Edwin Harmsma
Hallo, ik ben portfoliomanager binnen de afdeling Monitoring Control Services met een achtergrond in Software Engineering en Distributed Systems. Ik ben betrokken bij het bouwen van ecosystemen en innovatieprojecten rond federatieve clouds (bijvoorbeeld Gaia-X) en het Europese Cloud-Edge Continuum. Als software-architect bestudeer ik zowel referentiearchitecturen voor digitale platforms en infrastructuren als cloud-native technologieën die flexibele gegevensverwerking in hyperscale-platforms mogelijk maken.
“Op de afdeling Monitoring & Control Services ontwerp ik grootschalige softwaresystemen waarmee we waardevolle informatie kunnen halen uit gedeelde data. Als mensen vragen wat ik dan precies doe, vertel ik over koeien, pijpleidingen en aardbevingen. Ons team heeft bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld waarmee melkveehouders en hun partners in de melkindustrie en fokkerij sensordata over individuele koeien kunnen uitwisselen, zodat deze langer gezond leven en productief zijn.
Maar ook over de kwaliteit van ondergrondse pijpleidingen worden grote hoeveelheden data verzameld en doorgerekend. Op basis van deze nieuwe informatie kunnen netbeheerders en waterbedrijven beter een beslissing nemen of een leiding vervangen moet worden of nog kan blijven liggen.”
Voor de inwoners van Groningen
“Een ander mooi project waaraan ik meewerk, is een meet- en monitoringsnetwerk dat we voor de NAM hebben ontwikkeld. Het stelt vast welke trillingen er optreden in een gebouw tijdens een aardbeving. Het KNMI meet trillingen in de ondergrond, ruim driehonderd sensoren van TNO meten beweging in gebouwen.
Het causaal verband tussen gaswinning en aardbevingen was al wel aangetoond, maar Groningers krijgen nu eindelijk ook openheid en inzicht in de schadelijke gevolgen voor hun woning. Als ik op het journaal een item hierover zie, dan ben ik best trots. Mijn werk houdt meer in dan alleen software ontwikkelen: met de software helpen we de maatschappij. Bij TNO weet je dat je met de juiste dingen bezig bent.”
Zo veel mogelijkheden
“Na mijn master Software Engineering & Distributed Systems was het de vraag: ga ik voor mijn PhD of het bedrijfsleven? Ik koos voor TNO: vanwege de raakvlakken met de academische wereld in combinatie met de onderzoeksvrijheid die je hier hebt. Er is hier zo’n verscheidenheid aan projecten dat er altijd mogelijkheden zijn om weer een nieuwe richting in te slaan.”
“Als je een goed idee hebt, krijg je binnen TNO volop mogelijkheden om dit uit te voeren. Eén van mijn stokpaardjes is continuous delivery, een software-ontwikkelmethode waarmee je ideeën zo snel en efficiënt mogelijk in productie krijgt. Samen met drie collega’s, die net als ik in continuous delivery geloven, heb ik deze methode onder de aandacht gebracht van de directie van TNO.
Vervolgens hebben we voor heel TNO en onze partners een nieuw samenwerkingsplatform mogen introduceren. Intussen maken meer dan vijfhonderd collega’s er gebruik van. De combinatie van open source software en de manier waarop wij het toepassen heeft zelfs internationale aandacht gekregen.”
“Ik heb het erg naar mijn zin bij TNO. Het liefst ontwikkel ik me verder in continuous delivery en opschaalvraagstukken. Dat kan bij TNO, er zijn hier volop mogelijkheden. Ik ben benieuwd welke domeinen en toepassingen er nog op mijn pad komen waar ik met mijn expertise het verschil kan maken.”
Groningen
Zernikelaan 14
9747 AA Groningen
Postadres
Postbus 1416
9701 BK Groningen