Yvette Fleming
Mijn naam is Yvette Fleming, werkzaam als Senior Business Developer voor kindergezondheid en innovatie voor ontwikkeling. Ik heb een passie voor het co-creëren van kennis en innovaties met alle stakeholders (doelgroep, publieke en private sector, financiers), het vertalen naar praktische concepten (business cases), prototypen en op schaal brengen.
“Commerciële startups lanceren hun product pas als ze exact weten wat de eindgebruiker nodig heeft, wat hij ervoor wil betalen en hoe het er moet uitzien. Zo werken we ook bij TNO.
Onze oplossingen voor maatschappelijke problemen komen tot stand in co-creatie met de eindgebruiker voor maximale impact. Binnen het programma Innovation for Development (I4D) zijn dat kwetsbare mensen in lage- en middeninkomenslanden.”
Gelijkwaardigheid
“Een belangrijk uitgangspunt van I4D is gelijkwaardigheid en dat de eindgebruiker vanaf de conceptontwikkeling meedenkt.
Vragen die beantwoord moeten worden zijn: Wat is precies het probleem dat we willen tackelen? Aan welke gebruikerswensen moet oplossing voldoen? Wat wil de eindgebruiker ervoor betalen? En wie of wat is er nog meer nodig om er een succes van te maken? Daarom is het belangrijk om de eindgebruiker mee te nemen in het hele proces: van ontwikkeling tot opschaling.”
Check2Gether
“In Ghana heeft TNO bijvoorbeeld een succesvolle pilot gedaan met Check2Gether. Dit is een draagbare kit voor verloskundigen met eenvoudige en betaalbare meetinstrumenten voor de bloeddruk en -waarden en urinewaarden bij zwangere vrouwen.
Als uit de meetresultaten een verhoogd risico op complicaties blijkt, dan worden de vrouwen preventief doorverwezen voor de juiste medische zorg die ze nodig hebben. We werken samen met lokale organisaties van vroedvrouwen, die meedenken over de inhoud van de kit, de gebruiksaanwijzing en hoe je de rugzak verder aantrekkelijk maakt voor gebruik.”
D-score internationale standaard
“Een ander mooi voorbeeld vind ik de wereldwijde implementatie van de Development-score. Deze methodiek, ontwikkeld door TNO, gebruiken de Nederlandse consultatiebureaus al decennialang om de ontwikkeling van jonge kinderen te monitoren.
Hoewel hij ook internationaal als standaard wordt hij erkend, wordt hij wereldwijd nog niet op grote schaal gebruikt. TNO is de implementatie van de D-score nu aan het testen in Tanzania, Pakistan en Bangladesh, waarna nog drie landen volgen. Dat doen we in samenwerking met alle doelgroepen, belangenorganisaties en andere stakeholders.”
Duurzame verdienmodellen
“Het verschil maken in het leven van mensen is een belangrijke drive voor mij. Mijn passie voor het verbeteren van de gezondheid van vrouwen en kinderen in Afrika is ontstaan tijdens een stage in Ghana.
Voor mijn werk bij het Aidsfonds en Stichting IDA heb ik in de afgelopen twintig jaar alle uithoeken van Afrika mogen bezoeken en het Afrikaanse gezondheidssysteem leren kennen. Deze kennis wil ik graag maximaal inzetten bij TNO, waar ik eind 2021 ben gestart als business developer in internationale markten.
Ik maak me sterk voor innoveren in cocreatie met de doelgroep. En voor publiek-private samenwerking met duurzame verdienmodellen met de groots mogelijk impact in lage- en middeninkomenslanden. Duurzame verdienmodellen waarbij je niet uitsluitend afhankelijk bent van publieke financiering vanuit overheden en andere fondsen. Ook dit is innovatief denken, en ook hiervoor moet je bij TNO zijn.”