Geo-Informatietechnologie

De belangrijkste taak van de expertisegroep GeoIT is het verzorgen van de IT-infrastructuur van de Geologische Dienst Nederland van TNO met alle software en toepassingen. We maken de vertaalslag van gebruikerseisen naar systeemsoftware en datamodellen. Zo vergemakkelijken we de inname, verwerking, opslag, kwaliteitsbewaking, validatie en het beschikbaar stellen van data over de Nederlandse ondergrond aan overheden, bedrijven en andere belanghebbenden.

Digitaal toegankelijk

Met innovatieve IT-tooling en softwareontwikkeling leveren we datamanagement-oplossingen voor Geologische Dienst Nederland (GDN). We zorgen dat alle informatie over de ondergrond goed toegankelijk is, onder meer via de bekende portals die we beheren: BROloket, DINOloket en NLOG. Ons datawerk vormt de basis voor alles wat met geologie te maken heeft, zowel intern als extern.

Samenhangend geheel

Onze groep ontwikkelt de zogeheten ‘solution architecture’ in overeenstemming met de ‘enterprise architecture’ van GDN. We verzorgen het technisch en functioneel onderhoud aan de centrale opslag van alle data van de ondergrond. Om de IT binnen GDN als een samenhangend geheel te laten functioneren, verzorgt GeoIT alle technische functies van de informatievoorziening zoals portals, webservices en applicaties, en het onderhoud aan de infrastructuur en software van GDN en BRO.

Interne samenwerking

Aandachtsgebieden zijn:

  • verstrekken van realtime en dynamische data over bijvoorbeeld grondbewegingen
  • mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt voor kwaliteitscontrole op juistheid en volledigheid
  • validatie van big data over de ondergrond

Bij deze onderwerpen werken we nauw samen met onze collega’s van de expertisegroep GeoData & Informatiemanagement. GeoIT en Geodata zijn samen verantwoordelijk voor het applicatiebeheer en de data/informatie-levenscyclus, waarbij GeoIT zich met name richt op de IT-componenten om dit mogelijk te maken. Deze groep is verantwoordelijk voor het beheer van de algemene IT-infrastructuur van GDN.

Laat je verder inspireren

21 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nieuwe boortechnologieën om de warmtetransitie te versnellen

Informatietype:
Evenement
Om het potentieel van geothermie te vergroten, is geavanceerde boortechnologie nodig om de hoge kosten en productiviteitsuitdagingen te overwinnen.
Startdatum:
Locatie:
Online webinar

Minder lekkende boorputten op de Noordzee dan gedacht

Informatietype:
Nieuws
24 oktober 2024

Ondersteuning gemeenten om warmtetransitie te realiseren

Informatietype:
Insight
7 oktober 2024

Nederlandse gasproductie daalt verder in 2023

Informatietype:
Nieuws
4 september 2024

Nederlandse tarief voor stadsverwarming: meer dan elders

Informatietype:
Insight
29 maart 2024