Dit is onze tijd: werken aan veiligere zelfrijdende auto’s
Hoe kunnen zelfrijdende auto’s zichzelf en de omgeving minstens zo goed leren begrijpen als mensen? Dat onderzoekt Medior Scientist Specialist Chris van der Ploeg bij TNO. Zijn onderzoek naar de inzet van AI helpt voertuigen veiliger te maken. Chris is daarom een van de genomineerden van TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing 2024.
Chris van der Ploeg richt zich op het versterken van het zelfbewustzijn en het situationeel bewustzijn van geautomatiseerde voertuigen. Hij geeft een voorbeeld: “Stel er is iets mis met het stuursysteem, dan kan het voertuig zelf de bestuurder waarschuwen om de ANWB te bellen. En wat doe je bijvoorbeeld als je een onoverzichtelijk kruispunt nadert? Dat is een vraag die in voertuigen die nu op de weg rijden nog totaal geen rol speelt, maar wel een grote oorzaak is van verkeersongevallen wereldwijd.”
Kwetsbaar in het verkeer
De afgelopen vier jaar is hij, naast zijn werk bij TNO, gepromoveerd op deze onderwerpen bij de TU Eindhoven. Chris: “Als motorrijder realiseer ik me hoe kwetsbaar je bent in het verkeer. Daardoor begon ik na te denken over hoe dat zou gaan met geautomatiseerde voertuigen. We zijn nu namelijk best afhankelijk van oogcontact maken of zwaaien naar een medeweggebruiker om onze intentie te communiceren.”
“Om geautomatiseerde voertuigen een succes te laten zijn moeten ze op bepaalde vlakken slimmer en veiliger zijn dan mensen, en ons sneller van A naar B brengen. Anders heeft het geen meerwaarde.”
Vlag of verkeerslicht?
Sommige zelfrijdende auto’s interpreteren op dit moment wapperende vlaggen nog als knipperende verkeerslichten. Dat is een voorbeeld van hoe het níet moet, zegt Chris. “Hier zit geen ‘menselijk’ redeneren in. Er wordt alleen naar vorm en beweging gekeken. TNO werkt aan een systeem dat kan redeneren op basis van kennis, in plaats van data. Wij willen hiervoor gebruikmaken van AI op een manier die verklaarbaar blijft. Een collega van me noemt dit ‘hybride AI’. Dat ‘hybride’ zit hem in de combinatie van het gebruik van data én achterliggende kennis van de ontwerper die het systeem en de omgeving kent.”
Kennis delen
Een van de grootste uitdagingen is om de theorie naar de praktijk te brengen, vertelt Chris. “Daarvoor is het belangrijk om kennis met elkaar te delen. Een aantal belangrijke spelers in de markt van zelfrijdende voertuigen werkt erg geïsoleerd en publiceert bijna nooit onderzoeksresultaten. Hierdoor kunnen externen niet zien wat er soms fout gaat. Zo blijft de oorzaak van een ongeval of storing vaak speculatie, dat helpt niet voor de publieke acceptatie van deze voertuigen. En niet voor het onderzoek. Bij TNO haal ik het meest uit praten met elkaar.”
“Door vanuit TNO een visie op te zetten en partijen bij elkaar te brengen, hebben we meer maatschappelijke impact.”
De koppen bij elkaar
Chris praat niet alleen met onderzoekers binnen TNO, hij werkt juist met veel verschillende partijen. “Denk aan universiteiten en instituten. En van autofabrikanten tot een partij als RDW, de organisatie die rijbewijzen uitgeeft en kentekens registreert. Tijdens mijn promotieonderzoek en mijn werk bij TNO heb ik met zo’n twintig externe partijen samengewerkt en onderzoek gepubliceerd. Daar ben ik erg trots op.”
Van visie naar impact
“Als ik bij een autofabrikant zou werken, had ik alleen invloed kunnen uitoefenen op één partij. Vanuit TNO zetten we juist een grote visie op, en brengen we meerdere partijen bij elkaar. Zo maken we samen een grotere maatschappelijke impact.”
Ook tijdmaker worden bij TNO?
"Vanuit TNO zetten we juist een grote visie op, en brengen we meerdere partijen bij elkaar. Zo maken we samen een grotere maatschappelijke impact."
Wil jij net als Chris aan de slag bij TNO?
Young Excellent Researchers bij TNO
TNO is trots op haar talentvolle onderzoekers, daarom organiseren we elk jaar de Young Excellent Researcher-verkiezing. Chris van der Ploeg was een van de finalisten van 2024.
Vincent Zoutenbier werkt aan nauwkeurige en inclusieve medische apparaten
Met zijn onderzoek naar de interactie van licht met menselijk weefsel, maakt hij medische apparatuur voor diagnostiek en preventie nauwkeuriger, efficiënter én inclusiever. Maak kennis met Vincent Zoutenbier, specialist scientist en een van TNO’s Young Excellent Researchers van 2024.
Milad Golkaram werkt aan biologisch afbreekbaar plastic
Plastic is gaat lang mee, is multi-inzetbaar én goedkoop. Helaas is het vaak ook slecht voor het milieu. Samen met zijn team creëerde deze onderzoeker daarom een AI-model dat het ontwikkelen van nieuw biologisch afbreekbaar plastic een stuk makkelijker maakt. Maak kennis met Milad Golkaram, een van de genomineerden voor TNO’s Young Excellent Researcher-verkiezing 2024.