Route naar duurzaamheid: koolstofverwijdering in het Nederlandse energiesysteem

Thema:
Transitie naar een duurzaam energiesysteem
27 maart 2025

De Europese Commissie en de Nederlandse overheid staan voor de uitdaging om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Beleidsmakers bij overheden, industrieën en marktpartijen zijn bezig met de vraag hoe Nederland klimaatneutraal kan worden en resterende broeikasgasemissies kan compenseren. Daarom heeft TNO een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van koolstofverwijdering (ook wel aangeduid met negatieve emissies).

Cruciale rol van koolstofverwijdering in klimaatstrategie

Het rapport ‘Koolstofverwijdering in een duurzaam Nederlands energiesysteem’ onderzoekt de cruciale rol van koolstofverwijdering in het bereiken van deze doelen en wat er de komende 25 jaar moet gebeuren.

Dit rapport is gebaseerd op de ADAPT- en TRANSFORM-energiescenario's, die verschillende toekomstbeelden schetsen voor een klimaatneutraal energiesysteem in Nederland. Uit de analyse blijkt dat de CO₂-opslag oploopt naar respectievelijk 40 en 15 Mton per jaar om de klimaatdoelen te halen.

Het ADAPT-scenario gaat uit van een minder ambitieuze aanpak waarbij fossiele brandstoffen nog langere tijd worden gebruikt, terwijl het TRANSFORM-scenario vergaande verduurzaming en gedragsverandering veronderstelt. Beide scenario's voorzien een aanzienlijke toename van niet-fossiele CO₂-opslag, essentieel voor het compenseren van resterende broeikasgasemissies.

Meer lezen?

Lees meer in het rapport 'Koolstofverwijdering in een duurzaam Nederlands energiesysteem’.

Technologieën voor koolstofverwijdering

“Onze bevindingen tonen aan dat technologieën zoals bio-energie met CO2-afvang en -opslag (BECCS) en directe lucht afvang en -opslag (DACCS) essentieel zijn om de resterende broeikasgasemissies te compenseren” zegt Martin Scheepers, Senior Consultant Energie Transitie, TNO.

Bovendien kunnen deze technologieën de CO2-concentratie in de atmosfeer verlagen, wat zal bijdragen aan het beperken van de mondiale temperatuurstijging.

Toepassing voor beleidsmakers, industrie en marktpartijen

Dit rapport biedt beleidsmakers, industrie en marktpartijen inzichten en concrete aanbevelingen om effectieve strategieën te ontwikkelen voor koolstofverwijdering en klimaatneutraliteit.

Belangrijke aanbevelingen

Om de transitie naar een duurzaam energiesysteem te versnellen, doet TNO de volgende aanbevelingen:

  • Investeer in technologieontwikkeling om CO₂-afvang te verbeteren. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling kan de efficiëntie en kosteneffectiviteit van CO₂-afvangtechnologieën worden verbeterd. Dit is cruciaal om de grootschalige toepassing van koolstofverwijdering mogelijk te maken.
  • Creëer economische prikkels om investeringen aantrekkelijk te maken. Het is belangrijk om financiële stimulansen te bieden, zoals subsidies en belastingvoordelen, om bedrijven te motiveren te investeren in koolstofverwijderingstechnologieën. Dit zal helpen om de markt voor CO2-afvang en -opslag te laten groeien.
  • Ontwikkel beleid om fossiele brandstoffen te beperken. Beleidsmaatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen, zoals strengere emissienormen en het bevorderen van duurzame brandstoffen, zijn essentieel om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem te versnellen.
  • Implementeer een certificeringssysteem voor afgevangen CO₂. Een transparant en betrouwbaar certificeringssysteem voor afgevangen CO₂ zal ervoor zorgen dat de koolstofverwijdering meetbaar en verifieerbaar is. Dit zal het vertrouwen van investeerders en beleidsmakers vergroten en de markt voor koolstofverwijdering stimuleren.
  • Update scenario's regelmatig op basis van nieuwe inzichten. Het is belangrijk om de energiescenario's regelmatig te herzien en bij te werken op basis van de nieuwste technologische ontwikkelingen en beleidsveranderingen. Dit zal helpen om de strategieën voor koolstofverwijdering relevant en effectief te houden.
  • Onderzoek de Europese markt voor CO₂-opslag. Door de mogelijkheden voor CO₂-opslag in Europa te verkennen, kunnen we nieuwe kansen identificeren voor internationale samenwerking en de ontwikkeling van een geïntegreerde CO₂-opslagmarkt. Dit zal bijdragen aan de efficiëntie en schaalbaarheid van koolstofverwijdering.

Samenwerking voor een duurzame toekomst

Deze inzichten zijn essentieel voor beleidsmakers, industrie en kennisinstellingen om effectieve strategieën te ontwikkelen en de transitie naar een duurzaam energiesysteem te versnellen. Het rapport benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen verschillende stakeholders om de klimaatdoelen te bereiken.

Martin vult aan: "Onze diepgaande analyse toont aan dat koolstofverwijdering niet alleen noodzakelijk is voor het bereiken van klimaatneutraliteit, maar ook voor het beperken van de mondiale temperatuurstijging. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen."

Laat je verder inspireren

29 resultaten, getoond 1 t/m 5

Waterstof in het energiesysteem: De toekomst van duurzame energie in Nederland en Europa

Informatietype:
Insight
27 januari 2025
Waterstof: essentieel voor een koolstofarme toekomst, maar brengt complexiteit met zich mee. Lees de rapporten voor inzichten en praktische stappen.

Netcongestie deels te voorkomen door inzet slimme apparaten

Informatietype:
Nieuws
22 november 2024

Kleine kernreactoren (SMR’s) kunnen belangrijke rol spelen in toekomstig energiesysteem

Informatietype:
Nieuws
15 november 2024

Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht; extra beleid snel nodig

Informatietype:
Nieuws
25 oktober 2024

Methode GOEI: de beste energie op de beste plek

Informatietype:
Insight
2 september 2024