TNO in kerngroep project SYSCHEMIQ voor een circulaire economie

Thema:
Circulaire plastics
CO2-neutrale industrie
28 februari 2022

De Europese Unie heeft onlangs een financiële impuls van 9,6 miljoen euro toegezegd aan het internationale onderzoeks- en demonstratieproject SYSCHEMIQ, waar TNO aan deelneemt.

Onder leiding van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, werkt TNO samen met SABIC, de Universiteit Maastricht en zo’n twintig partners uit industrie, bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden in binnen- en buitenland, om de systeemtransitie naar een circulaire economie in de regio te versnellen.

Doel om fors meer plastic te recyclen

Het SYSCHEMIQ-project is een belangrijke stap op de weg naar circulariteit en minder CO2-uitstoot en sluit nauw aan met TNO’s eigen doelstellingen omtrent circulaire plastics. De focus is het sluiten van de keten door middel van ketensamenwerking. Hiervoor wordt naast technologievernieuwing ook nadrukkelijk de belangen van de burger, lokale en regionale overheden en kennisinstellingen (mbo, hbo, universiteit) meegenomen. In SYSCHEMIQ maakt TNO de voordelen van ketensamenwerking inzichtelijk via scenario modellering van kosten, milieu-impact, beleid etc. Daarnaast werkt TNO binnen SYSCHEMIQ aan technologische vernieuwing door het ontwikkelen van circulaire verpakking en nieuwe recyclingtechnologieën.

Zo kunnen we onze data, kennis en kunde vergroten en toepassen op grote schaal, met als uiteindelijk doel het gebruik van olie en gas te verminderen en plastic als waardevolle grondstof te gebruiken.

Circulaire plastics voor een duurzame toekomst

TNO gelooft dat de ontwikkeling van circulaire plastics een essentiële bijdrage zal leveren aan het behalen van Europese milieudoelstellingen, zoals hergebruik van grondstoffen en CO2-reductie. Het project SYSCHEMIQ onderstreept de noodzaak om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, om zo een leefbare en gezonde toekomst te bieden voor volgende generaties.

Meer weten over de ontwikkeling van circulaire plastics?

Lees verder hoe TNO werkt aan de ontwikkeling van circulaire plastics als oplossing voor plastic afval.

Laat je verder inspireren

35 resultaten, getoond 1 t/m 5

Circulaire scenario modellen voor inzicht in circulaire waardeketen van materialen

Informatietype:
Artikel
Om de mogelijkheden voor circulaire en CO2-arme economie plastics te onderzoeken, werkt TNO aan een Plastic Recycling Impact Scenario Model: PRISM.

Meet the expert: Milieu-impact microplastics

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Online, via Microsoft Teams

Nieuwe methode neemt ook milieu-impact microplastics mee

Informatietype:
Insight
21 augustus 2024

Biopolymeren ontwikkelen met machine learning

Informatietype:
Artikel

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024