Nadine Wennersbusch

Nadine Wennersbusch

Functie:
Deputy Research Manager
Nadine Wennersbusch

“Willen weten hoe de wereld in elkaar zit en die vervolgens verbeteren”. Nadine Wennersbusch is senior projectmanager op de afdeling Sustainable Process & Energy Systems. Met haar analytische blik draagt ze graag bij aan alles wat er komt kijken bij de projectuitvoering. Projectmanagement is haar daarom op het lijf geschreven.

“TNO en ECN hebben hun krachten gebundeld in één centrum voor energieonderzoek. We houden ons bezig met een breed scala aan energievraagstukken, van opvang en hergebruik van CO2 tot opslag en benutting van warmte. Ons doel is technologie te ontwikkelen die bijdraagt aan een duurzame maatschappij.

Mijn afdeling houdt zich bezig met de opschaling van productieprocessen voor een duurzame chemie, om daarmee gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Daarvoor richten we ons op biomassa, zoals agrarische reststromen en afval, met als doel daar chemische bouwstenen van te maken voor toepassingen als plastics, harsen en coatings. Als projectmanager leid ik diverse internationale projecten. Ik zie erop toe dat we binnen budget en tijd de beoogde resultaten bereiken, met tevreden klanten tot gevolg.”

Oplossen van maatschappelijke problemen

“Ik heb technische natuurkunde gestudeerd in Delft. In eerste instantie ging ik bij een consulting-firma aan de slag. Een leuke en leerzame tijd, maar ik miste de link met innovatie. In gesprek met mijn vroegere medestudenten kwam ik uit bij TNO. Die combinatie van dicht op het onderzoek, maar ook toepassingsgericht en in interactie met bedrijven boeide me zeer. Bovendien vond ik de passie terug waarvoor ik ben gaan studeren. De nieuwsgierigheid – willen weten hoe de wereld in elkaar zit. En die wereld vervolgens willen verbeteren.

Bij TNO kan ik meehelpen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Waarom ik mijn natuurkundige kennis niet rechtstreeks inzet? Ik heb het altijd leuk gevonden om aan veel aspecten bij te dragen. De breedte van het projectmanagement trekt me – ook het analytisch vermogen dat daarvoor nodig is, krijg je bij een studie natuurkunde mee. Bovendien schrik ik door mijn opleiding niet terug van technologie en kan ik de juiste vragen stellen.”

Kennis combineren

“TNO is sterk omdat het kennis combineert. Er is hier veel interactie tussen vakgebieden. Onze projecten zijn multidisciplinair, er zijn diverse interne netwerken zoals Jong TNO en je wordt uitgedaagd om ook eens de stap naar een andere afdeling te maken. Zo neem je je kennis vanzelf mee naar een volgende plek. Daarnaast ben ik vrij om mijn eigen ontwikkeling vorm te geven en kansen te grijpen.

Met het Talent Center biedt TNO jong én oud veel ontwikkelfaciliteiten aan, via bijvoorbeeld e-learning of een opdracht on-the-job. Ik heb twee jonge kinderen en werk daarom 32 uur, soms thuis. Ook daar is flink wat flexibiliteit in. Veel collega’s maken daar gebruik van. En o, als het traineeprogramma al had bestaan toen ik in dienst kwam, had ik dat zeker gedaan. Drie keer acht maanden op verschillende afdelingen: een geweldige manier om de breedte van TNO te leren kennen.”

Projectmanagement of programmamanagement?

“Mijn ideale werkdag begint om kwart voor negen met koffie en een gezellig praatje met collega’s. Verder bestaat de dag uit projectmeetings, acties oppakken zodat we over een halfjaar een nieuwe pilot kunnen realiseren of met mijn team werken aan een nieuw projectvoorstel. Een lunchafspraak met collega’s met wie ik eerder een cursus heb gedaan maakt het af. Of ik in het projectmanagement blijf?

Boven mijn senior-positie staat nog de principal-rol. Of ik zou kunnen doorgroeien naar het programmamanagement. Dan beheer ik een deel van een roadmap. Maar voorlopig blijft projectmanagement bij mij op één: ik doe de complexere projecten, vaak met een internationale inslag en blijf zo betrokken bij alles.”

Rijswijk - Kesslerpark

Kesslerpark 1
2288 GS Rijswijk

Bekijk route