Gezondheid van kinderen

Onze ambitie is om de gezondheid van 1 miljoen moeders en kinderen in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren. Dit draagt bij aan ontwikkelingsdoel SDG 3: gezondheidszorg en welzijn voor iedereen. Het effect van onze inspanningen is een gezonde zwangerschap en een goede eerste 1000 dagen van een kind. Het is namelijk bewezen dat de ontwikkeling van kinderen in de eerste 1000 dagen van hun leven invloed heeft op hun gezondheid en welzijn in de rest van hun leven. Bij deze gezonde eerste 1000 dagen gaat het om een periode van vóór de bevruchting tot aan de leeftijd van 2,5 jaar.

TNO ontwikkelt nieuwe kennis, aanpakken en  en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. In nauwe samenwerking met partners in het veld implementeren wij deze geïntegreerde oplossingen. Onze belangrijkste partners zijn de Bill and Melinda Gates Foundation, Simavi en Bernard van Leer Foundation. Momenteel werken we in Ghana, Indonesië en Suriname.

Onze belangrijkste werkvelden

Gezinsplanning – de sleutel tot gezondere gezinnen

Goede voorlichting van jongeren over preconceptie, zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen en bevalling blijkt een positief effect te hebben op hun keuzes inzake reproductieve gezondheid en blijkt te helpen om tienerzwangerschappen te voorkomen. Met ‘Pregnant, Yes or No’ biedt TNO een goedkoop, laagdrempelig programma (pdf) dat leerlingen betrekt in een heldere, open discussie over hun seksuele en reproductieve gezondheid, keuzes en verantwoordelijkheden.

Check2gether - om levens te redden

Een zwangere vrouw kan te maken krijgen met complicaties die haar gezondheid – en het leven van haar ongeboren baby – ernstig in gevaar brengen. Met een paar eenvoudige testen en begeleiding kan een groot aantal negatieve gevolgen worden voorkomen. Check2Gether (pdf) (pdf) bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds de Check2Gether-kit die slimme, eenvoudige diagnose-instrumenten bevat die elke zorgverlener kan gebruiken om vrouwen te testen op de meest voorkomende risicovolle aandoeningen. Anderzijds Check2Gether Group Care welke bestaat uit groepssessies met zwangere vrouwen. Het is een veilige, prettige omgeving waarin aanstaande moeders kunnen leren, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen steunen. De beproefde methode verbetert de zwangerschapsresultaten en de gezondheid van moeder en kind, met name bij achtergestelde bevolkingsgroepen.

BoB: Mentale gezondheidsprogramma in Zuid-Soedan

TNO en partners ondersteunen Zuid-Sudanese kinderen bij het verwerken van de gevolgen van psychotrauma door middel van storytelling, een zelfgemaakte buddy en een prentenboek.

D-score - mijlpalen die het verschil maken

Alle zuigelingen worden geacht in de eerste jaren van hun leven dezelfde mijlpalen te bereiken in hun groei en ontwikkeling. Maar deze mijlpalen – en het vermogen van een kind om ze te bereiken – verschillen sterk per land. Door mijlpalen regelmatig te meten, kan  achterstand in ontwikkeling gediagnosticeerd, aangepakt en voorkomen worden.

Ontwikkelingsscore (D-score) (pdf) (pdf) en JAMES zijn twee technologische innovaties die de ontwikkeling van een kind in een grafiek uitzetten, en vergelijken met andere kinderen in de regio, het land en de rest van de wereld. Zo kunnen ouders, zorgverleners en internationale organisaties hun aandacht richten op de kinderen die dat het meest nodig hebben.

D-score: een maatstaf voor de ontwikkeling van kinderen

De door TNO ontwikkelde D-score is door de World Health Organisation  geselecteerd als internationale standaard voor het integreren van metingen van de ontwikkeling van kinderen.

Digitale ondersteuning voor ouders

Een digitale ondersteuningsdienst voor ouders biedt inzichten en ondersteuning voor de regio’s die dat het meest nodig hebben. Bij TNO gebruiken we onze expertise op het gebied van kindergezondheid, technologische knowhow en slimme algoritmen om ervoor te zorgen dat gegevens via slimme applicaties en platforms beschikbaar zijn voor zorgverleners wanneer dat nodig is. Hierdoor kunnen zorgverleners met minder middelen toch zorgvuldig advies geven.

Verbeterde weerbaarheid van kinderen

In lage- en middeninkomenslanden hebben kinderen van 0 tot 18 jaar vaak geen toegang tot interventies die hun weerbaarheid en mentale  gezondheid verbeteren. Dit komt onder meer door een gebrek aan middelen en aan opgeleide professionals, onvoldoende kennis van mentale gezondheid en beperkte toegang tot wetenschappelijk onderbouwde oplossingen.

Om de weerbaarheid te vergroten ontwikkelt TNO innovatieve, betaalbare en eenvoudig te implementeren wetenschappelijk onderbouwde interventies voor kinderen van 0 tot 18 jaar en verzorgers  over de hele wereld.

Groepszorg voor moeders en hun partners

Groepszorg is een bewezen methode om de gezondheid van moeders en baby's te verbeteren. TNO en partners starten met de implementatie van groepszorg in 7 landen.

Laat je verder inspireren

39 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO stimuleert groepszorg gedurende de eerste 1000 dagen wereldwijd

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024
Het op Centering gebaseerde Groepszorgmodel tijdens de eerste 1000 dagen leidt tot betere gezondheidsresultaten, meer tevredenheid onder zwangere vrouwen en zorgverleners, en kan toekomstige zorgkosten voorkomen.

Gepersonaliseerde preventie en zorg

Informatietype:
Artikel

Startkwalificering dappere dino’s en stoere schildpadden 7 en 8 november 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

D-score biedt in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van jonge kinderen

Informatietype:
Insight
16 oktober 2023

Nationale Wetenschapsagenda steunt project vroegtijdige opsporing stress bij jonge kinderen

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2023