Intelligente beeldvorming
De researchgroep Intelligent Imaging van TNO is een jonge, gepassioneerde, creatieve en toegewijde groep van 50 professionals die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van baanbrekende toepassingen op het gebied van computervisie. Intelligent imaging is een groeiende afdeling waar we de afgelopen jaren veel expertise hebben opgebouwd op het gebied van artificial intelligence(AI) en deep learning. Onze mensen hebben verschillende achtergronden, variërend van natuurkunde tot AI. De afdeling werkt samen met partners aan technologische doorbraken voor innovaties in belangrijke maatschappelijke en economische thema's binnen en buiten het defensiedomein.
Het grootste deel van ons werk is gericht op 4 gebieden die onderverdeeld zijn in de clusters Imaging4Autonomous Systems en Imaging4Decision Support. Het cluster Imaging4Autonomous Systems houdt zich bezig met Robotica en inspectie. Imaging4Decision Support werkt op het gebied van Defensie en Veiligheid. Naast deze 4 gebieden doen we ook projecten op het gebied van ruimtevaart, gezondheid en industrie.
Imaging4Autonomous Systems
Binnen het Imaging4Autonomous Systems cluster zijn we gespecialiseerd in het bouwen van beeldverwerking systemen met meerdere sensoren die voldoen aan de specifieke behoeften van onze klanten. Of het nu gaat om het kunnen 'zien' bij 120 km/u op de snelweg of 12 meter onder water, wij helpen hen de juiste combinatie van sensoren (ontwerp van de sensorsuite) samen te stellen. Het testen van deze systemen is het leuke gedeelte; hier nemen we ons prototypesysteem, plaatsen het in of op een voertuig en beginnen we met het verzamelen van gegevens.
Ons einddoel is vaak niet alleen het verkrijgen van ruwe gegevens. In plaats daarvan maken we gebruik van beeldverwerking en computervisietechnieken om deze ruwe gegevens om te zetten in bruikbare informatie. Intellligent Imaging is bijvoorbeeld nauw betrokken geweest bij het ontwerp van de sensoren en camera’s om oneffenheden in het wegdek geautomatiseerd te kunnen detecteren.
Onze volgende expertiseontwikkeling omvat het installeren van sensoren op robotplatforms en het benutten van de sensorgegevens om ze op afstand of (meer) geautomatiseerd te laten functioneren. Hiervoor halen we alleen de relevante informatie uit de overvloed aan beeldgegevens van de sensoren, waarin we als experts uitblinken. Een andere expertise van onze groep is het gebruik van de sensoren om de 3D-wereld te reconstrueren. Met als doel dat robots en mensen het kunnen begrijpen, erover kunnen redeneren en erin kunnen handelen. Bovendien worden onze 3D-reconstructie en sensorsuites tegenwoordig vaak gestreamd en gevisualiseerd in Virtual Reality (VR) voor verschillende doeleinden.
Imaging4Decision Support
Binnen het cluster Imaging4Decision Support zijn we gespecialiseerd in beeld- en videoanalyse-toepassingen voor het veiligheidsdomein. Ons werk omvat het onderzoeken en implementeren van technologieën om onze partners binnen het nationale veiligheidsdomein te ondersteunen en te ontlasten.
Ten eerste ontwikkelt dit cluster technologie voor documentauthenticatie voor grenswachten en immigratiediensten, om experts te ondersteunen bij de beoordeling van officiële documenten. Door slimme beeldverwerkingstechnieken te ontwikkelen, kunnen we deze uitdagende en tijdrovende taak vereenvoudigen en het werk niet alleen gemakkelijker, maar ook efficiënter maken.
Binnen dit cluster richten we ons daarnaast ook op het verwerken van camerabeelden in bewakings- en beveiligingstoepassingen. Beveiligingsoperators zijn verantwoordelijk voor het observeren van grote hoeveelheden camerastromen, en om hen te helpen bedreigingen vroegtijdig en op tijd te detecteren, ontwikkelen we technologieën voor gedragsanalyse, anomaliedetectie en persoonsherkenning. Ten slotte onderzoeken we ook binnen al deze ontwikkelingen anonimiteit en privacy verbeterende technieken, zodat deze gevoelige gegevens en modellen gedeeld kunnen worden.
Daarnaast richten we binnen het Defensiecluster ons op het ondersteunen van vrijwel alle disciplines binnen de strijdkrachten bij het extraheren van relevante informatie uit beelden. Onze experts op het gebied van AI passen state-of-the-art technologie op diverse projecten binnen Defensie.
Voor de Koninklijke Marine hebben wij een applicatie ontworpen die in staat is om militaire schepen die aan de horizon verschijnen automatisch te identificeren. In een luchtgebonden context werken we aan de automatische verwerking van WAMI-beelden. Dit stelt ons in staat om automatische detectie en tracking van duizenden voertuigen tegelijk mogelijk te maken. Deze oplossingen vergroten het situationeel bewustzijn en verminderen de cognitieve belasting van operators en analisten. Daarnaast zijn we ook betrokken bij verschillende projecten over de interpretatie van beeldsensoren in autonome systemen.
Ook hebben we projecten op het gebied van beeldverbeteringstechnologieën, zoals de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor turbulentiecorrectie. In deze projecten ondersteunen we de strijdkrachten zowel met praktische proof of concepts als met conceptueel onderzoek en evaluaties.
Samenwerking buiten Intelligent Imaging
Onze afdeling is een bekende speler op het gebied van beeldverwerking en werkt samen met een diverse groep partners op dit gebied. Binnen TNO werken we nauw samen met andere expertisegebieden zoals Data Science, Human-Machine Teaming en Intelligent Autonomous Systems. Buiten TNO hebben we een nog grotere groep partners. Het Nederlandse Ministerie van Defensie is een van de grootste klanten van Intelligent Imaging.
Binnen het veiligheidsdomein werken we samen met bijna alle nationale organisaties en ook met enkele internationale instellingen. Dit omvat onder andere de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee (KMAR), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), FRONTEX en Europese grenswachten, Europol en Europese wetshandhavingsinstanties, en anderen zoals NATO, EDA en DARPA. Ten slotte werken we ook samen met universiteiten (Universiteit Twente, TU Delft, Universiteit van Reading), publieke instellingen (Rijkswaterstaat en NLR) en commerciële organisaties, zoals fabrikanten van optische apparatuur en industriële partners op het gebied van robotica.