Frank Schuren
Ik ben geïnteresseerd in de rol die het humane microbioom, met name in de darm, speelt bij menselijke gezondheid en ziekte. De nadruk ligt daarbij op het vinden van manieren om een gezond microbioom gezond te houden en een verstoord microbioom weer gezond te krijgen. Voedingsvezels en andere natuurlijke ingrediënten spelen in dit onderzoek een grote rol.
Onderzoeksgebied
Na mijn studie biologie, met als specialisatie moleculaire biologie, heb ik mijn hele loopbaan onderzoek gedaan aan micro-organismen. Ik werk sinds 1996 bij TNO aan manieren om de rol van micro-organismen in ons leven (zowel positief als negatief) te beïnvloeden. Onderzoek naar de rol van het microbioom bij menselijke gezondheid en ziekte is daarbij een steeds grotere rol gaan spelen, waarbij ik zowel het microbioom in de darm als op de huid en in de vagina bestudeer.
Twee onderwerpen staan centraal in mijn onderzoek: hoe kunnen we microbiota samenstelling en activiteit beïnvloeden en hoe beïnvloedt het humane microbioom gezondheid van mensen. Bij voorkeur willen we voorkomen dat mensen ziek worden, dus het vroegtijdig herkennen van veranderingen is belangrijk. Omdat vroegtijdig herkennen vaak niet lukt, speelt het ingrijpen in vroege stadia van ziekte een steeds grotere rol.
Gezonde voeding en leefstijl spelen een grote rol en met name de rol van voedingsvezels en andere natuurlijke componenten zoals polyfenolen staan centraal in dit onderzoek. Ook de grote individuele verschillen in microbioom samenstelling spelen een belangrijke rol in mijn onderzoek. De lange termijn visie van mijn onderzoek richt zich vooral op het vinden van manieren om verstoorde microbiomen weer te herstellen om op die manier gezondheid van mensen te verbeteren.
Recente resultaten
Voedingsvezels kunnen niet door het menselijke lichaam worden verteerd, maar wel door bacteriën in de dikke darm. Deze vezels stimuleren vooral gezonde bacteriën, maar elke specifieke vezel stimuleert alleen bepaalde bacteriesoorten. Door de enorm individuele variatie in microbioom samenstelling bij mensen is het bijna onmogelijk met 1 vezel een groot effect te bewerkstelligen.
Recent hebben we laten zien dat combinaties ven vezels veel effectiever zijn dan losse vezels. Ook hebben we laten zien dat een korte blootstelling van een darm microbioom monster in het laboratorium (in het TNO i-screen model) voorspellend is voor het langere termijn effect in mensen.
Op deze manier wordt het mogelijk veel effectiever en sneller te bepalen welke vezels voor welke mensen effectief kunnen zijn. Deze ontwikkelingen worden in lopende en nieuwe onderzoeksprojecten onderzocht. Ik sta er altijd open voor om met geïnteresseerden verder te praten over dit onderwerp en over mogelijkheden om nieuwe vragen te onderzoeken.
Belangrijke publicaties
Eveleens Maarse BC, Eggink HM, Warnke I, Bijlsma S, van den Broek TJ, Oosterman JE, Caspers MPM, Sybesma W, Gal P, van Kraaij SJW, Schuren FHJ, Moerland M, Hoevenaars FPM. Impact of fibre supplementation on microbiome and resilience in healthy participants: A randomized, placebo-controlled clinical trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2024, 34(6):1416-1426
Valeria Agamennone, Tim J van den Broek, Alie de Kat Angelino-Bart, Femke P M Hoevenaars, Jan Willem van der Kamp, Frank H J Schuren. Individual and Group-Based Effects of In Vitro Fiber Interventions on the Fecal Microbiota. Microorganisms 2023, 3;11(8):2001
Wiese M, Schuren FHJ, Smits WK, Kuijper EJ, Ouwens A, Heerikhuisen M, Vigsnaes L, van den Broek TJ, de Boer P, Montijn RC, van der Vossen JMBM. 2'-Fucosyllactose inhibits proliferation of Clostridioides difficile ATCC 43599 in the CDi-screen, an in vitro model simulating Clostridioides difficile infection. Front Cell Infect Microbiol 2022, 28(12):991150.
Fehlbaum S, Prudence K, Kieboom J, Heerikhuisen M, van den Broek T, Schuren FHJ, Steinert RE, Raederstorff D. In Vitro Fermentation of Selected Prebiotics and Their Effects on the Composition and Activity of the Adult Gut Microbiota. Int J Mol Sci 2018, 10;19(10):3097
Leiden - Sylviusweg
Sylviusweg 71
2333 BE Leiden