Samenwerken voor wederzijdse vooruitgang

Thema:
Digital twinning
28 april 2025

Als onderdeel van onze missie om revolutionaire technologieën op de markt te brengen en zo de voornaamste maatschappelijke uitdagingen op te lossen werkt TNO samen met organisaties die innovaties optimaal tot hun recht kunnen laten komen. De kracht van deze samenwerkingsverbanden blijkt uit de recente spin-off van TNO’s Urban Strategy-oplossing. Samen met de gemeente Amsterdam en andere steden over de hele wereld hebben de ontwikkelaars van Urban Strategy het platform marktklaar gemaakt en geschikt voor het beoogde doel. Dit heeft geleid tot de lancering van het spin-off bedrijf Scenexus.

Jeroen Borst (1)

“We wilden het platform ontwikkelen op basis van de specifieke behoeften en use cases van de gemeenten die het zouden gaan gebruiken.”

Jeroen Borst

Medeoprichter en CEO van Scenexus

Van bewijs naar praktijk

Urban Strategy is een robuust Software-as-a-Service-platform (SaaS) dat inzicht biedt in de gevolgen van stedenbouwkundige beslissingen, voordat ze worden genomen. Dankzij de onderliggende algoritmen en graphical processing units (GPU’s) kan het platform duizenden gegevenspunten parallel verwerken. Daardoor gaat het opstellen van scenario’s tot duizendmaal sneller dan met de huidige state-of-the-art tools voor stedelijke planning, wat zorgt voor snellere, datagestuurde besluitvorming. Steden kunnen meer projecten afronden met minder vertragingen en ze kunnen kosten besparen door alleen die projecten uit te voeren die in Urban Strategy haalbaar zijn gebleken.

Tijdens de ontwikkeling van het platform heeft TNO ingezien dat de gemeenten die het SaaS-platform uiteindelijk zouden gaan gebruiken, bij het proces betrokken moesten worden. “Toen we eenmaal wisten dat de algoritmen en modellen werkten zoals we verwachtten, wilden we het platform verder ontwikkelen op basis van de specifieke behoeften en use cases van de gemeenten die het zouden gaan gebruiken", legt Jeroen Borst, medeoprichter en CEO van Scenexus, uit. “Door samen te werken met verschillende steden over de hele wereld konden we het platform laten werken op de manier die zij nodig hadden en functies toevoegen die zij het handigst vonden. En daarnaast hebben we natuurlijk de beveiliging en cloud-gebaseerde protocollen gecreëerd die nodig zijn om het systeem marktklaar te maken. De gemeente Amsterdam is bij deze ontwikkeling een ideale partner geweest.”

Twee mannen in overleg met betrekking tot Digital Twinning
Urban Strategy versnelt stedenbouwkundige besluitvorming met datagestuurde scenario's, waardoor steden sneller, efficiënter en kosteneffectiever kunnen plannen.

De technologische transitie voeden

In 2014 riep de gemeente Amsterdam de rol van Chief Technology Officer (CTO) in het leven. Ger Baron is de eerste persoon die deze rol vervult. “Technologie heeft invloed op elk gebied van ons leven en burgers willen dat hun overheid hier optimaal gebruik van maakt”, aldus Ger. “Mijn rol is tweeledig: ten eerste het identificeren van de manieren waarop technologische vooruitgang – van Uber tot Airbnb en van elektrische wagenparken en nieuwe elektriciteitsnetten tot deelauto’s – de stad beïnvloedt en hoe de stad daar baat bij kan hebben.

Ten tweede onderzoeken we de technologieën die het reilen en zeilen van de stad kunnen verbeteren en ons kunnen helpen om ontwikkelingen en kansen op nieuwe en slimmere manieren te benaderen. Samen met ons innovatieteam onderzoeken we de technologieën die ons kunnen helpen de stad prettiger en leefbaarder te maken voor iedereen. In 2016 zijn we een samenwerking aangegaan met TNO om te kijken of het platform ons kan helpen bij het aanpakken van verkeersgerelateerde planningsproblemen zoals files en slechte luchtkwaliteit.”

Ger Baron

“We kunnen een voorgesteld scenario niet alleen beoordelen op de gevolgen voor het verkeer, maar ook op de gevolgen voor de leefbaarheid, de vermindering van geluidsoverlast, de veiligheid en nog veel meer.”

Ger Baron

CTO, gemeente Amsterdam

Geruststelling bieden

Aanvankelijk was de gemeente volgens Ger vrij sceptisch over Urban Strategy. “We hebben al jarenlang betrouwbare modelleerplatforms gebruikt en een enorme hoeveelheid gegevens over de stad beheerd. Maar de systemen hebben veel tijd nodig om al die informatie te verwerken. Als we een specifiek stedenbouwkundig scenario wilden onderzoeken, kon het meerdere dagen duren voordat we de resultaten hadden. Dit moedigde teams niet bepaald aan om meerdere opties te verkennen. Met Urban Strategy zagen we al binnen enkele minuten de implicaties van een voorgesteld scenario. Dit gaf het verkeersteam en de stedenbouwkundigen de ruimte om meerdere scenario’s op één dag te bekijken en gaf ons de ruimte om een groot aantal opties te overwegen voor het vinden van een optimale oplossing. Als we een scenario vonden dat er veelbelovend uitzag, gebruikten we onze traditionele platforms om die optie te verifiëren en te valideren. De resultaten van Urban Strategy bleken telkens weer nauwkeurig en to the point.”

Bovendien is het platform veelzijdig en multidimensionaal, zodat gebruikers de gevolgen van beslissingen vanuit meerdere invalshoeken kunnen bekijken. “Voor de gemeente Amsterdam was dit echt een meerwaarde,” aldus Ger. “We kunnen een voorgesteld scenario niet alleen beoordelen op de gevolgen voor het verkeer, maar ook op de gevolgen voor de leefbaarheid, de veiligheid, de vermindering van geluidsoverlast en nog veel meer. Belangrijke factoren zoals deze laten de ware impact zien van stedelijke ontwikkeling en de veelzijdige manier waarop deze beslissingen het leven van de bewoners beïnvloeden. We kunnen echt zien wat de gevolgen zijn van onze beslissingen, voordat we ze nemen.”

Digital Twinning van Amsterdam
Met Urban Strategy krijgen we in enkele minuten inzicht in de gevolgen van stedelijke beslissingen, wat ruimte biedt voor het verkennen van meerdere scenario’s en het maken van weloverwogen keuzes die het leven van bewoners verbeteren.

Nieuwe TNO spin-off Scenexus haalt investering van 1,6 miljoen euro op

In januari 2025 werd Scenexus officieel verzelfstandigd, mede dankzij een investering van 1,6 miljoen euro, onder leiding van LUMO Labs. Lees hier meer over de gezamenlijke investering.

Behoeften prioriteren

Deze multidimensionale inzichten helpen de stad om strategische beslissingen te nemen die veel tijd en geld besparen. Volgens Marcel van Lieshout, innovatiemanager bij de gemeente Amsterdam, zet het ook aan tot verstandiger optreden: “Amsterdam heeft bijna 1.900 bruggen en veel daarvan moeten worden gerepareerd of versterkt. Met Urban Strategy als beslissingsondersteunend systeem konden we prioriteit geven aan de bruggen met het zwaarste verkeer en scenario’s presenteren om de werkelijke impact van de wegwerkzaamheden te visualiseren. In plaats van te vertrouwen op een beperkt aantal scenario’s op basis van onze traditionele modelleerpakketten, konden we met Urban Strategy veel sneller een completer beeld krijgen. Dit zorgde voor snellere feedbackloops en soepelere, meer datagestuurde besluitvorming.”

Jeroen verklaart dat Scenexus het platform bijwerkt met nieuwe tools en mogelijkheden, afhankelijk van de behoeften van de steden die het gebruiken: “We hebben veel belangstelling gezien voor de gevolgen van overstromingen in stedelijke gebieden, aangezien dat een groeiende zorg is, en we werken nu aan deze oplossing Naarmate steden het platform gebruiken, kunnen ze aangeven welke functies en mogelijkheden helpen om Urban Strategy uit te breiden en nog nuttiger te maken. Ze kunnen een scenario al evalueren op zaken als het effect op luchtkwaliteit, geluid, veerkracht van de infrastructuur en landgebruik, en we staan altijd open voor het verkennen van nieuwe functionaliteiten.”

Wereldwijd relevante ondersteuning

Urban Strategy kan worden gebruikt door elke stad ter wereld die behoefte heeft aan een betere, uitgebreidere en evenwichtigere stedelijke planning. Tijdens de ontwikkeling werkte TNO samen met steden in Noord-Amerika, Azië en Europa. “Zoveel steden hebben te maken met overbevolking, infrastructurele uitdagingen, geluidsoverlast en milieubedreigingen”, legt Jeroen uit. “We hebben Urban Strategy al in verschillende landen en regio’s geïmplementeerd. Zodra het is geïnstalleerd, kunnen steden het platform volledig onafhankelijk gebruiken. Als ze nieuwe functies of mogelijkheden willen toevoegen, kunnen ze contact met ons opnemen en kunnen wij ze helpen.”

Volgens Ger was de bijdrage van Amsterdam aan de ontwikkeling van Urban Strategy voor beide partijen gunstig: “In dit tijdperk van datagestuurde beleidsontwikkeling biedt Urban Strategy de inzichten die nodig zijn om de klus snel en slim te klaren. Onze gegevens worden aan die krachtige algoritmen gevoerd en de resultaten kunnen worden geanalyseerd door mensen die echt begrijpen wat de implicaties van elke beslissing zijn. Tegelijkertijd zijn steden vaak niet gewend om deze hulpmiddelen op de lange termijn te gebruiken. Ze krijgen misschien een budget om een jaar of twee met een Digital Twin-platform te werken. Met Urban Strategy hebben we het erop gewaagd. We hebben ons hele team langdurig ingeschakeld, omdat we overtuigd waren van de waarde van de technologie. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want het platform is nu volledig ingebed in ons verkeersplanningsproces.”

Volgens Marcel was er van de kant van de stad wel wat moed en visie nodig voor deze keuze voor de langere termijn. “Het is niet alleen een Digital Twinning-tool, het is een nieuwe manier van werken”, legt hij uit. “We maken nog steeds gebruik van al onze vorige modelleer- en planningssoftware voor verificatie en validatie, dus Urban Strategy is een waardevolle aanvulling. Het geeft ons een vliegende start in het proces en voor een stad kan dat het verschil maken. We kunnen meer projecten efficiënter uitvoeren, omdat de initiële besluitvorming zo veel sneller en op feiten gebaseerd is. We weten wat we kunnen verwachten, voordat we een volgende stap zetten.”

Lees meer

Wilt u meer weten over Urban Strategy en hoe dit platform uw beslissingen op het gebied van stedelijke planning kan versnellen? Bezoek de website of neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Nieuwe TNO spin-off Scenexus haalt investering van 1,6 miljoen euro op

Informatietype:
Nieuws
15 januari 2025
TNO kondigt vandaag de lancering aan van Scenexus, een nieuw spin-off bedrijf gespecialiseerd in software voor stedelijke planning.

Digital twinning: digitaal meten, is weten

Informatietype:
Artikel

Predictive twins in de gebouwde omgeving

Informatietype:
Webinar
18 november 2020
1 aflevering