Gezondheid van kinderen
Met expertisegroep Gezondheid van kinderen dragen we bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen. We focussen op preventieve jeugdzorg met oog voor de samenhang tussen fysieke, sociale en psychische problemen van kinderen. Op het snijvlak tussen preventie en curatie. En met aandacht voor geïntegreerde zorg en vroege preventie.
Onze expertise
Met onze kennis in expertisegroep Gezondheid van kinderen spelen we een belangrijke rol in gezondheids- en psychosociale vraagstukken rondom jeugd. We benaderen deze vraagstukken op een geïntegreerde manier. Wij:
- identificeren en monitoren gezondheidsproblemen
- achterhalen determinanten van gezondheidsproblemen
- ontwikkelen en implementeren interventies
- evalueren de effecten van interventies (ook qua kosten) en identificeren de juiste implementatiestrategie
- ontwikkelen opleidingen voor jeugdartsen
Onderzoeksgebieden jeugd en gezondheid
De expertisegroep richt zich op een aantal onderzoeksgebieden die betrekking hebben op het gezond en veilig opgroeien van kinderen, namelijk:
- verloskunde en kraamzorg
- preventieve gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 23 jaar
- psychosociale ontwikkeling van kinderen
- opleiding tot jeugdarts
Multidisciplinaire teams
We werken samen in multidisciplinaire teams met bijvoorbeeld:
- verloskundigen
- geneeskundigen
- psychologen
- epidemiologen
- gezondheidswetenschappers
Zo dragen we bij aan oplossingen voor de verloskunde en kraamzorg, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg. Middels op bewijs gebaseerd onderzoek, ontwikkelen wij richtlijnen en interventies die professionals in deze domeinen toepassen. Door evaluatie en monitoring meten we de effecten van interventies. Zo dragen we bij aan de effectiviteit van de preventieve zorg voor kinderen.
5 voorbeelden kennis naar praktijk
We vertalen kennis uit onderzoek naar de praktijk, 5 voorbeelden.
1. Implementatie van richtlijnen
We leggen kennis vast in richtlijnen die we door het veld toepassen. Bijvoorbeeld de richtlijnen voor zindelijkheid en huid.
2. Ontwikkelingen monitoren
We ontwikkelden bijvoorbeeld de landelijke groeistudie en een internationaal onderzoek naar sterftecijfers rondom de geboorte: Peristat.
3. Interventies ontwikkelen
We ontwikkelen interventies, zoals het Children of Divorce Intervention Program (CODIP). Dit is een programma voor ondersteuning van kinderen in echtscheidingssituaties. Een ander voorbeeld is de interventie bij Shaken Baby Syndrome (SBS). Dit is een programma gericht op jonge ouders ter voorkoming van SBS.
4. Vroegsignalering
We richten ons bijvoorbeeld op vroegsignalering (pdf, 103 kB) van psychosociale problemen. Een ander voorbeeld is de door ons ontwikkelde ALPHA-NL (pdf, 95 kB): een vragenlijst die gericht is op het vroegtijdig signaleren van zorgwekkende opvoedomstandigheden en kindermishandeling. Dit doen we door bijvoorbeeld aanpassing van het protocol op de Spoedeisende hulp in het ziekenhuis.
5. Kosteneffectiviteitsanalyses
We analyseren in hoeverre de interventies bijdragen aan het verbeteren van effectiviteit.
Meer weten?
Benieuw naar ons werk en de resultaten in het gezond en veilig opgroeien van de jeugd?