Hybrid and printed electronics

Thema:
Future electronics
18 juni 2024

De industriële toepassingen voor dunne, flexibele, rekbare en vervormbare geprinte elektronica zijn bijna onuitputtelijk: dit varieert van energieopslag en duurzame elektronica tot gezondheidszorg en geavanceerde fotonica. De experts van TNO Hybrid and printed electronics ontwikkelen sleuteltechnologieën en bieden toepassingsondersteuning voor een zo kort mogelijke time-to-market van innovaties die onze duurzame en digitale samenleving vooruit moeten helpen.

Inspelen op de behoeften van de sector

Met geprinte elektronica kunnen fabrikanten de apparatuur van de toekomst ontwikkelen en ontwerpen, maar de technologieën die nodig zijn om deze innovatieve systemen te realiseren, zijn vaak (nog) niet voorhanden. TNO biedt expertise op het gebied van additive manufacturing (3D-printen), procestechniek en hybride integratie om alle mogelijkheden van de technologie binnen handbereik te brengen. Of bedrijven nu een specifiek elektronica-probleem willen oplossen, door ons ontwikkelde technologieën willen commercialiseren of de markt op willen met nieuwe en innovatieve producten, TNO biedt de expertise en de faciliteiten om hen te ondersteunen.

Onze procestechnologen, materiaalwetenschappers, natuur- en scheikundigen en andere experts onderzoeken de mogelijkheden van geprinte elektronica en hybride integratie en laten zien hoe organisaties met deze technologieën de elektronica van de toekomst kunnen ontwikkelen. We maken gebruik van nano- en micro-elektronica, nanotechnologie, industriële biotechnologie, geavanceerde materialen, fotonica en geavanceerde productietechnologieën, zowel om de machines en apparatuur te maken die nodig zijn voor de productie van deze elektronica, als om te zorgen voor een effectieve industriële toepassing ervan. Van pick-and-place-technologieën voor microLED-schermen en halfgeleiderchip-packaging tot medische wearables.

FononTech: geoptimaliseerde productie van componenten

Elektronische apparatuur wordt steeds kleiner, terwijl er tegelijkertijd een steeds grotere verwerkingssnelheid is vereist. Dankzij Impulse Printing, een revolutionaire technologie ontwikkeld door TNO bij Holst Centre, is het nu mogelijk om componenten op micrometerschaal en complexe 3D-interconnecties te printen met behulp van additive manufacturing. De technologie is nu beschikbaar bij FononTech, een spin-off van TNO.

De toekomst van de gezondheidszorg

Wearables zijn een flexibele en comfortabele manier om de gezondheid te meten en te controleren, zowel binnen als buiten een klinische setting. De volgende generatie medische wearables wordt ontworpen en gedemonstreerd bij TNO, Holst Centre. Niet alleen ontwikkelt TNO wearables die comfortabeler zijn en stabielere meetmogelijkheden bieden, maar ook kunnen er extra functionaliteiten in een wearable vormfactor worden geïntegreerd, zodat er nog meer relevante gezondheidsparameters gemeten kunnen worden. Van hartfilmpjes en echo’s tot autonome diagnose- en behandelapparatuur: de technologieën van TNO vormen de spil van de meest geavanceerde en betaalbare oplossingen voor de gezondheidszorg die op dit moment beschikbaar zijn.

TracXon: geprinte elektronica tot leven brengen

Veel bedrijven willen geprinte elektronische apparatuur en wearables opnemen in hun productlijn. Maar ze hebben vaak niet de expertise in huis om dit complexe productie- en integratieproces te managen. Via TracXon, een spin-off van TNO, kunnen bedrijven samen met productie-experts op het gebied van geprinte elektronica hun innovaties tot leven brengen.

Elektronica verduurzamen

Additive manufacturing is een van de sleutels tot duurzamere mobiele telefoons, televisies, huishoudelijke apparaten en meer. Door traditionele onderdelen te vervangen door recyclebare substraten en materialen wordt er minder afval geproduceerd en vindt er meer recycling van elektronica plaats. Dit gaat de uitputting van hulpbronnen tegen en komt onze planeet ten goede. Op basis van haar kennis van de sector en materiaalexpertise onderzoekt en valideert TNO materialen en substraten, ontwerpt zij de technologieën die nodig zijn voor integratie en de productie van apparaten, en helpt zij fabrikanten en leveranciers om duurzamere producten op de markt te brengen waar zij vertrouwen in hebben.

Micro-elektronica en fotonica van de volgende generatie

Deskundigen van TNO Hybrid and printed electronics dragen bij aan verschillende Joint Innovation Centres die werken aan geavanceerde chiptechnologie en fotonische systemen. Bij CITC maken we het bijvoorbeeld mogelijk om tegen lagere kosten en op een duurzamere manier geavanceerde chip-packaging voor halfgeleiders te maken. Via PITC zetten we onze hybride en 3D-printingtechnologieën in om geïntegreerde fotonische systemen te helpen ontwikkelen voor toepassing in LiDAR.

Wil je uitdagingen op het vlak van elektronica oplossen met de nieuwste print- en hybride integratietechnologieën? TNO Hybrid Printed Electronics maakt het mogelijk om je ideeën van de tekentafel naar de productielijn te brengen. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies en toepassingen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

3D-geprinte voeding: de toekomst van gepersonaliseerd eten

Informatietype:
Insight
17 september 2024
Gepersonaliseerde voeding kan mensen helpen bij gezonder leven, prestatieverbetering of herstel. Om te onderzoeken hoe, ontwikkelde TNO & Wageningen University & Research samen met partners een innovatieve mobiele mini-fabriek voor het 3D-printen van eten.

Equipment for additive manufacturing

Informatietype:
Artikel
21 juni 2024

Thin-film electronics

Informatietype:
Artikel
29 mei 2024

TNO opent testlab voor volgende generatie batterijtechnologie

Informatietype:
Nieuws
13 mei 2024

TNO ontwikkelt eerste methode voor volledig circulaire elektronica

Informatietype:
Nieuws
25 april 2024