Marjolein Meijerink
‘We voorspellen de gezondheidsrisico's van voedingsmiddelen die we nog niet kennen’ - Marjolein Meijerink is medior scientist Immunologie met een duidelijke missie: dat mensen met een voedselallergie weten wat ze eten en hier veilig en onbezorgd van kunnen genieten.
“Binnen de expertisegroep Risk Analysis for Prevention, Innovation & Development (RAPID) ben ik verantwoordelijk voor het beoordelen van de allergeniciteit van nieuwe en gemodificeerde voedingseiwitten. Hiervan hebben we in de toekomst wereldwijd grote volumes nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.”
Revolutionair voorspellingsmodel
“De gezondheidsrisico’s voorspellen van producten die we nog niet kennen, is lastig. We kunnen ze niet testen onder grote bevolkingsgroepen en vaak worden ze ook nog niet verwerkt in fabrieken, waardoor we ook daar geen onderzoek kunnen doen. We hebben binnen RAPID een model ontwikkeld waarmee we de allergeniciteit van nieuwe voedingsmiddelen kunnen voorspellen (mede) op basis van de biochemische eigenschappen van eiwitten. Dit Random Forest voorspellingsmodel is behoorlijk revolutionair en moet uiteindelijk leiden tot een zeer betrouwbare risicobeoordeling.”
Altijd etiketten lezen
“Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Vooral in early en shared research programs kan ik echt mijn ei kwijt. Maar ook dan staat de toepassing centraal. Dat mijn onderzoek toepasbaar is en maatschappelijke impact heeft, is een sterke motivator voor mij. Zo vind ik het nog steeds bijzonder als ik in de speeltuin een moeder spreek die worstelt met de voedselallergie van haar kind. Altijd etiketten lezen, altijd de angst dat het toch iets eet waar het ziek van wordt. Dat ik werk aan innovaties die dit gezondheidsrisico kunnen wegnemen, betekent veel voor me.”
Dat mijn onderzoek toepasbaar is en maatschappelijke impact heeft, is een sterke motivator voor mij.
Immunologie-expert
“Immunologie heeft me altijd al gefascineerd. Het is een complex en uitdagend vakgebied, zwart-wit-antwoorden zijn er nooit. Ik heb mijn PhD gedaan aan het Top Institute Food and Nutrition en de Wageningen Universiteit in de Host Microbe Interactomics groep. Hier onderzocht ik de effecten van probiotica op het immuunsysteem. Hierna heb ik in Lausanne een postdoc Host Microbe Interactomics gedaan met Nestlé. In 2016 ben ik bij TNO komen werken, om nog dichter bij de toepassing te werken.
Als immunologie-expert ben ik ook betrokken bij het ontwikkelen van systeembenaderingen ter ondersteuning van strategieën voor het bevorderen van immuungezondheid. Hierbij kijken we bijvoorbeeld welke kennis al aanwezig, is zodat we hier optimaal gebruik van kunnen maken voor de ontwikkeling van nieuwe evidence-based producten die de immuungezondheid bevorderen.”
Wereld zonder voedselallergie
“Mijn werk zit er pas op als we een voedselallergievrije wereld hebben gecreëerd, als die al bestaat. We kunnen er in elk geval voor zorgen dat we alleen nog maar voedingsmiddelen ontwikkelen met zo min mogelijk allergeniciteitsrisico’s. Of aan die voedingsmiddelen functionele ingrediënten toevoegen die de allergische respons op andere ingrediënten kunnen verminderen.
Door het ontwikkelen van kwantitatieve richtlijnen voor may contain-vermelding kunnen we ervoor zorgen dat consumenten weten wat ze eten en drinken en hier veilig en onbezorgd van kunnen genieten.”
Utrecht
Princetonlaan 6
3584 CB Utrecht
Postadres
Postbus 80015
3508 TA Utrecht