Onderzoeksgroep Hydrology and Reservoir Engineering

Thema:
Duurzame ondergrond

Bij de onderzoeksgroep Hydrology and Reservoir Engineering (HRE), onderdeel van de Geologische Dienst Nederland (GDN), zetten we ons in voor waterzekerheid, duurzaam gebruik van geo-energie, kritieke grondstoffen en veilige opslag van CO2, waterstof en warmte.

Ondersteuning besluitvorming

Onze missie is om het begrip van de dynamiek van het ondergrondse systeem te verbeteren door de integratie van hydrogeologische karakterisering en het modelleren van stroming, warmte en geochemische effecten.

Deze kennis zetten we in ter ondersteuning van besluitvorming door zowel overheden als de industrie. We ontwikkelen open software tools en maken onze betrouwbare data via online modellen en webapplicaties toegankelijk.

Ondiepe en diepe ondergrond

Onze expertise bestrijkt zowel de ondiepe als diepe ondergrond, waardoor we kunnen bijdragen aan het duurzame gebruik van de ondergrond en een gezonde leefomgeving kunnen bevorderen. Door onze kennis van stromingsdynamiek in deze gebieden te combineren, kunnen we een breed scala aan uitdagingen en kansen aanpakken.

Onze expertise

De onderzoeksgroep HRE bestaat uit drie teams, elk gericht op verschillende aspecten van ondergrondse stroming:

  • Team Reservoir Modelling and optimization: richt zich op methoden voor het beheren van ondergrondse reservoirs voor energieproductie en -opslag.
  • Team Geohydrology: houdt zich voornamelijk bezig met grondwaterstroming en energietoepassingen.
  • Team Geochemistry: onderzoekt de chemische processen die plaatsvinden in de ondergrond.

We werken nauw samen met onze collega’s van Subsurface Modelling (SSM) en Geoscience and Technology (GST) om de benodigde expertise te koppelen aan technische en maatschappelijke uitdagingen.

Belangrijkste toepassingsgebieden

Onze belangrijkste toepassingsgebieden zijn:

  • Grondwaterkwaliteit en -kwantiteit;
  • Mogelijkheden voor meervoudig gebruik van grondwater;
  • Bodemenergiesystemen en geothermische energie;
  • Opslag van thermische energie, waterstof en koolstofdioxide;
  • Effecten van mijnbouwactiviteiten.

Innovatief onderzoek voor duurzame oplossingen

Binnen ons onderzoek bepalen we de leeftijd van grondwater met behulp van tracers om de stroming van water of stoffen te volgen. Deze methode is effectief om grondwatersystemen te begrijpen en het potentiële risico op verontreiniging van opgepompt water te beoordelen.

De resultaten van onze grondwateronderzoeken zijn openbaar toegankelijk via Grondwaterstanden in Beeld en Grondwaterkwaliteit in Beeld.

Daarnaast helpt ons onderzoek energiebedrijven bij het ontwikkelen van strategieën om de efficiëntie, veiligheid en kosten van energiewinning en -opslag te optimaliseren. We hebben mede het Everest open-source model ontwikkeld, dat helpt bij het bepalen van de beste locaties voor putten en het beoordelen van nuttige waarnemingen en vloeistofinjectiecapaciteiten.

Impact en risicobeheer

Veilig en verantwoord gebruik van de ondergrond is een belangrijk aspect van ons onderzoek. We kijken wat voor impact activiteiten kunnen hebben op de omgeving en verkennen waar nodig preventie-, monitoring- en mitigatiestrategieën.

Daarbij hoort bijvoorbeeld het begrijpen van het optreden van chemische of biologische reacties, het ontwikkelen van een monitoringsplan of het introduceren van duurzame materialen als put of boormateriaal.

Laat je verder inspireren

48 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederlands Materialen Observatorium (NMO) officieel geopend

Informatietype:
Nieuws
12 februari 2025
In het NMO werken we aan inzicht in de aanvoer en beschikbaarheid van kritieke en strategische grondstoffen in Nederland en de Europese Unie.

Ondergrondse technologische toepassingen

Informatietype:
Artikel

Tijdmakers in beeld: Wilfred Visser over data uit de ondergrond

Informatietype:
Insight
20 december 2024

Nieuwe boortechnologieën om de warmtetransitie te versnellen

Informatietype:
Webinar
2 december 2024
1 aflevering

Tijdmakers in beeld: Romée Kars

Informatietype:
Insight
28 november 2024