
Tijdmaker in beeld: Janice Odijk over een objectief sollicitatieproces
Dit is de tijd waarin innovatie cruciaal is. Om onze wereld veiliger te maken, levens gezonder en klimaatverandering te bestrijden. TNO’ers drukken hun stempel op ónze tijd. In deze serie brengen we onze tijdmakers in beeld. Tijdmaker Janice Odijk is scientist workforce development. “Binnen TNO wordt er zo veel verschillend onderzoek gedaan. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd.”
Janice Odijk is scientist work force development bij TNO. Ze werkt aan innovaties voor organisaties in het veiligheidsdomein. “Ik werk aan kennisontwikkeling en leertechnologie om veiligheidsprofessionals en organisaties te ondersteunen bij complexe personeelsvraagstukken, zoals duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van unieke skills. Dat doe ik in een multidisciplinair team met onderwijskundigen, data-scientists en zelfs collega’s met een bouwtechnische achtergrond. Zelf ben ik organisatiepsycholoog. Het is mooi dat ieder de vraagstukken vanuit een ander perspectief benadert. Dat zorgt voor betere oplossingen.”
Janice kwam via haar vorige baan in aanraking met TNO. "Tijdens mijn werk bij de Erasmus Universiteit kreeg ik de opdracht onderzoek te doen naar een innovatie voor objectief werven en selecteren. Een innovatie van TNO. Ik voerde een experiment uit om te toetsen of het echt de kansengelijkheid bij sollicitaties bevordert. Deze impactvolle innovatie maakte dat ik bij TNO ben gaan werken.”

"Het is mooi dat ieder de vraagstukken vanuit een ander perspectief benadert. Dat zorgt voor betere oplossingen.”
Objectief werven en selecteren
Het sollicitatieproces objectiever maken, is een onderwerp waar Janice zich veel mee bezighoudt en ook trainingen in geeft. “Het gaat erom dat je kijkt naar wat er op het werk écht toe doet – dus niet naar geslacht, etniciteit of hobby's – maar naar wat iemand kan, welke kwaliteiten iemand heeft, en hoe je de match tussen persoon en functie optimaal maakt. Zo zorg je dat mensen op een plek terechtkomen waar ze in hun kracht staan en minder snel de organisatie verlaten.”
Het begint bij nieuwsgierigheid
Ze benadrukt het belang van verschillende perspectieven binnen een organisatie. "Bij diversiteit denkt men snel aan demografische vinkjes: gender, cultuur of opleiding, maar dat is één kant van het verhaal." zegt Janice. "Achtergronden en ervaringen leveren waardevolle perspectieven op het werk. Mijn Kaapverdische achtergrond en ervaringen als vrouw en onderzoeker maken dat ik vraagstukken net anders bekijk dan collega’s. Die perspectiefverschillen zijn waardevol, zeker voor organisaties die willen innoveren."
Janice gelooft dat diversiteit begint bij inclusief leiderschap. "Je kan diversiteit niet benutten als je niet openstaat voor andere manieren van denken en doen," legt ze uit. "Dat vraagt om openheid, nieuwsgierigheid en gelijkwaardigheid. Iedereen moet een eerlijke kans hebben om gezien en gehoord te worden op het werk."

"Je kunt diversiteit niet benutten als je niet openstaat voor andere manieren van denken en doen."
Rolmodel
“Tijdens mijn studie is het voor mij belangrijk geweest dat ik ondersteund werd door vrouwen op posities die ik ook ambieerde. Dat gaf mij het gevoel ‘ik kan dat ook’. Dat heeft voor mij het verschil gemaakt.” Janice benadrukt het belang van zelfvertrouwen en het ontdekken van je sterke punten. "Ontdek waar je goed in bent, waar je blij van wordt, en omring jezelf met personen die dat stimuleren in jou," zegt ze.
“Ik heb een dochter en een zoon. En het is zo ontzettend belangrijk om positieve rolmodellen te hebben in je leven. Zo'n rolmodel zijn voor mijn kinderen, dát is wat mij drijft.”
Ook tijdmaker worden? Kom werken bij TNO
Laat je verder inspireren
Tijdmaker in beeld: Tobias over het TNO Traineeship


Tijdmaker in beeld: Meike van den Eijnden over het TNO Traineeship


Tijdmakers in beeld: Max van Strien


Tijdmaker in beeld: Stefania Monni over antennes en radartechnologie


Tijdmakers in beeld: Jayeeta Sengupta

