
Nederlandse impact op mobiele netwerken
Sinds de opkomst van mobiele netwerken heeft Nederland strategisch bijgedragen aan de ontwikkeling en standaardisatie van telecommunicatietechnologie. TNO en KPN spelen hierin een sleutelrol, met een focus op innovaties zoals machine-to-machinecommunicatie (M2M) en het Internet of Things (IoT). Deze inspanningen hebben Nederland op de kaart gezet als invloedrijke speler in de wereldwijde telecomsector.
Van 1g tot 5g: een strategische focus
Mobiele netwerken hebben sinds de introductie van 1G in de jaren ’80 een enorme evolutie doorgemaakt. Van analoge telefonie naar digitale netwerken (2G), de opkomst van mobiel internet (3G), razendsnelle datasnelheden (4G) tot de ultrabetrouwbare en snelle verbindingen van 5G. Nederland heeft een duidelijke strategie gevolgd: focussen op specifieke technologische ontwikkelingen waar andere landen nog geen prioriteit aan geven. Dit heeft geresulteerd in succesvolle innovaties op het gebied van M2M en IoT, die inmiddels wereldwijd worden toegepast.
Nederlandse stempel op standaardisatie
De invloed van Nederland op de standaardisatie van mobiele netwerken is groot. TNO en KPN speelden een actieve rol binnen het 3G Partnership Project (3GPP), het internationale samenwerkingsverband voor telecomstandaarden. Belangrijke doorbraken waren onder andere oplossingen voor netwerkoverbelasting door misbehaving devices en verbeterde netwerkfunctionaliteiten voor IoT. Dankzij de strategische aanpak en technologische expertise werd Nederland een serieuze gesprekspartner binnen 3GPP, ondanks de relatief kleine markt.

"We kozen ervoor om ons specifiek te richten op onderwerpen die voor ons echt belangrijk waren. Onderwerpen waarvan we bovendien wisten dat grote spelers zich daar nog niet erg mee bezighielden en waar ze ook nog geen uitgesproken mening over hadden die afweek van wat wij voor ogen hadden."
Wat is een impact story?
Het kan wel vijf tot twintig jaar duren voor een (technologische) innovatie daadwerkelijk het verschil maakt. Bij TNO weten we dat maar al te goed. Zo ook dat er veel kapitaal, expertise en doorzettingsvermogen nodig is om van idee tot toepassing te komen. Dit illustreren we aan de hand van impact stories: verhalen waarin TNO’ers en samenwerkingspartners terugblikken op de ontwikkeling van (technologische) innovaties die zich na een lange aanloop op een overtuigende manier hebben bewezen.
De G-generaties in vogelvlucht
De ontwikkeling van mobiele netwerken heeft de manier waarop we communiceren en technologie gebruiken in de afgelopen decennia enorm veranderd. Van de eerste analoge verbindingen tot de ultrasonische snelheden van 5G, elke generatie heeft nieuwe mogelijkheden geopend. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste mijlpalen in de evolutie van mobiele technologie.
Rond 1985 kwam de eerste generatie mobiele telefonie in Nederland. Dit netwerk maakte analoge spraak mogelijk. Vanwege de hoge kosten van de telefoons en de netwerkdiensten waren er maar weinig gebruikers.
In 1994 volgde GSM, een op digitale technologie gebaseerd netwerk dat digitale spraak en sms-berichten mogelijk maakte. In de loop van de jaren negentig kwam daar ook beperkte data-overdracht bij.
Brengt mobiel internet naar de massa. Werd in 2003 in Nederland geïntroduceerd. De snelheid van de verbinding was beperkt, maar op je mobiel surfen op het web, e-mails sturen en video's kijken behoorden destijds al wel tot de mogelijkheden. De komst van smartphones, en met name de iPhone in 2007, zorgde voor een massaal gebruik van 3G-diensten.
Aanzienlijk hogere datasnelheden waardoor bijvoorbeeld het streamen van HD-video’s en online gamen op mobiele telefoons mogelijk werd. In Nederland kon dat vanaf 2013.
5G: Ultrasnelle verbindingen met lage latency. Dat zorgt niet alleen voor een snelle data-overdracht naar smartphones, maar ook binnen IoT-netwerken met sensortechnologie die bijvoorbeeld Smart Cities mogelijk maken. ‘5G light’ werd al in 2020 in Nederland gelanceerd, maar de volledige kracht van dit netwerk werd recent pas duidelijk, dankzij het vrijkomen van een belangrijke frequentie.
De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. Zal, als het goed is, zo rond 2030 worden gelanceerd. En hoewel er nog keuzes moeten worden gemaakt over de technologie en de mogelijkheden, wijst alles erop dat 6G een grote stap voorwaarts zal worden.
4G in 2013
Het eerste 4G-netwerk werd in 2013 gelanceerd en het duurde nog tot ver in 2014 voor die nieuwe generatie echt een landelijke dekking had. 4G bevatte al veel van de M2M-technologieen waar TNO en KPN in de jaren daarvoor zo hard voor hadden gepleit.
De sprong naar 5g en 6g
Met de komst van 5G werd de nadruk gelegd op toepassingen zoals slimme steden, zelfrijdende auto’s en geavanceerde industriële netwerken. In Nederland werd dit getest in grootschalige proeftuinen zoals 5Groningen, waar real-life toepassingen werden geëxperimenteerd. Inmiddels is de focus verschoven naar 6G, met het Future Network Services (FNS) programma, waarin TNO, KPN en universiteiten samenwerken om Nederland een leidende rol te geven in de volgende generatie mobiele netwerken.
Economische en maatschappelijke impact
Nederland investeert fors in de ontwikkeling en standaardisatie van mobiele netwerken, niet alleen om economische kansen te benutten, maar ook om digitale autonomie en duurzaamheid te waarborgen. De samenwerking tussen TNO, KPN en andere spelers heeft geresulteerd in innovatieve oplossingen die wereldwijd worden toegepast, wat Nederland een concurrentievoordeel biedt in de telecomindustrie.
Van 5G naar 6G en verder
Met deze strategische focus blijft Nederland een drijvende kracht achter de evolutie van mobiele netwerken, van 5G naar 6G en verder.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TNO verdubbelt testcapaciteit quantum informatietechnologie voor startups


Opbouw defensie-industrie onmogelijk zonder AI en semicon


Opening van MARQ: Innovatiecentrum voor Smart Mobility op de Automotive Campus in Helmond


Scherpere keuzes nodig voor groeikansen Nederlandse chipindustrie


TU Delft benoemt Richard Versluis van TNO tot Quantum en Computer Engineering Fellow

