceptisch over het gebruik van AI, of denken dat het te ingewikkeld is. Ze zijn altijd positief verrast wanneer we laten zien wat we met polySCOUT kunnen doen. Daardoor willen inmiddels verschillende bedrijven met ons samenwerken, vooral in Nederland. Voet aan de grond krijgen in de rest van Europa is onze volgende uitdaging.”
Puzzel
Milads werk aan polySCOUT brengt zijn drie grootste drijfveren samen: polymeerwetenschap, duurzaamheid en AI. "Ik ben erg trots om deel uit te maken van een team van experts. Het project is echt een puzzel. Ieder teamlid brengt zijn eigen diepgaande kennis uit verschillende vakgebieden mee. We vullen elkaar aan en helpen elkaar. Misschien is dat de reden waarom TNO de enige organisatie is die het op deze manier doet. Het is zeer interdisciplinair."
Ook tijdmaker worden bij TNO?
"Werken bij TNO is echt een puzzel. Ieder teamlid brengt zijn eigen diepgaande kennis uit verschillende vakgebieden mee. We vullen elkaar aan en helpen elkaar."
Wil jij, net als Milad, bij TNO werken?
Young Excellent Researcher bij TNO
TNO is trots op haar getalenteerde onderzoekers. Daarom organiseren we elk jaar de Young Excellent Researcher-verkiezing. Milad Golkaram is een van de 4 finalisten van 2024.
Vincent Zoutenbier werkt aan nauwkeurige en inclusieve medische apparaten
Met zijn onderzoek naar de interactie van licht met menselijk weefsel, maakt hij medische apparatuur voor diagnostiek en preventie nauwkeuriger, efficiënter én inclusiever. Maak kennis met Vincent Zoutenbier, specialist scientist en een van TNO’s Young Excellent Researchers van 2024.
Chris van der Ploeg werkt aan veiligere zelfrijdende auto’s
Hoe kunnen zelfrijdende auto’s zichzelf en de omgeving minstens zo goed leren begrijpen als mensen? Dat onderzoekt Medior Scientist Specialist Chris van der Ploeg bij TNO. Zijn onderzoek naar de inzet van AI helpt voertuigen veiliger te maken. Chris is daarom een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing 2024.