Petra Teeuwen
‘Bij TNO kun je je eigen golf pakken.’
Petra Teeuwen heeft zich naar eigen zeggen toegelegd op ‘rare projecten’. “Ik bijt me het liefst vast in complexe, overkoepelende initiatieven die vele afdelingen en disciplines overstijgen. Zoals de digitalisering van labs en grootschalige verbouwingsprojecten.”
Strand
Teeuwen heeft een achtergrond in bestuurskunde en organisatiewetenschappen, en ervaringen variërend van sales en marketing tot het opzetten van een bedrijf voor gezonde kinderlunches. Haar reis bij TNO begon – onverwachts – op het strand. “De zee, de duinen, surfen… daar vind ik inspiratie. Wandelend op het strand is ook hoe ik voor het eerst in aanraking kwam met TNO. Als meisje van zes, zeven, wandelde ik met mijn familie in de duinen op de Waalsdorpervlakte. De karakteristieke toren van een TNO-gebouw viel me op. ‘Daar ga ik later werken’, zei ik blijkbaar. En al werk ik nu niet in dat exacte gebouw, ik werk wél bij TNO.”
Veelzijdig
De organisatie is veelzijdiger dan ze had verwacht. “Ik kende TNO vooral van onderzoek naar werkomstandigheden. Toen ik hoorde dat we hier ook medicijnontwikkeling versnellen met allerlei technologie, dacht ik ‘wauw!’. Die veelzijdigheid past bij mij, ik ben echt een generalist. Af en toe wil ik me in iets compleet nieuws verdiepen. Er is bij TNO genoeg te vinden: van zorg tot digitalisering en van veiligheid tot duurzaamheid.”
Domme vragen
Als projectmanager is ze betrokken bij projecten ‘van kop tot staart’ en speelt ze een cruciale rol in het verbinden van mensen en ideeën. “Bij TNO werken we in zes units. Als al die experts de koppen bij elkaar steken, kunnen ze grote problemen oplossen. Toch spreken ze niet allemaal dezelfde taal. Dat is mijn rol: verschillende disciplines bij elkaar brengen. En de ‘domme vragen’ stellen. Het is belangrijk om precies te weten wat de ander bedoelt, wil je effectief samenwerken. Bovendien, je bent nooit de enige die zich afvraagt wat iets betekent. Dus durf te vragen!”
Meerwaarde
Gezondheid is een terugkerend thema in haar loopbaan. “Sinds ik ouder ben, kijk ik op een meer inclusieve manier. Dat vuurtje is hier aangewakkerd. Kan iedereen wel meekomen? En hoe zorgen we ervoor dat innovaties ook terecht komen waar ze het hardst nodig zijn? Denk aan zonnepanelen, die nog niet terecht komen op de flatjes waar ze het hardst nodig zijn. Of de smartwatches die vooral worden ingezet door de mensen die al gezond zijn. Bij TNO werk ik echt aan iets zinvols met meerwaarde voor de maatschappij.”
Gendergelijkheid
Een van de projecten die Petra’s passie voor inclusiviteit en maatschappelijke impact belicht, is haar inzet voor gendergelijkheid in medisch onderzoek. Ook dit project begon op het strand, waar ze luisterde naar de podcast ‘Geen Kleine Man’. “Ik hoorde toen voor het eerst dat medicijnen bijvoorbeeld getest worden op mannen van dertig jaar die zeventig kilo wegen. Omdat de hormoonspiegels van vrouwen ingewikkeld blijken voor klinische studies. Terwijl: wij zijn toch de helft van de wereldbevolking! Zouden we hier niet meer over moeten weten? Met een klein team hebben
we allerlei voorstellen bedacht om meer onderzoek te doen naar vrouwspecifieke gezondheidskwesties. De kracht van TNO vind ik dat wij verschillende partijen bij elkaar brengen én houden. Op het gebied van gendergelijkheid in medisch onderzoek hebben allerlei partijen een stukje van de puzzel. Denk aan gynaecologen, de farmaceutische industrie maar ook werkgevers en arbo-artsen. Het is de kunst de juiste mensen en kennis bij elkaar te brengen.”
Binnen TNO is de eerste vragenlijst nu uitgezet over genderspecifieke gezondheidsklachten en de invloed daarvan op werk. Neem de overgang, daar krijgen vrouwen op een gegeven moment mee te maken. Dat op werk aankaarten is niet altijd makkelijk. Teeuwen: “Ik was daar wel open over. Mijn manager gaf toen aan dat we bij TNO samenwerken met Curilion, het expertisecentrum voor vrouwenzorg. Daar kun je als werknemer terecht voor ondersteuning. Hoe mooi als je werkgever zo meedenkt. Tegelijkertijd zijn we er nog niet. Er zijn ook afdelingen waar het moeilijker is om bespreekbaar te maken. Juist dat onderzoeken we nu.”
Uiteindelijk hoopt het team van Teeuwen dit onderzoek ook met partners uit te breiden. “Maar het is bijzonder dat we de kans krijgen om dit bij onze eigen organisatie te starten. We krijgen het vertrouwen om door te pakken op goede ideeën en de vrijheid om het te doen op de manier die wij willen. Dat maakt dat ik elke dag fluitend naar m’n werk ga.”
En de toekomst, hoe ziet ze die voor zich? “Mijn motivatie is dat onze dochters en kleindochters niet meer hoeven te worstelen met de verschillen die vrouwen op de werkvloer ervaren. Mijn advies aan hen is dan ook: omarm je vrouw zijn. Je hoeft je niet aan te passen om je potentieel te kunnen bereiken.”
Leiden - Sylviusweg
Sylviusweg 71
2333 BE Leiden