
Tijdmaker in beeld: Meike van den Eijnden over het TNO Traineeship
Dit is de tijd waarin innovatie cruciaal is. Om onze wereld veiliger te maken, levens gezonder en klimaatverandering te bestrijden. TNO’ers drukken hun stempel op ónze tijd. In deze serie brengen we onze tijdmakers in beeld. Tijdmaker Meike van den Eijnden, studeerde biomedical engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven en begon in 2023 als trainee bij TNO. “Ik heb een brede interesse in technologie en maatschappelijke vraagstukken zoals zorg en duurzaamheid. Dit traineeship is de perfecte kans om te ontdekken wat écht bij me past.”
Brede interesse
Tijdens haar studie heeft Meike zich gespecialiseerd in wearables, AI en medical imaging. “Ik koos voor medische technologie omdat het idee dat je met technologie de zorg kunt verbeteren me heel erg aanspreekt. De studie is een combinatie van natuurkunde, wiskunde, biologie en scheikunde - perfect voor mijn brede interesses.” Daarnaast werkte ze bij een startup en organiseerde ze met andere studenten evenementen over de energietransitie.
Toch was ze naar haar afstuderen niet overtuigd van een specialistische carrière in medische technologie. “Van zorg tot duurzaamheid, het fascineert me allemaal. Dankzij het TNO Traineeship heb ik geleerd: ik ben meer een generalist dan specialist. Door dat inzicht weet ik nu beter welke rollen echt bij me passen.”
20 bedrijven in één
“Voordat ik bij TNO begon, had ik het beeld van een stoffige organisatie. Maar ik werd verrast door de innovatieve cultuur, de connectie met belangrijke maatschappelijke vraagstukken, de groeiende diversiteit en de enorme hoeveelheid expertise. Soms lijkt TNO wel 20 verschillende bedrijven bij elkaar, en alle kennis en experts bij elkaar is indrukwekkend.”
Ze startte als trainee voor 8 maanden bij de unit Health & Work op de afdeling microbiologie en systeembiologie. “Als data scientist werkte ik met wearables in klinische studies, waarbij ik onderzoek deed naar ziektegroeperingen. Dit raakt precies aan mijn interesseveld en leek op het onderzoek wat ik eerder bij Philips heb gedaan. Ik bleef dus binnen mijn comfortzone. Hoe kon ik mezelf uitdagen? Door te verbreden in plaats van me verder te verdiepen in dit specialisme. Ik besloot daarom een compleet ander domein uit te proberen, namelijk defensie.”

“Ik heb een brede interesse in technologie en maatschappelijke vraagstukken zoals zorg en duurzaamheid. Dit traineeship is de perfecte kans om te ontdekken wat écht bij me past.”
In actie
“Voor dit traineeship moet je proactief zijn. Ik heb bijvoorbeeld een heleboel mensen benaderd om meer te horen over hun afdeling of rol, om te zien wat bij mij paste. Hetzelfde geldt voor persoonlijke ontwikkeling: je moet proactief zijn en zélf in actie komen, dan is er heel veel mogelijk.”
Zo regelde ze zelf haar tweede en derde plek binnen TNO. Ze vertelt: “Mijn tweede plek was bij de unit Defence, Safety & Security (DSS). Als projectmanager werkte ik aan het toepassen van technologie in de militaire zorgketen, bijvoorbeeld automatische evacuatie van gewonden en triage van brandwonden met drones. De wereld van Defensie was écht een stap buiten mijn comfortzone. Ook de rol van projectmanager was helemaal nieuw voor mij.”
Sneltrein
“Het traineeship heeft mij inhoudelijk veel gebracht, het is een sneltrein voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Vooral de coaching vond ik heel waardevol. Hier leer ik erg veel over mezelf, wat ik zowel in mijn persoonlijke als werkleven goed kan gebruiken. Ik ontdekte verder dat ik een generalist ben die energie krijgt van afwisseling en strategisch nadenken. Dat helpt me mijn hele leven nog bewustere keuzes maken in mijn carrière.”

“Mijn advies aan studenten die trainee willen worden bij TNO? Wees proactief, nieuwsgierig en durf out of the box te denken. Het traineeship is een geweldige kans om jezelf als mens én professional te ontdekken.”
Verantwoordelijkheid
Het meest bijzondere aan haar tijd bij DSS vindt Meike haar bijdrage aan een groot project voor de Nationale Politie rond criminaliteit op zee. “Het was een geweldige uitdaging waar ik verschillende partijen bij elkaar bracht en een technische actieweek heb georganiseerd om criminaliteit te detecteren. Als jonge professional vond ik het erg leuk dat ik zoveel verantwoordelijkheid kreeg.”
Meike’s derde en laatste plek als trainee is bij TNO Fast Track, waar ze als business developer de verbinding legt tussen bedrijven en kennis van TNO. “Veel vragen van startups, scale-ups en mkb komen bij Fast Track binnen. Ik ga op zoek naar de vraag achter de vraag en wat het bedrijf nodig heeft van TNO. Ik zoek vervolgens de juiste TNO-experts die in een kleinproject snel voor resultaat kunnen zorgen. Ook zijn we bezig om een MedTech-community van startups op te zetten om gezamenlijk uitdagingen op te pakken binnen het veld.”
Advies voor nieuwe trainees
“Mijn advies aan studenten die trainee willen worden bij TNO? Wees proactief, nieuwsgierig en durf out of the box te denken. Het traineeship is een geweldige kans om jezelf als mens én professional te ontdekken. Je moet wel snel kunnen schakelen: tussen projecten, mensen, klanten… Soms is het stressvol, maar je kunt alles delen met de andere trainees. Iedereen is heel open. Zo heb ik vrienden gemaakt die ik zeker nog jaren ga zien.”
Ook tijdmaker worden? Kom werken bij TNO
Tijdmaker in beeld: Tobias over het TNO Traineeship


Tijdmakers in beeld: Max van Strien


Tijdmaker in beeld: Stefania Monni over antennes en radartechnologie


Tijdmakers in beeld: Jayeeta Sengupta


Tijdmakers in beeld: Batoul Mesdaghi

