De betaalbaarheid van eiwitten als vlees en vis in de dagelijkse voeding vormt voor lage- en middeninkomensgroepen nog altijd een probleem. In het kader van de noodzakelijke eiwittransitie heeft TNO gekozen voor insecten als een belangrijke bron van voedzaam voedsel en een inkomstenbron. In Europa en Afrika neemt de belangstelling voor insecten toe. TNO is oprichter van het Flying Food-consortium. Samen maken we de nieuwe eiwitten bereikbaar en betaalbaar door in lage- en middeninkomenslanden een inclusieve waardeketen op te zetten voor de productie van krekels voor menselijke consumptie.

Goed eten en goede banen

In de afgelopen vier jaar heeft het Flying Food-consortium een keten opgezet voor het kweken, verwerken en verkopen van krekels in Kenia en Oeganda. Nu kan het Flying Food-concept worden gereproduceerd in andere regio’s en landen met een solide bedrijfsmodel.

De ambitie is om Flying Food uit te breiden naar vijf andere sub-Sahara-landen en daar 15.000 banen te creëren, met name voor vrouwen en jongeren; ondervoeding te verminderen door jaarlijks 200.000 porties gezonde eiwitten te leveren en de CO2-voetafdruk te verkleinen door deze klimaat vriendelijke eiwitbron te stimuleren.

Resultaten Flying Food-studie in Burundi

Uit een recente studie blijkt dat de productie van krekels als alternatieve menselijke voedselbron zowel technisch als economisch haalbaar is.

Flying Food-consortium

Het Flying Food-consortium bestaat uit vier Nederlandse partners: TNO, Wageningen Food & Biobased Research, Protifarm Ltd en New Generation Nutrition Ltd. Flying Food zet publiek-private partnerschappen op in sub-Sahara Afrika, ontwikkelt nieuwe projecten, trekt financiering en investeringskapitaal aan, draagt kennis en ervaring op het gebied van krekelproductie over aan lokale partners en begeleidt de innovatie van de nieuwe krekelwaardeketen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Flying Food-consortium. Hier worden ook technische richtlijnen gegeven voor het kweken van krekels op kleine en middelgrote schaal, alsmede kerncijfers voor de businesscase.

Bekijk de video voor meer informatie over krekels voor voedsel en banen in Afrika.

Insecten als (dieren)voeding

Wij hebben gekozen voor insecten, in het bijzonder krekels, rechtstreeks voor menselijke consumptie en niet als kippen- of visvoer, omdat krekels gezond, smakelijk en betaalbaar zijn voor de mens. Bovendien zijn krekels een efficiënte en duurzame voedselbron met aantrekkelijke zakelijke kansen voor het kweken en verwerken ervan tot voedselproducten. Voor onze doelgroep zijn vis en kip te duur.

Marktonderzoek Flying Food in Rwanda

De resultaten van dit marktonderzoek tonen aan dat er in Rwanda zakelijke kansen liggen voor de productie van krekels voor menselijke consumptie. Deze studie werd uitgevoerd door TNO, ICCO en Nutrifarm.

Laat je verder inspireren

277 resultaten, getoond 1 t/m 5

Bredere inzet op R&D en skills nodig voor boost arbeidsproductiviteitsgroei

Informatietype:
Nieuws
21 januari 2025
In vergelijkbare landen in Europa en daarbuiten stijgt de waardecreatie per uur arbeid de afgelopen jaren sneller dan in Nederland.

TNO-onderzoek: Vezels goed voor lichaam en geest

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2025

Startkwalificering tot ScheidingsATLAS trainer 17 maart 2025

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

Startkwalificering tot Dappere Dino's trainer 13 maart 2025

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

Tijdmakers in beeld: Nienke Dijkstra

Informatietype:
Insight
15 januari 2025